druha-miza-amnesia-the-dark-descent
Amnesia: The Dark Descent Článek Druhá míza: Amnesia: The Dark Descent

Druhá míza: Amnesia: The Dark Descent

Lukáš Kunce

Lukáš Kunce

30. 12. 2012 23:00
Reklama

Kvalitních hororů je čím dál méně a finská Amnesia nepochybně patří k tomu nejstrašidelnějšímu, co se za poslední roky objevilo. Díky oficiální podpoře modifikací si nikdo nemůže stěžovat na jejich nedostatek a některé z nich mají takovou hloubku, že byste je zřejmě netipovali na práci amatérů. Tradičně jsme pro vás vybrali desítku nejzajímavějších kousků, o kterých byste ale měli uvažovat teprve po nákupu minimálně dvou balení plenek. Pojďte se bát!

White Night

Ke stažení: ModDB

A začneme hned pěkně děsivě. White Night vás zavede do nechutně depresivního prostředí opuštěného (ne tak docela) blázince, který je už sám o sobě místem pro otrlé. Na podlaze samá špína, postele s potrhanými matracemi a sprchy, ze kterých teče krev. Nestačí? No dobře – hrůzu nahánějící monstra se zjevem polomrtvých dětí, žárovky z Tesca a skvělá hra zvuků. Modifikaci ale bohužel trochu chybí pořádná gradace a její konec by vás klidně mohl zklamat. Místy silenthillovské prostředí a skutečně znepokojivá atmosféra jsou však pádným důvodem pro vyzkoušení, nemluvě o tom, že z hlediska produkčních hodnot jde o jeden z nejpovedenějších kousků.

Vystraší vás tak, že si budete připadat jako doma

Through the Portal

Ke stažení: ModDB

Pokud vám přirostl k srdci původní příběh Amnesie a jeho zakončení vás tak úplně neuspokojilo, mohl by vás do stádia blaženosti dovést ambiciózní projekt Through the Portal. Ten začíná přesně tam, kde děj The Dark Descent skončil, a snaží se odpovědět na některé nezodpovězené otázky. Velmi působivě si přitom hraje s prostředím a tradičně pojaté lokace střídá s fantasktními místy, často plnými nečekaných barev, sem tam se projdete i po malinko otevřenějším prostranství. Celé dobrodružství navíc nezabere více než hodinku, tudíž by ani hráči s nabitým rozvrhem neměli dlouho váhat.

Vystraší vás tak, že si rádi zopakujete děj první Amnesie

Winter's Curse

Ke stažení: ModDB

Od Vánoc uběhlo sotva pár dní a jejich atmosféra ještě tak úplně nevyprchala, a tak neexistuje jediný důvod, proč si ji neprohloubit ve formě vánočně stylizované modifikace Winter's Curse. Jako jedna z mála na vás nechá výběr hratelné postavy, přičemž v šestici dostupných narazíte na Jacka Froste nebo legendárního let'splayera PewDiePie. Charaktery se ovšem liší jen drobnými rozdíly ve schopnostech a na hraní nemají zásadní dopad. Nápad samozřejmě chválíme a děsivě odlehčený vánoční nádech se nám zamlouvá. Ale až na vás zpoza dveří vybafne sběrač s červenou čepičkou, zřejmě se příští Vánoce vydáte na dovolenou někam k muslimům.

Vystraší vás tak, že při pohledu na Santovu čepičku se rozbrečíte

Feast of the Damned

Ke stažení: ModDB

Tohle je opravdová ujetost. Sice znovu záležitost několika desítek minut, avšak její pojetí je natolik unikátní, že prostě stojí za to. Kde jinde se totiž na spřátelí hradní prostředí Amnesie se Skrillexovým dubstepem, geniálním Trololo songem Eduarda Khila a ksichty internetových meme? No, asi nikde. Celému dílku vévodí "random" atmosféra a nechybí mu spousta naprosto nepochopitelných a nesourodých lekaček. Na krvavé atmosféře ještě šikovně dodá stylizace do rudé barvy a zakomponování několika nechutností, včetně nahých mrtvol, nakrájených monster a děsivých obrazů.

Vystraší vás tak, že přestanete fandit Spartě

Followed By Death

Ke stažení: ModDB

Velice věrná původní Amnesii je modifikace Followed By Death, a to hned v několika ohledech. Vyznačuje se nápadně podobným prostředím a na rozdíl od stovek dalších modů i mistrně zvládnutým designem úrovní. Mile překvapí vcelku kvalitně namluvený vypravěč a celková dějovost, jež si kvalitativně nezadá s komerčními tituly. Povídka o hledání příčin jedné osobní tragédie se ale zřejmě nikdy nedočká konce, protože její tvůrce poněkud změnil plány a chystá se na obří modifikaci pro novou Amnesii. Že jde ale o mimořádně kvalitní kousek, dokazují četná volání komunity, která nadále žádá pokračování.

Vystraší vás tak, že svou družku začnete přivazovat k posteli

The Attic

Ke stažení: ModDB

Další z řady příběhověji pojatých modifikací je i The Attic, která boduje především tajemným a těžko charakterizovatelným nádechem. Tentokrát se nehraje na desítky prvoplánově děsivých momentů, nýbrž pomalu budovanou atmosféru zdánlivě obyčejného domu. The Attic vypráví o záhadě jedné rodiny, jejíž hlava se roky zabývala výzkumem zázračného léku, a vy se teď v kůži jeho syna pokusíte přijít na kloub všem otcovým tajemstvím. Kladně přijatý projekt dvou kamarádů se nakonec rozvinul do třídílné série, po jejímž dokončení se schopná dvojice bohužel rozpadla. Jeden z nich ale ve tvorbě modů pro Amnesii hodlá pokračovat, tak se těšme!

Vystraší vás tak, že pro krámy na půdu už pošlete jen svou tchyni

Tetris: The Dark Descent

Ke stažení: ModDB

Na rozdíl od těch frajerů s roztrhanýma hubama má Amnesia mnoho tváří. Jednou z nich je i ... Tetris. Úplně normální a obyčejný Tetris bez zbytečností kolem, bez hrůzostrašných potvor a se starou dobrou instantní hratelností. Ocení jej především ti, kteří se kolem modování sami motají a zajímají se o různorodost využíti HPL Enginu. To ale neznamená, že by si jej neměl zkusit úplně každý, kdo ještě má Amnesii nainstalovanou, je to přece Tetris! A možná vás po těch letech překvapí, že to není zas taková jednoduchá legrace...

Vystraší vás tak, že se zase klidně vrátíte k děsivým příběhům

The Things in the Night

Ke stažení: ModDB

Poseroutkové, nástup! Pakliže si netroufáte na ta největší zvěrstva plná krve a hrůzy a přesto vám hratelnost Amnesie přirostla k srdci, měli byste dát šanci právě téhle záležitosti. Podobně jako The Attic si hraje s věděckým podtextem, ale zdaleka není tolik děsivá a zabere vám mnohonásobně více času. Taťka hlavního hrdiny prý stvořil recept na lektvar nesmrtelnosti nebo podobnou ptákovinu, a proto jej musel okamžitě vzbudit, narychlo načmáraný dopis vymáchat ve vodě (aby přece nešel pořádně přečíst!) a do bubínků se mu hned po probuzení nabourá hromový zvuk bouře. Pak ale nastane (na poměry Amnesie) klid a vy se s chutí můžete vydat za rozluštěním záhady, tak do toho!

Vystraší vás tak, že si svůj pokoj na noc oblebíte platy od vajec

Amnesia Hill: Harold's Story

Ke stažení: ModDB

Naopak vůbec nejstrašnější kousek z našeho výběru se silně inspiruje nedostižným Silent Hillem, zároveň ale nijak brutálně neničí typický Amnesia feeling. Harold's Story vás překvapivě nechá prožít příběh jistého Harolda, jehož docela nepříjemně překvapí ďábelské vlastnosti miniatury domu, kterou si kdysi zakoupil. Ruku v ruce jde hutná atmosféra s depresivní náladou a odporným nemocničním prostředím, fanoušci zmíněné japonské legendy by mohli snadno pookřát v některých částech, jež opravdu silně připomínají nezapomenutelnou klasiku. Společnou mají i fantasickou práci se zvukem a především hudbou, která k podivnému nádechu celé hry skvěle sedí.

Vystraší vás tak, že už si nikdy nekoupíte žádný suvenýr

Disponentia

Ke stažení: ModDB

Jedna z nejpopulárnějších modifikací posledních týdnů si na paškál bere jeden záhadný dům ve švédském Carlforsu. O tom se povídá, že v něm kdysi zemřel jakýsi chlapík, když za bouřky telefonoval, a dnes se v Disponentbostadenu údajně straší. Disponentia vás postaví do role návštěvníka, jenž se ve starém sídle rozhodl strávit poklidnou noc, ale i vy už zřejmě tušíte, že tenhle výlet neproběhne úplně hladce. Téměř dvouhodinové pátraní po východu rozhodně nikoho šetřit nebude a s radostí vaše smysly zahltí nepříjemným vrzáním podlahy, mnoha lekacími momenty a hrstkou nenáročných puzzlů. Tak co, ještě vás ta Skandinávie láká?

Vystraší vás tak, že sny o dovolené ve Švédsku hodíte do koše

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama