FIFA 09 Článek FIFOPSÍ souboj o krále PC fotbalu

FIFOPSÍ souboj o krále PC fotbalu

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

16. 10. 2008 22:55 23
Reklama

Stále stejný scénář. Spolu s nastávajícím časem nečasu, podzimem, se na obrazovky našich monitorů přiřítí dvojice fotbalových soků, FIFA a Pro Evolution Soccer, aby soupeřily o pozici krále virtuální PC kopané. Kolik let už se tato tradice drží, pět, šest? Mnoho z mladších hráčů snad ani nepamatuje doby, kdy bylo kouzlo Pro Eva pro PC hráče zakázaným ovocem, kdy jsme museli nakukovat konzolistům přes ramena a mlčky závidět. Pak se ale i páni z Konami odhodlali vyplout na pro ně do té doby neprobádané PC vody, aby v přímém souboji doslova smetli konkurenční FIFU od EA Sports.

Uběhlo několik let, pozice krále zůstala neměnná, což Konami vloni potvrdilo nasazením next-gen enginu i na PC. Letos se ale situace opět vyhrocuje, tvůrci v EA Sports se rozhodli vymáčknout ze starého enginu absolutní maximum, zapracovat na grafice, hratelnosti, a pokusit se tak navrátit zašlou slávu své série. Pojďme si trochu podrobněji rozebrat, kdo že se stal králem fotbalových simulací s devítkou na konci.

HRATELNOST + OVLÁDÁNÍ

Zásadní bod celého rozboru. Můžete mít sebelepší grafiku, sebevíc módů, sebevíc možností nastavení, ale jakmile není hratelnost kvalitní, velkého úspěchu se nedočkáte.

PES: Nové Pro Evo se nese v duchu svých předchůdců, tj. je zaměřeno na vynikající fotbalovost. Hratelnost utkání je na vynikající úrovni a nebýt několika nedostatků, dala by se považovat téměř za dokonalou. Ovládání klasické, na klávesnici se hrát dá, pro vyšší obtížnost gamepad téměř nutností.

FIFA: Tvůrci z EA Sports se mohli snažit sebevíc, ale lehkou těžkopádnost starého enginu se zamaskovat nepodařilo. Na druhou stranu, zbrusu nový koncept ovládání klávesnice-myš je nejen velmi intuitivní, přináší i spoustu zábavy všem, kdo se rádi učí něčemu novému.

GRAFICKÉ ZPRACOVÁNÍ

Moderní doba vyžaduje moderní grafiku, jinak se zhýčkaní hráči bouří.

PES: Next-gen engine umožnil tvůrcům, aby se na Pro Evo nechalo koukat prakticky jako na přímý přenos utkání v televizi. Grafika je skvělá, o tom žádná.

FIFA: Pokusy o vyšperkování vizuálního zpracování v rámci starého enginu byly velice úspěšné, což se projevuje zejména na in-game animacích. Snad jediným záporným bodíkem v této kategorii je zubatost způsobená absencí vyhlazování pixelů.

LICENCE

Fanoušci jsou vždy radši, když si mohou zahrát za svůj oblíbený mančaft, než za mužstvo North London s Tomášem Kosickým či za Jumentus s Pavlem Medvědem.

PES: Achillova pata Pro Evolution Soccer. Licence na pět ligových soutěží, přičemž v Anglii chybí reálné názvy většiny mužstev, několik světových týmu a nároďáky v dnešní době opravdu nestačí. Sympatická jsou ovšem práva na Ligu Mistrů.

FIFA: Tam, kde PES ztrácí, FIFA získává na celé čáře. Už jenom fakt, že zde nalezneme i kompletní českou ligu, za něco stojí, jinak zde nalezneme prakticky všechny důležité mančafty. S výjimkou Holandska.

MÓDY

Jeden ze způsobů, jak chytře a zábavně prodloužit herní dobu.

PES: V letošním roce se objevuje novinka Become a Legend ve stylu Be a Pro z konkurenční stáje, jejich úroveň je víceméně srovnatelná. Jinak máme klasický nášup exhibice, ligy, poháru a legendární Master League.

FIFA: Neobsahuje Master League, proti Pro Evu ale přichází ještě s manažerským módem a také s nabídkou výzev pro určité oblasti, namátkou vstřelit hattrick na úroveň professional proti celku z Premier League, vyhrát FA Cup či mít 75% držení míče v utkání s týmem z Německa. V tomto jasné plus pro EA Sports.

PC POJETÍ

Bývaly doby, kdy bylo gamepad pro PCčkáře sprosté slovo. V současnosti už tomu tak naštěstí není, ale i tak potěší, když můžete hru ovládat hezky za pomoci klávesnice a myši.

PES: Hlavní menu je stavěné tak, aby se dalo bez sebemenších problémů ovládat gamepadem, za což může jednotnost vývoje pro všechny tři platformy. Člověk si zvykne na vše, nicméně absence myši příjemná není.

FIFA: Další kladné body pro EA Sports, na všemožných tabulkách je vidět, že hra byla stavěna výhradně pro PC. Ovládání myší již bylo zmiňováno, díky zpracování menu ji ale nemusíte pustit ani během šátrání v nastavení rozestavění či střídání hráčů.

CELKOVÝ DOJEM

Horko těžko vybírat, která z dvojice letošních fotbalových simulací je lepší. FIFA se na souboj patřičně vyzbrojila, tvůrci ze stávajícího enginu vymačkali pravděpodobně úplné maximum, a to se cení, stejně jako velice nápadité ovládání za pomoci klávesnice a myši. Pro Evo si zase drží stabilně vysokou laťku hratelnosti, jíž letos vyšperkovalo ještě úchvatnou atmosférou na hřišti… Rozhodnutí, komu z kandidátů dáte letos svůj hlas, je čistě jen a jen na vás. Já hlasuji pro Pro Evolution Soccer 2009… ale bylo to o prsa.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama