Freight Tycoon Inc. Recenze Freight Tycoon Inc.

Freight Tycoon Inc.

Jan Vitík

Jan Vitík

12. 9. 2007 22:00
Reklama

Ušetření zdraví slibované v perexu zní lákavě, ovšem je jen na vás, jestli radši obrostete mechem a necháte zakořenit svou kancelářskou židli. Tím chci jemně naznačit, že Freight Tycoon není kdoví jak zábavnou hrou a v rámci ušetření času (vašeho, můj už je pryč) doporučuji nepokračovat, pokud nejste blázen do nákladní přepravy, nebo nepovažujete za svou občanskou povinnost ztrácet čas s každým vyšlým tycoonem.
Truck Tycoon, Rig'n'Roll: Truck Tycoon a Freight Tycoon Inc.. Že jsou kamiony jedním z hlavním jmenovatelů těchto tří titulů je jasné na první pohled, je toho však mnohem více. Jedná se totiž o jednu a tu samou hru a přesně takto se měnily názvy během vývoje, takže je možné, že ji znáte ještě pod jedním ze starých označení.

Úspěšný dopravce v třech základních krocích

Freight Tycoon Inc.
i Zdroj: Hrej.cz
Trocha strohé teorie na úvod neuškodí: „Logistika je vědní obor, který se zabývá fyzickými toky zboží či jiných druhů zásob od dodavatele k odběrateli...“
Když tedy máme jasno co bude alfou a omegou trávení času u FT, pojďme malinko podrobněji nakouknout do kuchyně úspěšného špeditéra.

1) nákup prvního vozu
- při výběru zohledňujeme především cenu vozu, dále rychlost, které je schopno dosáhnout, a typ karosérie (kontejnery, van, cisterna...)
- pokud již disponujete prostředky na větší investice, lze zakoupit tahač a k němu posléze návěs, také rozděleny dle typů (hlavní výhodou tohoto řešení je větší tonáž návěsu)
2) najmutí řidiče
- vybíráme podle tří hlavních kritérií: licence na typ vozu, měsíční gáže a „ksicht“
3) výběr zakázky
- nejlépe obhlédnout všechny fabriky v okolí
- opět nutno zohlednit typ vozu
- zásadně vybírat nejlukrativnější zakázky, tedy ideální poměr mezi výdělkem, vzdáleností a počtem jízd
- některé zakázky lze sjednat až po vybudování určitého jména u té konkrétní firmy
- pozor na zakázky, které vyžadují rychlá auta, zbytečně přijdete o prestiž i peníze

První kontrakt podepsán a penízky již naskakují na účet, bohužel tempem více než pomalým.Teď musíte čekat až vyděláte na nový vůz, poté zopakujete body 1 – 3, opět čekáte a opět opakujete 1 – 3. Pokud je zakázka dokončena, dojde pouze na bod 3.
A takhle pořád dokola dokud nemáte alespoň sedm náklaďáků. Tehdy již penízky celkem naskakují a je prostor pro větší investice.

Manager, mechanik, uklízečka...ale stačí to?

Freight Tycoon Inc.
i Zdroj: Hrej.cz
Již máte představu, jak vypadá devadesát procent herního času a doufám, že ani ve vás to nevyvolává pocit veliké zábavy. Ústřední úkoly scénářů jsou sice různé (nakoupit určitý počet garáží, vylepšit sídlo firmy), ale vše se stále motá kolem předchozího postupu. Zbylých deset procent pak vyplňují drobnosti v podobě najímání dalšího personálu a vylepšování kanceláří a garážových stání. Mechanik opraví auto po příjezdu do garáže, servisní vůz vyrazí do terénu, když dojde k závadě, s kterou by si neporadil sám řidič. Pokud ho však nevlastníte, nezůstane váš náklaďák stát u krajnice navěky, jen si zavolá externí firmu, což stojí další peníze. Poruchy jsou jedinou závažnější věcí znepříjemňující vaše snažení, neboť dlouhá oprava zapříčiní pozdní dodání, tedy finanční ztráty a pošramocení pověsti.

Najdeme zde i drobnosti osvěžující hratelnost, leč se neobjevují příliš často. Jedná se o různé odměny za dosažený rating, či vydělaný obnos. Někdy je třeba vypomoci finančně pobočce v sousedním státě, přijde stávka zaměstnanců, nebo obdržíte na testování nový vůz vyvíjený pro armádu. Po herní ploše se povalují malé dárečky, mající pro vás jak pozitivní, tak negativné efekt, takže se vyplatí sem tam prošmejdit mapu.

Město žije...samostatně...

Domovské město firmy je s jejím osudem úzce spjato. Oba začínají stejně nevyspěle, pár menších domečků, nedostatek kvalitních silnic a jen pár menších továrniček. Postupem času (scénáře jsou omezeny virtuálními roky) se město vyvíjí společně s rozvojem dopravní firmy a z malého městečka se klube velká metropole s výškovými budovami. To vše se děje automaticky a hráč se tím nemusí nijak zatěžovat. Jediným přínosem ovlivňujícím samotnou hru je moment, kdy vznikne nová silnice, či most přes řeku, což podstatně zkrátí cestu do určité oblasti.

„Tvůrci proto spoléhají na to, že jejich titul prorazí díky modernímu zpracování, v jehož rámci se mohou hráči těšit na krásně vymodelovanou krajinu se spoustou detailně zpracovaných 3D objektů,...“ stojí v asi rok staré novince. Ano, vcelku pohledné 3D objekty ve hře skutečně najdeme, ale rozhodně to nelze považovat za prvek vytahující FT z hloubek tycoonovského průměru. V prvních minutách se ještě pokocháte krásnými „třidé“ trubkami a komíny, ale časem již budete jen sedět a při zrychleném čase na maximum sledovat ukazatele zakázek.

Freight Tycoon Inc.
i Zdroj: Hrej.cz

Rád bych se ještě vrátil k obličejům zaměstnanců zmiňovaných výše. Variant vzhledu není mnoho a tudíž není problém sestavit si flotilu řidičů se stejným kukučem a kancelář naplnit identickými managery. Jednotná image firmy tak bude dotažena k perverzní dokonalosti.

Freight Tycoon Inc. nepřináší nic nového ani zajímavého, kvůli čemuž by stála za doporučení. Veškeré herní mechanismy si ozkoušíte v úvodní půlhodince a dále pokračovat vás motivuje pouze možnost najmou uklizečku do kanceláře a podobné zbytečnosti. Jinak stále jen čekáte až tahač dokončí svou zakázku a vy budete moci sjednat další. Nuda, nuda, nuda.

Freight Tycoon Inc.
Windows PC

Verdikt

Hra zábavná jen pro fanatické milovníky autodopravy či tycoon fetišisty, průměrná naprosto ve všem, snad kromě grafiky, která je ovšem ve výsledku na houby.

Co se nám líbí a nelíbí?

jednoduchost herních mechanizmů, grafické zpracování, odměny a dárečky
nulová motivace, ubíjející stereotyp
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama