Wallace & Gromit in The Last Resort Recenze Wallace and Gromit in The Last Resort

Wallace and Gromit in The Last Resort

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

6. 5. 2009 22:37 1
Reklama

Nová série epizodicky vydávaných adventur Wallace and Gromit Grand Adventures od věhlasných Telltale Games začíná nabírat na obrátkách. Po prvním díle, který vyšel v březnu letošního roku a v němž měla tato komediální dvojka za úkol vyrobit obrovské množství medu a následně se vypořádat s přerostlými včelami, jež byly vedlejším účinkem experimentu s elixírem podporujícím růst rostlin, se nyní podíváme na zoubek zajímavě pojatým letním radovánkám. Lehce praštěný vynálezce Wallace totiž Gromitovi slíbil, že pojedou na dovolenou k moři. Jenže, co čert nechtěl, počasí se rozhodlo, že učiní veškerému prosluněnému dovádění přítrž, a seslalo na městečko, v němž naši hrdinové bydlí, v dohledné době nekončící průtrž mračen. Ale protože Wallace je muž činu a ztřeštěných nápadů, rozhodne se postavit svou vlastní pláž, kde budou moci s Gromitem dovádět…

Počkat počkat, jaký Wallace, jaký Gromit? Pokud jste první epizodu nehráli a ani neznáte komediální televizní seriál, popřípadě jeho filmovou variaci, představíme vám v krátkosti hlavní postavy. Postarší muž Wallace je povoláním vynálezce, pro nějž není žádný problém neřešitelný a jenž uvítá jakýkoli nápad na vydělání balíků peněz. Bohužel se ale dosti často nechá strhnout novou, inovativní myšlenkou, přičemž nemyslí ani na zadní vrátka ani na své okolí, pouze na prosperitu svých vynálezů. Nebýt psa Gromita, asi by už s Wallacem byl amen. Tento čtyřnohý přítel totiž nejen že vyseká Wallace z prakticky každého problému, ale dokonce bych se nebál tvrdit, že má inteligenci dvakrát takovou, co jeho páneček, takže asi jako každý lehce nadprůměrný pes.

Bláznivá zápletka si říká o bláznivé řešení, a tak tedy ve sklepení v místech, kde jsme minule našli obří včelí plástve, vyroste po sehnání veškerých potřebných surovin prosluněná zátočina, k čemuž Wallace kupodivu nepotřebuje Gromitovu asistenci. Jenže namísto kýženého odpočinku přijde další z nepřeberného množství bláznivých nápadů, totiž přestavět dům na zábavní středisko, kde stráví celé městečko dovolenou a Wallace bude opět moct financovat své nesmyslné vynálezy. Více z příběhu prozrazovat nebudu, snad pouze, že se v domě po zajištění správného chodu sportovně-relaxačního centra stane dokonalý zločin, k jehož vyřešení využije Wallace Gromi…, tedy, ehm, svůj supergeniální vynález na rozluštění záhad.

Dějová linie samotná je rozdělena do čtyř kapitol, jejichž zábavnost v průběhu času graduje. Do příběhu přitom přibyla nová trojice postav, skot McBiscuit a dva vyčůraní psíci Poogie-Woo a Tinkie-Wee. Navíc herní čas se příjemně zvýšil zhruba o hodinu a půl, zkušenější adventuristé projdou Last Resort za tři čtyři hodiny, ti méně zkušení klidně za pět šest, což lze u epizodického výtvoru považovat za velmi dobré číslo. Po poněkud rozpačitém začátku série, kdy se první epizoda vyznačovala několika nedodělky, popřípadě několika nelogickými úkoly, musím nyní pánům z Telltale Games vysmeknout další poklonu. Logické puzzly, jež tvoří základ hratelnosti Last Resortu, jsou prakticky o úroveň lepší než v úvodní epizodě. Navíc se autorům podařilo do děje vměstnat i dostatek vtipných scén opravdu silného kalibru, kdy se lze od srdce nahlas zasmát.

Na pozitivní vlně zůstaneme i při probírání technických parametrů druhé epizody příběhů Wallace a Gromita. Ty se sice na první pohled od původního dílu vydaného před měsícem a půl prakticky neliší, proč taky, vždyť jde o herní seriál, ale na rozdíl od Fright of the Bumblebees se tvůrcům podařilo úspěšně eliminovat počet bugů na minimum, nebo alespoň já jsem během testování na žádný zásadnější zásek nenarazil. Audiovizuální zpracování přitom zůstalo stylizováno tak, aby dobře ladilo jak s charakterem hry, tak i s televizní předlohou. A tak až na několik drobných nedotažeností v příběhu a absenci vyřešení zápletky z konce minulého dílu (dolovat obří včelí královnu z tunelu by mohlo být zajímavé) nelze druhému pokračování příběhů Wallace a Gromita mnoho vytknout.

Wallace and Gromit in The Last Resort tak zejména díky vylepšeným puzzlům a vtipnějším momentům svého předchůdce o třídu překračuje. Při ceně 35 dolarů za epizodu pak lze konstatovat, že se tentokrát rozhodně nejedná o vyhozené peníze. Jen tak dál.

Wallace & Gromit in The Last Resort
Windows PC

Verdikt

Druhá epizoda seriálu Wallace and Gromit‘s Grand Adventures o třídu převyšuje svého předchůdce a staví sérii tam, kde jsme jí všichni chtěli mít.

Co se nám líbí a nelíbí?

Vtipné momenty, logické puzzly, příjemná herní doba.
Možná až příliš pomalý pohyb postav, několik nelogičností příběhu.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama