Resident Evil 4 Článek Resident Evil 4 - 1. část

Resident Evil 4 - 1. část

David Vlach

David Vlach

20. 4. 2007 22:26 9
Reklama

Ještě než začnete hrát, tak se ujistěte, zda máte slušný gamepad nebo alespoň nainstalovaný mod, který vám umožní hrát s pomocí vašeho myšího společníka. Mod je volně ke stažení například na stránkách gamecopyworld. Mod je schválně vytvořen tak, aby míření myší nebylo plynulé, protože by to maximálně zjednodušilo celou hru, a to by byla škoda. Při troše cviku lze hrát za pomocí myši dokonce lépe než s gamepadem.

Zbraně, vybavení a cennosti

Stejně jako ve všech předchozích dílech i tady nebudete moci plýtvat municí. Leon je sice vyzbrojen nožem, ale ten je velice slabý a nepřátele spíše jen polechtá. Neocenitelný je ale při ničení sudů a beden a také při shazování nepřátel ze žebříků. Pokud se k vám nepřátelé dostanou příliš blízko, můžete se jich zbavit pomocí silného kopu, který je odmrští pryč. Zbraně obecně je možné rozdělit do několika skupin. Pistole, pro které budete mít nejvíce munice, ale které svou silou nijak neohromí, supersilné, ale pomalé revolvery. Brokovnice, které budou vaším spojencem, vždy když půjde do tuhého, dále pušky pro boj z dálky a nakonec nezbytné doplňky jako raketomet, samopal a granáty. Většinu zbraní můžete v průběhu hry vylepšovat u obchodníků a zlepšovat tak jejich sílu, rychlost nebo počet nábojů v zásobníku. Jelikož zde budete nacházet při postupu hrou stále lepší a lepší zbraně, nevyplatí se vám moc investovat do zbraní, které naleznete na začátku. V návodu bude zmíněno, jaké zbraně kdy a kde koupit. Po vylepšení zbraně na maximum ještě můžete využít tzv. extra nabídky, kdy můžete zbraň za nemalý obnos vylepšit ještě jednou a získat nějaký bonusové vlastnosti. Většinou se jedná o zvýšení účinnosti nebo kapacity zásobníku, ale bonus je natolik znatelný, že se tato investice bohatě vyplatí.

Vaše zdraví můžete obnovovat buď pomocí lékárniček ve spreji, kterých ale nejdete jen velmi málo, nebo pomocí přírodních léčiv v podobě kytek, vajec a ryb. Lékárny můžete také koupit u obchodníků, ale jedině v případě, že máte nedostatek léčivých prostředků. Nejčastěji se asi setkáte s léčivými květinami ve třech barevných verzí. Základní zelená vás vyléčí jen tak trochu, mnohem lepší je zkombinovat jí s červenou, tato kombinace vám pak poskytne mnohem lepší výsledek. Ovšem úplně nejlepší volbou je vytvořit lektvar ze všech tří barev. Ten nejenže vás úplně vyléčí, ale hlavně vám zvýší maximum vašeho zdraví! Žlutá se zelenou, nemá naopak žádné speciální účinky. V případě nadbytků zelených rostlinek a nedostatku místa, můžete spolu kombinovat i zelené rostliny. Princip je stejný počet spojených rostlin je rovný násobku léčivé síly.

Při záchraně dcery prezidenta budete moci obírat některé zabité protivníky o peníze, které po nich zůstanou. Účel peněž je jasný a jak brzo zjistíte, pro hladší průběh celé akce by jich bylo potřeba mnohem, mnohem více. Naštěstí si můžete přilepšovat prodejem cenných šperků, drahokamů a starožitností. Některé starožitnosti lze, stejně jako léčivé rostliny, kombinovat a zvyšovat tak jejich prodejní cenu. Mezi použitelné kombinace patří: pivní korbel (Beerstein) + kámen kočičí oko (Cateyes), olejová lampa (Butterfly lamp) + oko (Eye), elegantní maska (Elegant mask) + drahokam (Gem), zlatá soška rysa (Golden Lynx) + starodávné kameny (Stone of něco) a konečně koruna, ke které když přidáte královské znaky (Roayal insignia) a korunní šperk (Crown jewel), vytvoříte cennost za bezmála padesát tisíc. Pokud tedy naleznete věc, kterou lze takto obohatit, neprodávejte jí hned, ale počkejte si a znásobte tak svůj zisk. Ostatní věci a starožitnosti můžete prodávat hned, alespoň získáte peníze na úpravu zbraní.

Další trik spočívá v rychlém otočení o 180 stupňů. To lze provést jednoduše tak, že stisknete šipku dolů a klávesu Ctrl. Tenhle trik se vám bude hodit obzvláště při útěcích, kdy potřebujete získat náskok a pak jej využít ke střelbě. Vždy když vylepšíte kapacitu zásobníku zbraně, automaticky se vám do ní doplní munice. Tohohle využívejte hlavně u zbraní, do kterých je nábojů poskrovnu (magnum). Proto si každé dobytí zásobníku dobře rozmyslete. Pokud narazíte na kterékoliv dveře, můžete je velice rychle vykopnout. Stačí jen dvakrát rychle zmáčknout E. Do zamčených dveří je potřeba kopnout třikrát, aby se přerazil zámek.

Souboje

V počátcích budete vyzbrojeni jen základní verzí pistole a obyčejnou brokovnicí (do které nebudete mít dostatek nábojů). Velmi důležité je tedy dobře mířit a neplýtvat náboji zbytečným střílením do davu. Všichni protivníci mají svoje slabé místa. U základních vesničanů je to samozřejmě hlava, kdy můžete, při troše štěstí, pistolí způsobit kritický zásah, který je několikanásobně silnější. V pozdější fázi se vám občas stane, že se z mrtvého vesničana vyklube parazitující organizmus (Plaga). V tom případě miřte jen na něj, protože tělo je již mrtvé a tudíž absorbuje většinu poškození. Těchto organizmů existují tři druhy. První má na konci jednoho z chapadel ostrou čepel, kterou se vás bude snažit zranit (dokonce i když bude na zemi), druhý má obrovskou tlamu, kterou ve vhodný okamžik může použít k ukousnutí vaší hlavy a nakonec třetí druh, který po ustřelení odskočí z těla a v podobě jakéhosi pavouka se vás bude snažit zabít. Všechny tři druhy Plagas lze zabít na jeden pokud za použití flash granátu. Další podraz na vás bude připraven v podobě velkých štítů, za které se někteří nepřátelé schovávají, tady je jednoznačnou volbou brokovnice nebo puška, protože jinak by jste vyplýtvali zbytečně mnoho munice na rozbití štítu.Někdy potkáte protivníky, kteří budou mít kovové brnění na hlavě, či jiné části těla – zde je rada velmi jednoduchá, na to místo prostě nestřílet :-) Někteří nepřátelé budou vyzbrojeni kuší a jiní dokonce dynamitem. U těch s dynamitem stačí trefit svazek, který mají v ruce, nebo počkat až jej zapálí a srazit je na zem, dynamit jim pak exploduje v ruce. Strategie týkající se různých minibossů a velkých bossů bude rozepsána v další části návodu.

V některých meziscénách hry se vám na obrazovce při animacích objeví červeně nějaká kombinace kláves. Pak je velmi důležité stisknout urychleně právě tuto kombinaci. Pokud stisknete jakékoliv jiné tlačítko, bude to bráno jako chyba a vaše postava většinou zemře. Velice důležité je tedy namapování kláves a také vědět, které tlačítko (číslo) odpovídá které klávese.

Bonusy

Jak už bývá v sériích RE zvykem, po dohrání hlavního příběhu hráčova zábava vůbec nekončí, nejen že budete moci absolvovat celou hru znovu s jinými postavami, ale otevřou se vám také tři nové mini hry. Dohráním těchto miniher se vám pak v hlavní hře zpřístupní nové zbraně, kostýmy a postavy. První minihra vás postaví do role Ady, kdy musíte hrát všechny scény, ve kterých Ada při vaší první hře vystupovala, ani si možná neuvědomujete kolikrát vám zachránila život. Lze používat save/load a navíc narazíte na novou zbraň (luk). Druhá minihra je kratší, musíte jí dohrát na jeden zátah a opět roli Ady. Je lepší jí hrát dříve než předchozí, protože jejím dohráním získáte do první hry novo zbraň. Úkolem je najít pět vzorků parazita Plaga a vše se odehrává na poslední části ostrova s vojenskou základnou. Třetí minihra je asi nejzábavnější, vaším úkolem je pobít co nejvíce nepřátel v jednom ze čtyř levelů. Po dosažení 4* hodnocení se vám odemkne nový charakter pro tuhle minihru. Po dosažení 5* u všech čtyř levelů získáte novou zbraň do hry. Po dohrání hry na profi obtížnost získáte ještě další zbraň, která je naprosto unikátní v tom, že nepřátele zbavuje parazita, ale je nechává naživu.

Část 1-1 Vesnice

Na začátku si můžete procvičit střelbu na posedávající havrany. Na ně narazíte ještě mnohokrát, vždy se jich snažte zabít co nejvíce, protože z nich může vypadnout náhodný předmět. Stejně tak si všímejte opuštěných ptačích hnízd na stromech. Po zabití opeřenců zamiřte k chatě a vstupte dovnitř. Zabijte prvního nepřítele a prohledejte důkladně celou chatu. Pak vyskočte oknem ven a zbavte se dalších tří vesničanů. V blízké kůlně seberte náboje a pokud chcete uložte hru pomocí psacího stroje. Pokračujte lesní cestou dál až k vlkovi uvězněnému v pasti. Nestřílejte do něj, ale pomozte mu. Uvidíte, že se vám to bude hodit. V další části lesa narazíte na laserové miny. Buď je obejděte nebo rozstřelte, stejný postup můžete aplikovat na pasti. Branou projděte do další části ostrova. Tady na vás čeká první tuhý souboj. Spousta vesničanů a jeden z nich s motorovou pilou. Existuje několik strategií jak je přemoci. V každém případě musíte zamířit do vesnice, protože teď u sebe nemáte dostatek munice. Jednou z variant je vběhnout do domu napravo od ohně, zavřít za sebou dveře, rozstřelit je uprostřed a vzniklou dírou zabíjet vesničany za pomoci svého nože. Tohle je ovšem poněkud zbabělé, takže pokud toužíte po pořádné akci, zamiřte do dvoupatrového domu nalevo od ohně. Hned po vstupu zabarikádujte všechny vstupy nábytkem, posbírejte předměty v prvním patře a vyběhněte po schodech nahoru. Tady na vás čeká brokovnice a na posteli nějaké náboje. Odrazte žebřík od okna a vyskočte na střechu. Tady se k vám začnou pomalu dostávat po žebřících nepřátelé. Pokud budete Obklíčení jednoduše seskočte ze střechy dolů a najděte si jiné útočiště. Dr. Salvador, vesničan s motorovou pilou, je trošku nebezpečnější. Nebezpečí tkví v tom, že vás může zabít jedním pohybem. Miřte na nohy a jakmile bude na zemi, zaměřte se na hlavu. Po jeho smrti nezapomeňte sebrat jeho deset tisíc. Jakmile se vypořádáte s oběmi vlnami nepřátel, důkladně prozkoumejte celou vesnici. Další lokalita bude proti situaci ve vesnici naprostá oddechovka. Na farmě narazíte jen na pár vesničanů a navíc jen v menších skupinkách. Hned na začátku můžete v chýši vlevo uložit pozici. Napravo od chýše je studna, nejprve střelte do prkna, které drží víko studny a pak až sestřelte náhrdelník. Také si všimněte podivných talismanů visících všude kolem, jedná se o jakýsi herní bonus. Pokud najdete a sestřelíte všechny talismany, kupec vám pak nabídne ZDARMA lepší pistoli. V této lokaci jich je 7 a najít je není vůbec těžké. Dívejte se do vikýřů a na stromy kolem. Někdy se stane, že slepice přímo před vámi snese vejce. To si vezměte, protože se jedná o docela dobrý léčivý prostředek. Jakmile prohledáte (opravdu důkladně, obzvlášť místo kam lze pouze seskočit z ochozu) celou farmu, zamiřte do pravých dveří. Tady se připravte na první test vašich reflexů. Utíkejte (mačkáním klávesy E) před valícím se kamenem a včas stiskněte zobrazenou kombinaci (buď Ctrl + E nebo oba Shifty). V tunelu pak sestřelte drahokamy a vezměte si je. Na druhém konci na vás čekají vesničané s dynamitem, dobrá muška a rychle reakce vám rychle vyčistí cestu. Ve vagónu seberte náboje a před domem sestřelte ptačí hnízdo. Uvnitř domu se probijte přes pár otravných vesničanů až ke skříni na konci chodby (po cestě samozřejmě nezapomeňte sebrat munici a zlato).

Část 1-2 Rokle

V úvodní animaci nezapomeňte včas zareagovat. Pak projděte celý domek, posbírejte náboje a uložte hru. Vzadu za domkem na vás čeká první obchodník, s nimi se teď budete setkávat stále častěji. Prodejte nepotřebné cennosti a určitě si vylepšete kufr a zakupte pušku. Ta vám pomůže pročistit si alespoň některá místa od nepřátel. Využijte červených výbušných sudů. Kolem domu pak ještě nezapomeňte pobrat pár léčivých rostlin. V další části na vás čeká opět tuhá bitva. Jednou z možností jak si vše usnadnit je dostat se k visutému mostu, kde po zásahu jedním nábojem většina protivníků spadne dolů. Tak ovšem přijdete o předměty, které z nich mohou vypadnout. Další dobrou strategií je vylézt po žebříku na jednu ze střech a shora je postřílet. Cílem v této lokaci je najít dvě půlky symbolu, kterým otevřete dveře vedoucí pryč. Nejlepší strategií je zbytečně nespěchat, pěkně postupovat pomalu a čistit tak jednotlivé úseky od nepřátel. Někteří budou vyzbrojeni dynamitem, což bude pro vás jedině výhoda, protože výbuch zabije i okolo stojící protivníky. Nejlépe se vám bude dynamit z ruky sestřelovat brokovnicí. Pokud by jste si chtěli šetřit munici a vyhnout se co nejvíce soubojům, pak vězte, že první část medailonu je na střeše levého domku a druhá na plošině při útesu. Obě půlky v inventáři spojte dohromady a výsledný symbol použijte na dveře. Ve skladu si dejte pozor opět na vesničany s dynamitem. Nežeňte se zbrkle kupředu, protože je celá místnost plná medvědích pastí. Až bude čistý vzduch prohledejte důkladně celý skald a obě pece. V další místnosti rozbijte zabarikádované okno a proskočte na druhou stranu. Tady naleznete cennou elegantní masku. V místnosti s bazénem se nebojte seskočit dolů, kde na vás čeká krom chutných ryby a nějaká ta munice a drahé kamení. Nakonec vylezte po žebříku nahoru. Venku použijte starý fígl se studnou a seberte další cetku. Kousek dál si všimněte dobře umístěných výbušnin poblíž hejna vran. Zničte nálože a posbírejte předmět, které zbudou po opeřencích. V domě vyřešte první puzzle (symbol sekty jste mohli vidět třeba na zamčených dveří ve vesnici). Řešení je velice snadné: Nahoru a Vlevo :-) Uvnitř seberte klíč, náboje a pak si vychutnejte další animaci.

Část 1-3 Kostel, močál a jezero

Sejděte ze schodů dolů a prohledejte celou místnost, seberte granát, peníze a léčivou rostlinu. Než vyjdete ven před dům, tak se ujistěte, že máte plné zásobníky a nějakou silnější zbraň v ruce. Před domem na vás čeká hlouček vesničanů s jedním dřevorubcem v čele. Po jeho zneškodnění nezapomeňte sebrat rubín, který po něm zůstane. Postupujte cestou zpátky do vesnice, kde na vás čeká nová várka nepřátel. Nejlepší strategií je nevšímat si jich a rychle zamířit ke dveřím s červeným symbolem sekty. Odemkněte je pomocí klíče z minulé kapitoly a vstupte dovnitř. Tady si můžete uložit pozici a opět posbírat nějaké zásoby. Poklopem v zemi se pak dostanete do podzemního tunelu, který vás provede kolem dalšího obchodníka až na hřbitov. Hned nad hrobkou a pak kousek dál můžete sestřelit ptačí hnízda a trochu si přilepšit. Na hřbitově si nejprve všimněte havranů posedávajících na hrobech, můžete si tak opět doplnit svoje zásoby. Ve spodní části hřbitova je jen pár vesničanů, v horní části kolem kostela jich je trochu více. Na hřbitově se také nachází další část modrých medailonů, které musíte zničit. Za kostelem je malý rébus, který vám po vyřešení odkryje zelený drahokam Catseye. Řešením je otáčet vždy o 3, 3, 3, 4, 4, 4 a 3 pozice. Protože dveře kostela jsou zatím zamčené musíte se vydat dál po visutém mostě. Tady můžete své protivníky jednoduše srazit dolů, stačí jen aby stáli dostatečně blízko okraje. V chajdě na půli cesty se v jedné z krabic nachází had. Pokud někdy narazíte na takovouhle bednu, tak si pamatujte, že je nejdůležitější hada rychle nožem usmrtit, jinak vás zraní. Z každého zabitého hada máte navíc náhodný typ vejce. Po mostě přejděte až do další části, kde hned na začátku použijte jeden granát k likvidaci většího počtu vran. Pak podrobně prozkoumejte celé prostranství a posbírejte všechny věci. Po schodech dolů se dostanete k dalšímu kupci u kterého si nyní můžete vyzvednout (pokud jste zničili všechny modré medailony) zdarma pistoli Punisher. Pak pokračujte dveřmi dál do močálů. Tady na vás čeká repete v podobě útěku před valícím se kamenem a pak spousta nepřátel deroucí se na vás z močálu. Pokud nechcete, můžete se pokusit celou oblast proběhnout. Jen si dávejte pozor na laserem odpalované nálože. Pokud ovšem chcete získat pár zlaťáků do kapsy, včetně jednoho pokladu ukrytého v ptačím hnízdě, postupujte pomalu a lákejte k sobě protivníky jednotlivě. Na druhé straně pak stačí projít dveřmi až břehům jezera. Ještě než nastoupíte do loďky tak pořádně prohledejte pobřeží, najdete zde, krom psacího stroje, také zlatý náramek v ptačím hnízdě a všechny tři druhy léčivých rostlin. Po uložení hry nasedněte do loďky a vyplujte na jezero. Po krátké animaci budete připoutáni k tomuto kapitálnímu kousku a vaší jedinou zbraní budou harpuny. Boss se vás bude snažit zatáhnout na plovoucí stromy, ale tomu se můžete pomocí šipek lehce vyhnout. Stejně tak je nutné se vyhnout, pokud na vás ryba najíždí. Pokud by vás přeci jen vyhodila z lodi, můžete rychlým mačkáním klávesy pro akci (E) doplavat zpět. Ale to se vám povede jen pokud budete mít dostatek životní energie, proto si pořad hlídejte váš stav zdraví. Zabít tuto bestii můžete jedině pomocí harpun a ty můžete házet pouze je li ryba vidět na hladině. Dobře se také hází pokud na vás ryba najíždí, to většinou stihnete zabodnout do jejího chřtánu dvě harpuny. Celkem budete muset použít přibližně dvanáct harpun, pak opět přebírají kontrolu scénáristé v podobě další animace, ovšem nezaspěte, bude vás ještě potřeba během finální scény!!!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama