financni-problemy-atari-znamenaji-konec-nwn
Novinka Finanční problémy ATARI znamenají konec NWN

Finanční problémy ATARI znamenají konec NWN

sleepless.

sleepless.

29. 5. 2006 12:52
Reklama

Je tomu jen pár dní co jsme u příležitosti vydání nového prémiového modulu Infinite Dungeons s potěšením kroutili hlavou nad tím, že společnost ATARI a tvůrci z BioWare ještě stále podporují několik let staré RPG Neverwinter Nights a jeho datadisky. A to navzdory faktu, že už za pár měsíců vyjde pokračování Neverwinter Nights 2. Jak se zdá, tak jsme to však zakřikli. Jak totiž vyšlo s malým zpožděním najevo, tak společnost ATARI ještě před E3 veškerou podporu pro Neverwinter Nights ukončila. Kromě jiného to znamená, že už nevyjde ani jeden jediný oficiální modul (třeba Witch's Wake 2 a další) a vyjde pouze jeden patch v1.68. Ten bude poslední a pak už bude s NWN oficiálně konec. Na první pohled se to může zdát jako logické. Čtyři roky oficiální podpory je mnohem víc než si spousta jiných titulů může přát. Problém je v tom, jak to celé společnost ATARI provedla a proč to provedla.

Podrobnosti o tom, jak se všechno těsně před E3 semlelo jsou k dispozici na homepage DLA, což byl interní tým v BioWare, který se primárně staral o produkci prémiových modulů pro NWN. Jeho členové se o konci podpory a zákazu vydávání prémiových modulů dozvěděli těsně před E3 v době, kdy dokončovali další modul, který měl do hry kromě jiného přinést i použitelné koně. Možná i to byl jeden z důvodů proč společnost ATARI NWN podřízla i když ji produkce modulů nestála vůbec nic. Peníze z prodeje prémiových modulů totiž tvůrci z BioWare používali k financování vývoje patchů. Společnost ATARI tak v podstatě jenom vydávání patchů a modulů schvalovala. Logicky uvažující člověk si zcela jistě položí otázku proč ATARI podporu NWN ukončila tak naráz a tak odporně utajeným způsobem (nikdo o tom nesměl nic v průběhu E3 2006 říci), když k tomu neměla zdánlivě žádný důvod?

Odpověď je docela jednoduchá. Společnost ATARI čelí docela vážným finančním potížím a jak se píše na právě na DLA, tak se její vedení přepnulo do operačního módu "kašlem na fanoušky, kašlem na vývojáře, budeme dělat cokoli, jen abychom získali nějaké peníze". Docela velký příliv financí si ATARI slibuje právě od vydání Neverwinter Nights 2 letos v září, a aby nebyla žádná šance, že by NWN mohlo jakkoli konkurovat NWN 2 , tak došlo k ukončení podpory NWN. Nijak dobře to však nevypadá ani s případnou podporou NWN 2. S vydáním hry se počítá na letošní září bez ohledu na to, jestli bude hra k vydání připravená nebo ne. Prostě bude vhozena na trh. ATARI přitom neplánuje do podpory NWN 2 investovat žádné nezbytně nutné peníze navíc. Potřebuje je k udržení se nad vodou, protože dluží kam se jen podívá. Je tudíž docela dobře možné, že to s Neverwinter Nights 2 dopadne stejně jako s RPG Greyhawk: The Temple of Elemental Evil od již neexistujícího týmu Troika Games, na jehož podporu společnost ATARI neposkytla v podstatě žádné finance. Docela solidní RPG tak brzy naprosto zapadlo. Další informace o celé kauze s ukončením podpory pro RPG Neverwinter Nights jsou k dispozici na homepage DLA.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama