Minecraft Článek Minecraft

Minecraft

Štěpán Vizi

Štěpán Vizi

30. 10. 2010 22:34 98
Reklama

O současném fenoménu nezávislé herní scény jménem Minecraft jste již dost možná něco zaslechli. V posledních měsících zaznamenal tento výtvor takový boom, že bychom v indie luzích a hájích jen velmi těžko hledali jeho obdoby. Vždyť oproti lednovým sto tisícům svítí na pomyslném počítadle registrovaných hráčů již číslice převyšující magickou hranici jednoho milionu. S datem prvního vydání v květnu 2009 přitom můžeme Minecraft jen stěží označit za nějakou horkou novinku.

Co to je?

Právě tahle otázka bývá většinou úplně první reakcí při setkání s poměrně zastarale a především dosti podezřele vyhlížející hrou. Přestože Minecraft funguje na naprosto primitivních principech, není zrovna jednoduché vysvětlit, o co se přesně jedná. Oficiální definice, že je to "hra o pokládání kostek, zatímco utíkáte před kostlivci", ačkoliv až překvapivě dobře vystihuje náplň hraní, vám rozhodně neposkytne ani přibližnou představu, co by na tom proboha mohlo být tak zábavného. Výrok, že vlastní zkušenost vydá za víc než tisíc slov, se snad už nemůže více nabízet.

Jak moc vás dobrodružství chytí a vtáhne do svého virtuálního světa, záleží z velké části na vaší fantazii a povaze. Hlavní činnost se sice skládá z nekonečného koloběhu kutání všemožných surovin, které použijete k výrobě nástrojů na kutání všemožných surovin, podstatou hry je ovšem objevování a budování. Minecraft dokáže v člověku znovu probudit dětskou hravost. Je to takové digitální LEGO bez hranic, s kterým si můžete hrát dle libosti, aniž byste tím vyvolali obavy všech známých o vaše duševní zdraví. Tedy za předpokladu, že se nerozhodnete vybudovat třeba vesmírnou loď U.S.S. Enterprise v životní velikosti nebo model planety Země. Monty Pythonův spolek pro kladení věcí na sebe by však byl určitě nadmíru spokojen.

Krutý svět kostiček

Hned první virtuální den vás nevyhnutelně čeká výstavba obydlí, pro začátek si nejspíš vystačíte se skromným výklenkem ve skále, na vzdušné (klidně i doslova) zámky bude čas později. Tím, co ve světě Minecraftu poskytuje bezpečí, je světlo, a tak je zpočátku důležité si alespoň nějaké to hnízdečko zařídit. Ihned po soumraku začnou ze všech temných zákoutí vylézat kostlivci, zombíci, pavouci a jiná odpudivá havěť, které hlavně ze začátku nedělá vůbec žádný problém hráčovu postavičku raz dva skolit a vysát z ní veškerý život. Naštěstí se z nakutaných kostiček dají vyrobit i užitečnější věci než kosmická loď, a tudíž se později můžete vydat klidně i na noční lov.

Ve dne je pak svět o poznání přívětivější a přímo vybízí k objevování neznámých končin. Právě to by Minecraftu mohla závidět kdejaká moderní RPG, neboť se mu díky několika různobarevným kostičkám daří to, o co se všichni vývojaři snaží svými dokonale propracovanými světy o několika gigabytech; totiž udělat z hráče doopravdy dobrodruha se vším všudy. Kouzlo zcela náhodně generovaného světa tkví v tom, že doopravdy nemáte ani potuchy, co na vás číhá za támhletím rohem a jestli vás náhodou po dalším hloubení nečeká vřelé objetí podzemní magmatické řeky či mozkuchtivých zombií. Zároveň ale nikdy nezapomenete na momenty, kdy se před vámi zničehonic rozestoupí skály, jen aby vám nabídly výhled na překrásné údolí s vodopády, o zasněžených světech nemluvě. A všech těchto náhodně generovaných nesmyslů se vám může dostat až 9 petabytů...

Je s podivem, jak dokáže být Minecraft překrásný, i když ve většině ohledů připomíná spíše prastaré vykopávky. Pokud nepatříte mezi ty nejzarytější zastánce supermoderních technologií, přinejmenším si vychutnáte vtipné detaily jako třeba oblaka složená z kostiček. A pokud zastáváte názor, že Bloom patří spíše do Pirátů z Karibiku než do herní grafiky, budete z tohoto retro stylu nadšeni. Tím samozřejmě nechci říct, že by Minecraft byl prehistorickou hrou pro zatvrzelé odpůrce vývoje, v době rádoby fotorealistických a extrémně náročných kolosů jde ale o velmi osvěžující alternativu. To se týká i krásného hudebního doprovodu, jenž se jednou za čas potají vkrade do reproduktorů, aby zase pár vteřin nato nenápadně odezněl.

Vzhůru k lepším zítřkům

Kromě klasické placené (10€) alpha verze, jejíž vývoj se nezadržitelně řítí směrem k velmi brzy plánované fázi beta, existuje starší, zcela freewarová verze hry, díky níž si můžete v prohlížeči užít zhmotňování svých fantastických vizí až do sytosti. To je ale asi tak všechno a záleží čistě na vaší představivosti, za jak dlouho vás ono bezúčelné pokládání kostek všemožných barev a odstínů omrzí.

Alpha nabízí oproti tomu velkou spoustu možností, jak se zabavit, včetně zmíněných bitek, lovení zvěře (a následného barbecue) či třeba starosti o vlastní záhon, přičemž to ani zdaleka není finální výčet. Nutno dodat, že to vše lze praktikovat jak v soukromí jednoho počítače, tak na serveru s několika dalšími "kopáči". Co ale trochu trápí i aktuální verzi, je stabilita. Alpha se přecejen nejmenuje "alpha" pro nic za nic, a tak se klidně můžete stát obětí veselé příhody se smrtící modrou obrazovkou a následnou ztrátou celého světa. Ač výjimečně, samozřejmě...

To, jak se Minecraft dokázal rozšířit, by se dalo s nadsázkou označit za malý zázrak a je to zároveň tím nejlepším doporučením a dokladem kvality. Vždyť v porovnání se zbytkem herní scény by se dal přístup "tady máš svět a dělej si, co chceš" označit skoro až za hardcorový. Stačí dvakrát kliknout a nic netušíce se octnete na louce s doslova holýma rukama, aniž by vám kdokoli cokoli vysvětlil. Po prvních krůčcích se ale vydáte do světa a vracet se vám z něj bude už jen velmi, velmi těžko.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama