sexualni-pracovnice-volaji-po-bojkotu-gta-iii
Novinka Sexuální pracovnice volají po bojkotu GTA III

Sexuální pracovnice volají po bojkotu GTA III

sleepless.

sleepless.

15. 2. 2006 08:12
Reklama

Některé módní trendy jsou skutečně nesmírně otravné, přičemž ty nejotravnější se bohužel v různých intervalech vrací jako bumerang. V poslední době se například po chvilce klidu zase rozmohl trend vozit se po titulech v kontroverzní sérii Grand Theft Auto. Kromě šíleného Jacka Thompsona, který celou sérii označuje za simulátor zabíjení, si z různých důvodů stěžuje celá řada dalších organizací, jež se cítí pobouřeny, napadeny a kdoví co ještě. Je však zajímavé, jak se všechny do jedné obracejí k rodičům a zaštiťují se něčím tak relativním jako je morálka. Vůbec nejzajímavější je však fakt, že 99 procent všech stížností a žalob pochází od jedinců, či organizací z USA. A pak že líhní náboženských i jiných fanatiků je blízkých východ...

Abychom se dostali k věci. Poslední verbální útok na sérii GTA, konkrétně na třetí díl, který vlastně celé to šílenství započal svým 3D zpracováním (dokud byla série v 2D plenkách, tak bylo prostestů minimum), vzešel od organizace Sex Workers Outreach Project USA, která se zabývá jinak docela záslužnou činností, kterou je boj za práva a lepší pracovní podmínky nejenom pro prostitutky, ale všechny zaměstnanců sexuálního průmyslu. A cože této organizaci na GTA III tak vadí? Jde samozřejmě o zobrazení prostitutek, které ve hře slouží jako placený prostředek k regeneraci zdraví hlavního hrdiny. Samotný (byť virtuální) sexuální akt sice ve hře vidět není, ale na obrazovce je jasně k vidění, jak hráči ubudou peníze a doplní se zdraví, když zastaví blízko prostitutky, která nastoupí do vozidla, jež se následně začne podivně naklánět. To co však výše zmíněné organizaci vadí nejvíce je fakt, že se v jedné příběhové (nehratelné!) scéně objeví něco jako náznak znásilnění prostitutky. Hráč navíc může na prostitutkách, stejně jako na všech ostatních NPC postavách, páchat násilí (za což jej mimochodem hra neodmění).

Na oficiálních stránkách Sex Workers Outreach Project USA se praví, že je tato organizace přirozeně proti jakékoli formě cenzury, ale v tomto případě nabádá všechny rodiče a odpovědné občany, aby za GTA III a vůbec cokoli, kde dochází k násilí na prostitutkách, neutráceli své dolary. SWOP USA se snaží přesvědčit všechny občany, rodiče a hráče k bojkotu GTA III. Za zmínku stojí fakt, že se SWOP opírá o výzkum Dr. Walsche z National Institute on Media & Family, jehož výsledky měly údajně prokázat návaznost mezi hraním i sledováním hraní násilných her a následných antisociálním chováním. O Dr. Walschovi a výše zmíněném institutu je však známo, že vyvíjí silnou anti-herní činnost a výsledky výzkumu jsou tak i podle řady dalších odborníků dosti zavádějící.

Výsledkem celé této akce SWOP USA bude bohužel jen chvilková pozornost veřejnosti, která nic nezmění na smutném faktu, že jsou sexuální pracovnice řadou spoluobčanů považovány za bytosti, které snad ani nemají právo chodit po stejné zemi jako oni. Není to však způsobeno několika videohrami, v nichž se tvůrci nebáli prostitutky zobrazit. Vždyť už do dob raného křesťanství je poskytování sexuálních služeb za úplatu považováno za hřích a s těmi co se tomu věnovali tak vždy bylo nakládáno hodně ošklivým způsobem. Současná společnost v tomto bohužel není jiná. Možná by spíš zástupci SWOP USA měli promlouvat do myslí svých ortodoxně smýšlejících spoluobčanů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama