Tropico 3 Recenze Tropico 3

Tropico 3

Ondřej Švára

Ondřej Švára

30. 9. 2009 22:52 6
Reklama

Musíme se na to dívat realisticky, soudruhu. Pakliže se považuješ za fanouška původní osm let staré strategické bomby jménem Tropico, s největší pravděpodobností označíš horkou novinku od bulharských Haemimont Games za bohapustou předělávku. Nedivím se ti. Je to podobné, jako když vedle sebe postavíš druhou a třetí Civilization - to dobré zůstalo a chyby… chyby předchůdce vlastně neměl. K tomu podobně servíruj krajáč o několik tříd lepší grafiky, dvojku drobných vylepšení a panáka zcela nových vlastností a vivat - máš na stole „novou“ hru. Jestliže ale na nové Tropico, jako svoji prvotinu v sérii, stojíš v Tuzu frontu, vydrž tam! Tenhle titul si opravdu nenech ujít, protože jsme v něm zase našli toho pravého úderníka strategického žánru.

Mohli bychom na tomto místě recenzi klidně utnout a konstatovat, že Tropico 3 se hraje stejně (dobře) jako jednička. Jenže roky plynou, člověk zapomíná a navíc - odsoudit trojku jako nezajímavý remake, by bylo vzhledem k jejím objektivním kvalitám nefér. Začněme kupříkladu ohromným záběrem hry v otázce politiky, se kterou lze ve virtuálním Karibiku sestavit vpravdě originální systém vlády. Nebudeme se vám smát, když si jako El Presidente na ostrov svobody mimo hrstky svých amigos přivezete i mylnou představu o tom, že Tropico automaticky splní váš bolševický sen o vybudování prvního socialistického ráje na zemi. To není celá pravda a je dobré vědět, že pyžmo vyzutého Che Guevary je spíše jen pozlátkem díky skvělému soundtracku a stylové „karibské“ grafice.

Ten má rád to a ten zas tohle

Hlavou ultralevičáckého skanzenu se s doutníkem v puse sice pochopitelně stát můžete, ovšem pouze v případě, že k tomu učiníte jasné a nekompromisní kroky. Mnohem častěji však budete muset balancovat na osičce přízně obou velmocí, tedy SSSR i USA. Na jedné straně máte skutečně možnost různé politické a sociální proudy v zemi omezit vládními výnosy i fyzickou represí včetně vražd, ale stejně tak vás situace bude často tlačit k tomu dát svému ostrovnímu státečku trochu té svobody a volného trhu. Pokud chcete mít z Tropica druhou severní Koreu, prosím. Ale stejně tak je možné s lehkou podporou kapitalismu a demokracie vytvořit jakési druhé Šikovo-Dubčekovské Československo. Tropico 3 svou univerzálností hodlá nasytit všechny hladové stratégy!

A to hlavně díky tomu, že je až puntičkářsky propracované téměř v každém ohledu. Jak jsme již naznačili, vaši politiku sledují různé politické a sociální frakce, které na způsob vlády průběžně reagují. Tuhle povolte například imigraci levné pracovní síly pro podporu farem a časem se začnou ozývat nacionalisté s xenofobními názory. Tamhle zase podpořte stavbu hospod a kasin a začnou řvát konzervativní katolíci. Politika dopovaná dalšími propracovanými detaily, jako jsou volební proslovy, propaganda či korupce při stavebních zakázkách, se může ze začátku zdát až příliš komplikovaná, ale pokud se vám brzy podaří zkonsolidovat ekonomiku a tím i celkovou náladu obyvatelstva, začne si země žít svým vlastním životem a vy se budete moci více soustředit na stavbu nových lázní či kina, než na to, co si myslí komunista Rodriguez z Leninovy 8. Hra tak nenásilně střídá politický prvek s hospodářstvím, státoprávními otázkami se budete zabývat především v začátcích, aby se po nějakých dvaceti letech vaší vlády stalo z Tropica více Simcity než Republic: the Revolution.

Pozor na schůdky v rozpočtu

Detailní rozebrání ekonomické části hry by podobně jako u politiky vyšlo na čtyři recenze. Obecně lze říct, že Tropico respektuje základní pravidla opravdového světa zemědělství, průmyslu, obchodu a koloběhu lidského života, a tak často uběhne velmi dlouhá doba, než z každé komodity (plodiny, nerostné suroviny, energie, turistika) či zboží (od doutníků po nábytek) dostanete nějaký ten peníz nutný k rozvoji infrastruktury. Na farmách prostě nějaký čas trvá, než osetý tabák dozraje a než z něj ve fabrice vyrobí doutníky, aby je pak spediční firma (až se řidiči vzpamatují z víkendové kalby) konečně mohla dovézt do přístavu vstříc zahraničním trhům. Zde opravdu pozor - ekonomika v rozvojovém stádiu vás bude obvykle děsit extrémními finančními nárazy. Velký zisk zaznamenáte poté, co z doku odjede loď naložená zbožím a do dluhů se naopak dostanete těsně před tím, než se transport po nějakém čase vrátí. Nám se tento systém příliš nezamlouval. Pakliže si totiž na tyto vlny zvyknete (ten dluh se mi vyrovná, hned jak loďka připluje), je poměrně těžké si zpětně uvědomit, že jste do nepřehledně rozkývaného systému mohli zasáhnout nějakou vyloženě podělanou investicí a tou může být třeba i nahrazení tří tabákových farem vilovou čtvrtí. Než odhalíte, že je něco špatně a že zisky už kvůli tomu nejsou, co bývaly, ocitnete se ve více než desetitisícového dluhu a to znamená zakáz jakékoliv oživovací investice na sekeru. Zbývá snižovat platy, zvyšovat nájmy, sedřít z kůže turisty a... asi tušíte, s jakým ohlasem se taková politika setká.

Bez exkluzivit, ale s hezkým výhledem

Jestliže jste se stále nedočetli, jakou okatou novinkou Tropico 3 trumfuje starého pardála, žádnou super exkluzivitu nečekejte ani teď. Jedna z mála vlastností (kromě třeba těžby ropy či několika nových budov), se kterou se novinka na první pohled liší od osmiletého vzoru, totiž za mnoho nestojí. O co jde? El Presidente je nyní také jakýsi avatar, se kterým můžete osobně navštěvovat různé instituce a svým projevem přimět zaměstnance ke zlepšení služeb, popohnat dělníky na stavbě či imponovat davu úderným slovem z balkonu paláce, ale bohužel nejde o žádné terno. Na vycházky mezi lid budete zřejmě často zapomínat, protože tyto akce jsou nejen stereotypní a nudné, ale také nijak zásadně účinné. Škoda.

Z globálního hlediska však výše uvedená negativa nepovažujte za katastrofální prohřešky. Věřte, že nové Tropico vás bude se svou široce pojatou hratelností královsky bavit. Nakonec, ve které jiné hře z vás může být po vstupním životopisu pracovitý charismatický alkoholik, dosazený do čela státu prostřednictvím KGB? Hra se humoru nebojí, což dokládái rozhlasové vysílání, ve kterém reportér reaguje na činnost samotného El Presidenta. Pokud se například pustíte do rozsáhlého budování farem, hlasatel pompézně vyzve obyvatelstvo, aby si vyhrnulo rukávy a společně s vůdcem přidalo ruku k dílu…

K dobru přidejte i tradičně výborný soundtrack a také skvěle detailní grafiku. Vizuální zpracování zachází tak daleko, že lze například podle koroze pozorovat různé stáří vozového parku a i z dálky zaregistrovat, že se zrovna otevřely lítačky u vchodu do banky. Jen se ujistěte, zda bude grafiku schopen adekvátně rozpohybovat také váš počítač. Nižší mainstream s dvoujádrem, GF 8800 GT a 2GB RAM dává při plných detailech nějakých 20 snímků za sekundu…

Tropico 3
Windows PC
Xbox Xbox 360

Verdikt

Na první i druhý pohled je třetí Tropico jen starým originálem v novém zpracování. Haemimont Games nedokázali na kvalitním podvozku nic podstatného vylepšit, ale naštěstí také nic nepokazili. Tropico 3 se tak stává superzajímavým zbožím zejména pro stratégy, kterým se původní díl vyhnul.

Co se nám líbí a nelíbí?

Skvělá hratelnost stavějící na širokých možnostech politické seberealizace, humoru, grafiky a soundtracku. Kdo nepohrdne propracovanou budovatelskou strategií a nehrál původní Tropico (pirátskou dvojku z hlediska odlišné tématiky nebereme v úvahu), ten s koupí neprohloupí.
Ta samá hra, jen v nesrovnatelně lepším audiovizuálním kabátku. Od pararely s Dune 2000 zachraňuje nové Tropico snad jen fakt, že už je to skutečně velmi dlouho, co jsme Karibiku mohli poprvé šéfovat .
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama