Hired Guns: The Jagged Edge Recenze Hired Guns: The Jagged Edge

Hired Guns: The Jagged Edge

taltos

taltos

22. 12. 2008 23:53 7
Reklama

Kdo by mohl zapomenout na dlouhé hodiny strávené jak u prvního, tak u druhého dílu série Jagged Alliance. Ta již v dnešní době nemůže nabídnout konkurenceschopnost v oblasti grafického zpracování, ale její tajemství tkví v opravdu návykové hratelnosti, které před léty propadl nejeden z nás. Kombinace real-time pohybu s následným přepnutím do tahového boje a RPG prvky jako vylepšování vašeho týmu, nám nedaly spát dlouhé zimní i letní večery. Po komplikacích se změnami licence na třetí díl Jagged Alliance je zde jisté „mezidobí“, ve kterém máte možnost vyzkoušet nepřímého nástupce. A i přes jeho „nečistý původ“ stojí za pozornost.

Ovládněte Diamantové pobřeží

Jagged Alliance nikdy nebyl příliš o příběhu a Hired Guns se od tohoto trendu nesnaží nijak odpoutat. Na začátku proto zhlédnete krátké (a dost odfláknuté) video příjezdu hlavního hrdiny do Afriky s úkolem tak trošku nejasným. Svrhnutí moci místního diktátora, který ovládá tzv. Diamantové pobřeží je sice jednou (a nejběžnější) možností, ale nikdo vám zároveň nebrání se k tomuto vůdci třeba i přidat. Naskýtá se tedy možnost jisté znovuhratelnosti.

Základem hry je globální mapa části Afriky, po které se budete pohybovat. V této fázi samozřejmě můžete mít zastavený čas a věnovat se administraci vaší jednotky, čtení emailů a podrobností k danému úkolu a samozřejmě nákupům nových zbraní a především mariňáků. Bez těch se neobejdete a tak nezbývá než jít na internet a vybrat si z široké nabídky aktuálních vojáků. Ti se samozřejmě liší zkušenostmi, schopnostmi, jako je síla, přesnost či obratnost, a speciálními dovednostmi s určitým arzenálem. Čím lepší dovednosti a vyšší level, tím samozřejmě musíte počítat s tučnější odměnou pro tyto chtivé veterány. Vyplácet je přitom budete každý den o půlnoci (ať už s nimi bojujete nebo jen cepujete jejich schopnosti) a v případě, že nemáte dostatek financí, jednoduše váš tým opustí. Stejně jako v Jagged Alliance, i zde mají někteří vojáci nevlídné vztahy mezi sebou navzájem a v případě, že zaměstnáváte jejich úhlavního nepřítele, určitě se k vám nepřidají. Stejně tak nemůžete na začátku počítat se špičkovými vojáky. Ti totiž nepracují se zelenáčem a tím na začátku vskutku budete.

Taktická část

Po přemístění na globální mapě si můžete nejdříve něco o dané oblasti přečíst a pak se již vydáváte se svou jednotkou přímo do akce. Přepnutím do taktického módu tak dostáváte plnou kontrolu nad vašimi svěřenci. Do té doby, než se bojuje, s nimi můžete libovolně chodit v reálném čase, po spatření protivníka se hra automaticky přepne do tahového režimu a začíná veliké taktizování.

Kdo hrál Jagged Alliance 2, v boji se rozhodně nemůže ztratit. Každý voják má k dispozici v jednom kole určitý počet „akčních bodů“ (jejich počet se liší od jejich levelu a dalších vlastností), které může využít na různé činnosti. Od běhu, přes přikrčení, otevření inventáře nebo samozřejmě střelby či jiného útoku. V případě střelby si ještě můžete u některých zbraní vybrat mezi single módem střelby nebo dávkou. To opět ovlivňuje počet akčních bodů, které vám úkon vezme, a vždy musíte dopředu přemýšlet tak, aby vám pak body zbyly na schování, přikrčení a podobně. Kromě toho ještě můžete vybrat část těla, na kterou chcete mířit. Největší zranění samozřejmě způsobíte zásahem do hlavy, ale do trupu máte zase mnohokrát větší šanci zásahu. Například zásahem do nohy sice nezpůsobíte kdovíjaké zranění, na druhou stranu padne nepřítel k zemi a ztratí několik bodů ze své obratnosti, což ho dělá v budoucím boji těžko použitelným.

Nepříjemným zjištěním pro nás byla absence zobrazování procentuální možnosti zásahu. Těžko tak můžete odhadovat, jaký útok by měl větší šanci na úspěch, čímž boj ztrácí hodně na své taktické zajímavosti. Trošku přemrštěná se nám zdála také účinnost granátů (z metru brokovnicí do hlavy zabít nemusíte, ale granátem několik metrů od vojáka téměř jistě), které také velmi rádi a ochotně protivníci využívají. Těm se také nedá upřít jistá umělá inteligence, nicméně v některých situacích má podstatné mezery. Stačí si tak například lehnout za téměř nedobytný val z pytlů a protivníci nevymyslí nic lepšího než naběhnutí vám přímo před tuto obranu. V tom případě se stačí v dalším kole zvednout ze země a máte nepřátelé jako na dlani.

Příjem z oblastí Afriky

Financování jednotek, nové výzbroje a dalších činností je poměrně nákladné, a tak bude důležité zaujmout podstatné lokace na globální mapě. Například křižovatka mezi několika objekty vám sice denně nebude přinášet žádný zisk, ale je to oblast s velkou taktickou podstatou, kterou byste si měli držet zuby nehty. Naopak po dobytí elektrárny, letiště, či vlakového nádraží můžete počítat s tučným příjmem. V některých z nich navíc můžete za poplatek výdělky zvýšit (další vagón u vlaku, nový reaktor do elektrárny,..) a u každé dobyté základny či města můžete zajistit obranu najmutím jednotky, která se v oblasti usídlí a bude ji bránit proti pokusům o převzetí zpět. Tuto úlohu samozřejmě můžete splnit i osobně s vašim týmem, ale když se budete pohybovat na druhé straně mapy, jen těžko se na místo útoku diktátora dostanete včas. Zajímavostí je pak pohyb vaší jednotky po mapě. Po první misi využíváte k přepravě pomalejší džíp, později například vlak a nakonec se dostanete i k opravdu rychlému létání. Jak význačný postup.

Jagged Alliance to není, ale…

…to neznamená, že nejde o kvalitní a zábavnou hru. Autoři se samozřejmě předchozími tituly Jagged Alliance velmi silně inspirovali, ale přidali i několik vlastních prvků a inovací, které hru zase posouvají trošku jinam. 3D grafika vypadá velmi hezky, ale zároveň nenavozuje příliš moderní vzhled, což v tomto případě jen vítáme. Možnost přiblížení a libovolného otáčení kamery pak budete velmi často využívat. Trošku problémy jsou občas s pohybem jednotek v tahovém módu, kdy se zaseknou o nějaký objekt (a vy ztratíte většinu akčních bodů) nebo nejsou schopni jít na jasně dostupné místo.

Škoda absence několika zásadních prvků, mírné chybovosti hry, dlouhého načítání misí a předchozích pozic. I tak se však nenechte odradit slabším začátkem. Ve skutečnosti je totiž Hired Guns velmi návykovou záležitostí, která vás pohltí především motivací v zabrání dalších lokací a cepování vašich vojáků.

Hired Guns: The Jagged Edge
Windows PC

Verdikt

Zábavná taktická hra, u které se skvěle pobavíte spoustu hodin. Ale velmi brzy prokouknete její chyby, nedotaženosti a bugy. Záleží co u vás více převládne.

Co se nám líbí a nelíbí?

Zábavná kombinace real-time hry a tahového boje ala Jagged Alliance, sympatická 3D grafika a hudba, spousta zbraní a mariňáků, zajímavé dobývání na globální mapě a vydělávání
Absence několika důležitých prvků (procentuální možnost zásahu), časté bugy ve hře, dlouhé načítání, výpadky v umělé inteligenci a některé nedotaženosti
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama