world-of-tanks-milionova-valka
World of Tanks Článek World of Tanks: milionová válka

World of Tanks: milionová válka

Vladislav Burian

Vladislav Burian

19. 3. 2012 23:00 17
Reklama

Jen zarytí fandové do válečných akcí, blázni a Wargaming.net doufali, že by hra s tanky v hlavní roli byla schopna dosáhnout kasovního úspěchu. A to navíc v případě free-to-play distribuce. Mnozí z vás už jistě rozkódovali, že mluvíme o World of Tanks. Tenhle titul si svými kvalitami, jak jste se mohli dočíst v naší recenzi, dokázal vybudovat stabilní a rozhodně ne malou hráčkou základnu, která rve autorům obrazně řečeno peníze až do chřtánu. Generální ředitel Victor Kislyi se nedávno rozpovídal o zajímavých statistikách okolo firmy i samotné hry.

Hráči si tanky oblíbili

Když World of Tanks v roce 2010 vyšel (z našeho evropského pohledu až roku 2011), málokdo čekal, že se z něj stane multiplayerový hit. Realita se zdála a stále zdá skoro až vysněná. Recenzenti hru hodnotili průměrně kolem osmi bodů z deseti, ostatně takové hodnocení vzešlo i z rukou Viléma Koubka, a to se někteří neostýchali sáhnout ani po nejvyšší možné známce. Za World of Tanks přitom nestojí gigant, jakým je třeba Valve, ale zpočátku pouze stodvacetihlavé vývojářské studio Wargaming.net z běloruského Minsku. Jak uvedl Victor Kislyi, po úspěchu tým přirozeně rostl a dnes má po celém světě okolo osmi set zaměstnanců. Za necelé dva roky tak došlo k nabobtnání základny pracantů skoro na sedminásobek.

Pozadu nezůstal ani růst hráčů, vlastně jde o důvod masivního najímání nových pracovníků. World of Tanks totiž zaznamenal strmý, skoro až exponenciální nárůst registrovaných uživatelů, jejichž počet se vyšplhal nad dvacetimilionovou hranici. Jedná se tak o jeden z nejúspěšnějších free-to-play titulů. Vysoký počet zaregistrovaných hráčů je jistě úctyhodný a pro autory hry hřejivý na srdci, ještě zajímavější je však další údaj. Victor Kislyi totiž prozradil: "Pravděpodobně máme jeden z nejvyšších poměrů platících uživatelů v odvětví free-to-play her, jedná se o 25 až 30 procent," a následně dodal „lidé tuhle hru totiž milují!“. Přesná čísla bohužel nesdělil, prý jde ale o dvouciferný počet milionů dolarů každý měsíc.

Platit / neplatit

Victor Kislyi nezapomněl zmínit a vlastně se i pochlubit, že na rozdíl od jiných free-to-play titulů se World of Tanks nesnaží z lidí tahat peníze za každou cenu. Že mikrotransakce jsou k uživatelům vlídné a pokud chcete, bez větších obtíží se jim vyhnete. Někteří uživatelé si na jejich podobu v diskuzích i přesto stěžují, většina hráčů však rozumně nastavenou laťku monetizace chválí. Minimálně příležitostní válečníci se bez nich obejdou a ti ostatní, kteří se World of Tanks chtějí zabývat vážněji, nemají s placením (jak vidno dle zveřejněných statistik) velký problém. Jde o naprostý opak třeba nedávno recenzovaného Microsoft Flight, který vám bez zaplacení odemkne jen malý fragment hry.

Zajímavé jsou také statistiky, jak si tankové válčení vede z geografického hlediska. World of Tanks spatřilo poprvé světlo světa roku 2010 v Rusku, kde je hra dodnes nejoblíbenější, a o rok později následovala Čína, Evropa a USA. Victor Kislyi prozradil, že v Rusku nedávno dosáhli příjemného rekordu. V jeden okamžik zde totiž bylo online 423 000 hráčů, což je jeden a půl násobek celé uživatelské základny oblíbené MMO EVE Online. Ani zajímavosti o dalších koutech světa si však nenechal Victor pro sebe. V Evropě se počet aktivních hráčů pohybuje okolo jednoho miliónu, z nichž jich bývá online okolo 85 000, v USA je to pak kolem 30 000 z 500 000 hráčů. O čínském trhu jsme se bohužel přesné statistiky nedozvěděli, počet souběžně hrajících hráčů se však odhaduje na 150 000 lidí.

Jaké "World of ..." bude další?

Co po takovém úspěchu ve Wargaming.net připravují? Victor Kislyi aspoň naznačil, kam se budou následující kroky ubírat. Společnost přirozeně expanduje. Nově otevřela kanceláře v ukrajinském Kyjevě, kde pracují na sequelu World of Warplanes. Sedmdesátihlavý tým pak pracuje v ruském Petrohradě na World of Battleships. Můžeme se jen dohadovat, co dalšího „World of …“ z rukou Wargaming.net vzejde příště. A ačkoliv vývojářské týmy zůstávají na východní části polokoule, společnost se snaží do zbytku světa expandovat aspoň se svými provozními kancelářemi. Jedná se třeba o Paříž, Berlín nebo San Francisco. Společnost se aktuálně zaměřuje na asijský region, třeba Vietnam, Singapur nebo Malajsii. Victor Kislyi ještě dodal, že bedlivě pokukují po Brazílii, Turecku a Středním východě.

Jak vidno, i když lidé válčení zatracují a nákup bojových strojů častokrát považují za mrhání státním rozpočtem, přesto se tankové hře nevyhýbají. Ba spíš přesně naopak. Jak Victor na závěr trefně poznamenal, válku a s ní spojené stroje a zbraně znají lidé po celém světě. Žádné trhy jim tak nejsou uzavřeny - třeba na rozdíl od ledního hokeje, jenž má fanouškovskou základnu v části Evropy, Severní Americe a tím to zhruba končí. A co vy, hrajete World of Tanks? Platíte si tuto free-to-play hru?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama