Football Manager 2007 Recenze Football Manager 2007

Football Manager 2007

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

5. 11. 2006 23:01 1
Reklama

Série Football Manager by se dala označit za synonymum úspěchu: prodejní čísla (především v Anglii) koneckonců hovoří za své. I u nás má tato značka poměrně velkou základnu fanoušků, ale rovněž nezanedbatelnou skupinu odpůrců, kteří nemohou pochopit, jak někoho může bavit sedět dvě a více hodin nad souborem textových tabulek. Jenže co naplat - když je člověk fotbalový nadšenec, nezáleží mu na tom, jestli grafické zpracování hýří řadou písmenek a čísel, nebo nejrůznějšími particle efekty a pixel shadery. Hlavně když si v tom svém Arsenalu/Bayernu/Realu může udělat vše podle svého a ponořit se do světa, ke kterému má odjakživa blízko, ale v reálném životě do něj asi nikdy hlouběji nepronikne.

V neděli v 5:10, sraz u Baníku

Jak začít? Novinek je mnoho, některé jsou významnější, některé méně, ale faktem zůstává, že co do komplexnosti letos FM nabobtnal do ještě větších rozměrů, než kdy dřív. Možná právě to vedlo vývojáře k tomu, že do hry zakomponovali řadu ulehčujících prvků pro nováčky nebo pro ty co ještě nepronikli do všech tajů této série. Na začátku je tak k dispozici možnost založit novou hru s pomocí jednoduchých průvodců, kteří vám usnadní výběr soutěží a tvorbu vašeho manažerského já. Pro pokročilé samozřejmě zůstává i možnost podrobného nastavení, ale možnost výběru je příjemná. Snaha o lepší zpřístupnění se odráží i v další novince, a to užitečných tipech, které se objevují při všech nahráváních. Tím se sice nádherně ukrátí, místy dost zdlouhavé loadingy, ale zároveň dokáže velice naštvat, když si zrovna čtete nějaké zajímavé doporučení a bum, nahrávání skončí a vy se nedozvíte nic. Začínající manažeři by proto možná měli uvažovat o downgradu svého PC, aby si mohli všechny rady v klidu přečíst.

Žádná velká revoluce se ani letos nekoná. FM 2007 si stále zakládá především na reálných soupiskách stovek různých soutěží ze všech koutů světa, mezi kterými samozřejmě nechybí ani česká Gambrinus liga. Soupisky jsou navíc, jako vždy, až maniakálně přesné a tudíž aktuální, jak to jen plánovaný termín vydání dovoloval. Že už bude zapracován Andrej Ševčenko jako nová posila Chelsea, o tom asi nikdo nepochyboval, ale že si autoři všimli i opětovného (a poměrně nedávného) návratu Milana Pacandy do Brna, to si zaslouží tichý obdiv.

Fotbalové farmy?

Jedním z největších příslibů nového dílu byla možnost větší interakce s hráči a nutno říct, že tvůrci v tomto ohledu skutečně nezklamali. Změn doznaly především proslovy k týmu, které na rozdíl od minulého ročníku můžete uskutečnit před zápasem, v poločase a také po skončení utkání. Od asistenta si lze navíc vyžádat zprávu o tom, jaký měla vaše řeč na jednotlivé fotbalisty efekt a přizpůsobit se tomu v následujících mačích. Někoho totiž může pouhé popřání štěstí málo motivovat, zato výzva "Bojujte pro fanoušky!" mu vlije novou krev do žil a nastoupí poté na trávník patřičně nažhaven. Rozmlouvat s plejery lze však i mimo zápas, takže jsem se schválně zkusil zeptat Tomáše Řepky, jestli by neměl tip na někoho, kdo by mohl posílit kádr Sparty. Nevím, jestli třeba zrovna nedostával "čočku" na vedení, ale odpověděl, že o nikom neví. Na druhou stranu, Sparta z FM 2007 to ani nemá příliš zapotřebí, když s ní pohodlně porážím Liberec i Boleslav rozdílem třídy, především díky gólům nejlepšího kanonýra ligy Juna... Je příjemné vědět, že mají v zahraničí o letenském klubu stále tak pozitivní mínění.

V předchozích letech jsme mohli s jedním manažerem, vyjma reprezentace ,spravovat pouze jeden klub, ale současný díl dělá i po této stránce mírné změny. Vedle hlavního celku si můžete vzít do parády i jeden vedlejší, který bude plnit podobnou funkci jako farmy v hokejové NHL. Stane se tedy jakousi líhní talentů svému velkému bratříčkovi, jenž ho bude zase na oplátku zajišťovat po stránce finanční. Mladé hráče tak není třeba posílat v počátcích jejich kariéry na hostování, popřípadě do béčka, ale je možné si je udržet pěkně pod kontrolou v nějakém tom větším mančaftu.

Jede, jede, poštovní panáček

Ačkoliv je FM velmi komplexním počinem, tvůrci sympaticky ponechávají hráčům volnou ruku v tom, nakolik se do manažerské činnosti ponoří. Existuje zde spousta nastavení ve všech možných sférách řízení klubu, ale kdo se jimi nechce dopodrobna zaobírat, může tímto úkolem pověřit své asistenty. Do budoucna bych však uvítal ještě nějakého pomocníka na třídění pošty, jelikož její už tak neúnosné množství oproti loňsku opět o něco vzrostlo. Přitom procento dopisů, jež by měly přímý vliv na váš klub, je většinou mizivé. Jako jedinou pozitivní novinkou jsem v tomto směru shledal pravidelné hlášení jednoho z asistentů o nadcházejícím soupeři vašeho klubu (preferovaná taktika, rozestavení, silné stránky, slabiny a přehled zraněných nebo suspendovaných hráčů).

Revoluce ne, evoluce ano

Poslední ročníky této série navozovaly dojem, že herní princip už byl doveden téměř k dokonalosti. Vývojáři ze Sports Interactive však naštěstí nezahálejí a vždy přijdou s něčím novým, díky čemuž nemusí každoročně podsouvat hráčům pouze updaty soupisek. A letošní pokračování v nastoupené tradici pokračuje - hra se několika drobnými, ale významnými vylepšeními opět o něco více přiblížila realitě a navíc díky rozšíření nápovědy udělala velký pokrok v oblasti uživatelské přístupnosti. Fanoušci série nemají nad čím váhat, ostatní by měli svůj postoj k tomuto titulu alespoň znovu zvážit.

Akorát to uplácení zde pořád chybí. Přitom vzhledem k naší a italské aféře už by to mohlo některé hráče odradit. Přece jen jde o současný trend, který by tak propracovaná (a aktuální!) simulace měla včas zachytit... ;)

Football Manager 2007
Windows PC
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360

Verdikt

Opět s přehledem nejlepší a nejrealističtější manažerská simulace na trhu. Několik konkurentů jí sice v nejbližší době ještě přibude, ale troufám si tvrdit, že jestli ji někdo překoná, tak jedině v oblasti technického zpracování. Na ten zbytek jsou totiž lidé ze SI opravdoví machři...

Co se nám líbí a nelíbí?

Rozsáhlost a přesnost soupisek, vylepšená týmová komunikace, snaha o zpřístupnění širšímu spektru hráčů. A hlavně ta neuvěřitelná komplexnost, kterou nikde jinde nenajdete.
Příliš mnoho pošty, nápovědné hlášky mizí zbytečně rychle.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama