The Hell in Vietnam Recenze The Hell in Vietnam

The Hell in Vietnam

Petr Kadlec

Petr Kadlec

28. 1. 2008 23:00 7
Reklama

Neprostupná džungle Vietnamu je stále lákavá a nabízí velký prostor pro fantazii hráče i autorů. The Hell in Vietnam (dále jen THIV) si totiž nesnaží hrát na učebnici dějepisu a historická fakta jsou zde pouze jakousi berličkou, o kterou se čas od času můžeme opřít, ale na dění ve hře nemá pražádný vliv. Autorům jednoduše stačí pozadí války jako důvod k nepřetržité akci, což by nebylo úplně špatné, vyjít hra před několika lety. Pojďme se podívat, co nabízí dnešnímu hráči. 

Neptej se a střílej!

Pokud se těšíte na zajímavý příběh, musím vás hned z kraje zklamat. Existence jakéhokoliv vyprávění je omezena na dopisy vojáků na loadovací obrazovce, což jejich hodnotu, pokud vůbec nějaká je, sráží na minimum. Ve hře samotné byste příběhové prvky hledali marně, musíte se spokojit pouze s tím, že je válka a vy musíte plnit jednoduché úkoly a přitom zůstat naživu. Při plnění misí se podíváte na různá místa exotického Vietnamu, navštívíte vesnice, chrámy, uvidíte ona hojně zavlažovaná rýžová pole i trosky města Hue. Je ale velká škoda, že náplň jednotlivých misí je nenápaditá a ničím nepřekvapí. Budete střílet, vyhazovat do povětří strategické cíle... a zase střílet. Nic vás nevytrhne z tohoto začarovaného kruhu. Při přestřelkách v džungli navíc nemůžete využít otevřenosti terénu, protože je THIV navržen jako klasická doomovka. Jen kolem nejsou textury zdí, ale tropického lesa. 

Válka tupců

Aby byl dojem války dokonalý, nenechali vás autoři ve štychu a přihodili partičku spolubojovníků, kteří vám pomáhají postupovat k cíli. O hodnotě jejich pomoci bych tu mohl spekulovat celkem dlouho, a tak postačí, když řeknu, že jsou vaši parťáci nesmrtelní, a když už nic jiného, stoupnou si alespoň doprostřed vřavy a strhnou na sebe pozornost vietnamských pušek, čímž vám dají čas podniknout další kroky. Na jejich obranu lze říci, že ani umělá inteligence nepřátel prakticky neexistuje a jejich síla spočívá pouze v počtu a momentu překvapení. Jedinou radostí ve hře je tak střelba. Užijete si ji hodně a nemusíte ani přemýšlet, na koho vlastně míříte. Do vlastních řad vám hra střílet nedovolí, a když se v džungli něco hne, nemusíte mít strach, že by to byl nevinný civilista. Arzenál zbraní je relativně pestrý, samozřejmě v rámci zmíněného historického období. Brzy ale zjistíte, že Kalašnikov nedáte z ruky, i když vám hra nabízí i jiné zbraně. Důvod je prostý, do AK-47 se munice povaluje na každé mezi a vietnamští vojáci v podstatě nepoužívají nic jiného. Výjimku tvoří pouze chvíle, kdy si autoři vyloženě vynutí použití určité zbraně, například ke zničení obrněného transportéru. 

Bere víc a nedá nic

Pokud jde o technické zpracování, ani zde THIV nevyniká a noří se do temnot podprůměru. Zamrzí především časté kolize objektů a zasekávání se vašich kolegů o místní vegetaci, což někdy vede až k absurdním situacím. Vietnamští vojáci jsou až příliš podobní jeden druhému, autoři v podstatě jen rozkopírovali dva modely postav do celé hry, čímž si sice ušetřili práci, ale hratelnosti to nijak neprospělo. Grafické zpracování je poněkud archaické a jen těžko se dá uvěřit hardwarovým nárokům, jaké si THIV klade. Bohužel, ani s patřičným vybavením se nevyhnete občasné lenosti hry, která je někdy provázena nepříjemným cukáním. Zvuková stránka je na tom o něco lépe. Střelba se zdá být uvěřitelná a dokáže čas od času na zlomek vteřiny vykouzlit alespoň nějakou atmosféru. Zvuky okolí jsou sice výrazně potlačeny rachotem válečného šílenství, ale i tak budete mít občas na chvíli pocit, že jste přece jen ve Vietnamu. 

Na závěr

The Hell in Vietnam je hrou, kterou můžete s klidem v duši přejít. Nenabízí nic, co jinde nenaleznete lépe zpracované, a pouhé zabíjení nepřátel na dlouho nezabaví. Pokud vás lákají boje ve vietnamské džungli, nic nezkazíte, pokud sáhnete jinam. Nesrovnatelně kvalitnější zážitek vám přinese český Vietcong nebo Conflict: Vietnam.

The Hell in Vietnam
Windows PC

Verdikt

The Hell in Vietnam je nepovedenou hrou, která nabízí pouze krátkodobé odreagování v podobě kosení nepřátel. Naštěstí je v žánru válečných FPS dostatek kvalitních titulů, sáhněte proto raději jinam.

Co se nám líbí a nelíbí?

Na krátké odreagování to není zas tak špatné
Zastaralý design, umělá inteligence, grafické zpracování, špatná optimalizace
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama