Medieval 2: Total War - Kingdoms Recenze Medieval II Total War: Kingdoms

Medieval II Total War: Kingdoms

Jan Horčík

Jan Horčík

23. 9. 2007 22:00 7
Reklama

Datadisky jsou zvláštní věc. Třeba takové hry jako The Sims vycházejí jenom proto, aby k nim pak mohlo vyjít dalších zhruba sedm až deset datadisků. Předem se počítá s tím, že později vzniknou přídavky, které hru doplní o spoustu nového obsahu. U naprosté většiny ostatních her je tomu naopak. Vydá se hra, a podle toho, zda má nebo nemá úspěch, pak vydavatelská společnost spolu s vývojáři rozhodne o vydání alespoň jednoho datadisku.

V případě Medieval II Total War nebylo tohle rozhodování až tak složité. Série Total War má dlouhodobě obrovský úspěch zejména u fandů žánru strategií a středověk je jedním z nejoblíbenějších období. Britští vývojáři z Creative Assembly datadiskem Kingdoms reagují také na četné ohlasy fanoušků, kteří si přáli poněkud detailnější herní mapy než v případě původního Medieval II. A přesně toho se jim nyní v Kingdoms dostává.

Směrem na východ

Vrcholný středověk zažil od začátku 12. do konce 13. století několik křižáckých výprav. Výživná křižácká kampaň datadisku Kingdoms začíná v roce 1174, tedy několik let před vypuknutím Třetí křížové výpravy. Podrobná herní mapa Středního východu je rozdělena na známá území jako Egypt, Byzantská říše, Království Jeruzalémské nebo Knížectví Antioch. Za všechny tyto strany si navíc můžete zahrát, plus za Turky, v průběhu hry se objeví také Benátčané nebo Mongolové jako síly, které si budou chtít uzurpovat svůj díl prastarých biblických pokladů. Kromě toho se v této kampani objeví také hrdinové jako byl Saladin nebo Lví srdce, kteří vojskům na bojišti přidávají třeba morálku, výdrž nebo útočnou sílu.

Koho omrzí plahočení se vyprahlými pouštěmi, může se v americké kampani vydat do Střední Ameriky. Právě tahle kampaň ovšem patří k nejslabším z celého datadisku. Tím "nejslabším" je více než cokoliv jiného myšleno "nejméně vyváženým", protože je zasazena do počátku 16. století, kdy dobře vybavení španělští konkvistadoři masakrovali původní obyvatelstvo Latinské ameriky. A tak jak to bylo ve skutečnosti, je tomu i v datadisku - bohužel. V zájmu realismu vývojáři tak nějak opominuli fakt, že hrát za Indiány je nejen nevýhodné, ale prakticky i nudné, protože nemají takový výběr jednotek a budov. A tak budete s hordami indiánských bojovníků nabíhat do smrtících spárů hrstky španělských zabijáků.

Proti všem

Jednoduše si pak spravíte chuť v britské kampani, která je herně i historicky nadmíru zajímavá. Začíná v polovině 13. století, kdy v celé Británii vládlo obrovské napětí. Na severu se Skoti hlásili o nezávislost, na severovýchodě doráželi Norové, na západě Wales a Irové. A aby toho nylo málo, domácí šlechta i města se bouřila. Právě britská kampaň nabízí obrovské množství taktických možností za všechny herní strany. Při hře za Anglii musíte čelit tlakům ze všech stran i z domova, zatímco jako Skoti nebo Irové především útočíte na pohraniční oblasti. Invaze Norů je kapitolou sama pro sebe. Podobně jako v křižácké kampani, i tentokrát se objeví známé historické postavy, které ouž ovšem nedisponují žádnými speciálními schopnostmi, které by podpořily vaše vojsko.

Nejblíže naší domovině, která ale bohužel v datadisku stále chybí, se odehrává kampaň za Řád německých rytířů. Ti se rozhodli, že zbaví Evropu jednou provždy posledního pohanského státu, kterým byla pobalstká Litva. V podstatě se jedná o další křižáckou výpravu. Hrát můžete za Řád, Litvu, ale také Dány, Novgorod a další, jako nájezdníci se objeví opět Mongolové a také Norové. Svou roli bude hrát také Hanza, historické obchodní společenství, které ve své době představovalo samostatnou politickou sílu.

Stará škola

Přestože i datadisk může přinést významné změny v hratelnosti, jak to předvedly například datadisky k Galactic Civilization II nebo Civilization IV, Kingdoms není ten případ. Tvůrci se zde zaměřili čistě na obsah, přinášejí tedy nové frakce, jednotky, budovy, akce, ale herní systém se prakticky nemění. A to ani na strategické, ani na taktické mapě. Bohužel, zároveň s tím zůstávají zachovány i všechny chyby, kterými původní Medieval II oplýval, především nepřehlednost a zdlouhavost některých prvků ovládání.

Technickému řešení datadisku lze vytknout jedinou bolístku, a to extrémně dlouhou dobu instalace. Datadisk obsahuje i všechny předchozí patche, což ho ovšem neospravedlňuje k tomu, aby i na rychlejších konfiguracích trvala instalace dobrou hodinu. Ještě že je možné instalovat kampaně samostatně. Pokud se rozhodnete je ale nainstalovat všechny, počítejte s tím, že vám na disku ukousnou i s původní hrou hodně přes 10 GB a instalace bude trvat opravdu dlouho. Datadisk samozřejmě díky předchozím patchům přináší také vylepšenou podporu dual-core procesorů.

Shrnuto podtrženo, čtyři zajímavé nové kampaně, podrobné herní mapy, přes dvacet nových frakcí, desítky nových jednotek a další, méně podstatná, ale příjemná obsahová nadílka. Datadisk Kingdoms přináší právě to, co se od datadisku čeká.

Medieval 2: Total War - Kingdoms
Windows PC

Verdikt

Pro fanoušky série Total War je datadisk Kingdoms další povinností do rozšiřující se sbírky. I ti, kteří se k sérii dostali teprve u Medieval II si však vychutnají hutný nový obsah.

Co se nám líbí a nelíbí?

Spousta nového obsahu ve čtyřech kampaních přináší zábavu na dlouhé hodiny. Staří harcovníci ocení kupu nových jednotek i budov, zajímavé herní prostředí, ale i několik nových scénářů a bitev.
Zůstaly zachovány některé nedostatky v ovládání, Americká kampaň je silně nevyvážená, hotseat multiplayer zase vcelku zbytečný.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama