Farming Simulator 2013 Článek Farmář hledá videohru

Farmář hledá videohru

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

13. 12. 2012 23:00 3
Reklama

Na simulátory nevšedního typu se v rámci herního sektoru musí pohlížet trochu z jiné perspektivy. Přeci jenom nesnesou srovnání s globálním trhem, vybočují svým zaměřením na první pohled z řady, čemuž je v důsledku nuceno podřídit i náš hodnotící metr. Obdělávání pole a dobrovolný pobyt na farmě nemá za cíl zaujmout majoritní většinu hráčů, ale pouze tvrdé jádro fanoušků, kteří mají pro přírodu a její krásy patrnou slabost a budují si k ní tímto způsobem ještě hlubší vztah. Dva nové ročníky tradičních simulátorů se snaží těmto nekonvenčním potřebám vyhovět.

Farming Simulator 2013

Asi nejznámější zemědělský simulátor si zakládá především na širokých možnostech vyžití, kdy vám naservíruje spoustu strojů, náčiní a připraví vám pracovní oblast, na níž se můžete volně pohybovat, jak se vám zlíbí. Jistěže číselné statistiky o licencovaných kombajnech a nijak svazující herní náplni zní skvěle, avšak po chvíli se tak trochu bezradně musíte pozastavit nad tím, jaký smysl to všechno má. Jednak vám nikdo neprozradí, jak zvládat jednotlivé úkony, protože se apriori počítá s tím, že všechno máte v malíku. A druhak, i kdyby ano, stejně to postrádá valnější význam z důvodu nulové motivace a prazvláštní struktury hry, která nenabízí zásadnější progres. Alibistický přístup s motem „Udělej si sám“ možná bude vyhovovat té menšině hráčů, která už je zkušená a chce si především za volantem traktoru odpočinout, avšak hledáte-li nějaký typ výzvy či jakoukoliv soutěživou formu zábavy, Farming Simulator se vám ani náhodou nezavděčí.

Autoři používají ověřenou nadstavbu z jiných simulátorů, tudíž se dočkáme i skromného marketingu. Jejich základům a principům vám ale zase nikdo nenaučí, a proto se hospodaření s penězi stane pro někoho noční můrou, protože zvláště na prvních útratách jste po dlouhý čas závislí. Koupíte pole a stroj, musíte obdělávat. Nebo začnete chovat ovce, krávy či slepice, z čehož může taky vzejít slušný zisk. Bez produkce čehokoliv ale můžete leda přešlapovat na místě, takže komu nevoní práce, ten ať maže pryč z farmy. I přes značné nedostatky z hlediska konektivity hry a jejich cílů musíme uznat, že nadšenci do zemědělské techniky si přijdou na své, protože v tomto ohledu se detaily opravdu nešetřilo. Možná škoda, že fyzické chování objektů a grafika celkově má svoje mouchy, což někdy bije do očí, ale s tím holt nic nenaděláme. Překvapeni jsme však byli z přítomnosti multiplayeru, v němž mohou nadšení farmáři spojit své síly a táhnout za jeden provaz. Pořád si však stojíme za tím, že se až moc spoléhalo na kvantitu, zatímco kvalita se někdy minula s účinkem.

Hodnocení: 5/10

Agricultural Simulator 2013

Pakliže nám nový ročník Farming Simulator mnoho úsměvů na tváři nevyvolal, tady přílišnou změnu neočekávejte, ba naopak. Agrar Simulator 2013, jak zní zkrácený název hry, se totiž od začátku do konce hledá a selhává jak koncepční stavbou, tak v realizační části, která je vpravdě prachbídná. Problémy nastávají hned po stránce optimalizace, kdy i výkonným počítačům způsobuje titul potíže, což pro zemědělský simulátor není příliš dobrá vizitka. Připraví se tím totiž o spoustu potenciálních zájemců a právě tento druh her si nemůže dovolit ztrácet zákazníky takovým způsobem. Krom toho není dojem z audiovizuálního zpracování bůhvíjak dechberoucí. Nakonec se ale láme hůl tak jako tak úplně jinde, protože důvodů k nespokojenosti nám autoři dají pocítit vícero.

Zatímco Farming Simulator nabízí určitou míru potenciálu, který se akorát nedaří ve výsledku naplno prodat, Agricultural Simulator lze nejlépe přirovnat k dovolené v Makedonii. Je tam sice hezky, můžete se vykoupat dokonce v moři, ale celkově ten výlet nestojí za nic. Tahle hra působí obdobně. Zážitek bez chuti a zápachu, bez výrazu a jakékoliv snahy se vám nějakým momentem zapsat do paměti. A když ano, tak ne zrovna v pozitivním smyslu. Až přehnaně se rochní v maličkostech (to když vás dlouhý tutoriál provede naukou o správném spárování nápravy a stroje), přestože problém tkví v soudržnosti celku. Můžete orat, sklízet, chovat různé živočišné druhy, ale pakliže vás nebude samotné provádění těchto mechanismů bavit, se hrou se brzy rozloučíte. Přitom musíte být pořádně benevolentní typ zemědělce a překousnout řadu nepříjemných nešvarů, které opět mají původ v technicky nevyhovujících parametrech. Na svého úhlavního soka v konečném součtu dost ztrácí, a to zejména kvůli nedodělanosti v mnoha směrech.

Hodnocení: 2/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama