budoucnost-souboju-ve-hrach-podle-molyneuxe
Novinka Budoucnost soubojů ve hrách podle Molyneuxe

Budoucnost soubojů ve hrách podle Molyneuxe

sleepless.

sleepless.

23. 8. 2006 06:56
Reklama

Jakmile se někde objeví Peter Molyneux, navíc kvůli nějaké přednášce, nebo presentaci, tak se mohou všichni bez výjimky strhat, aby zaslechli alespoň kousek toho co vzejde z jeho úst. Molyneuxova pověst novátora je prostě nezpochybnitelná. Nelze se tedy divit, že Molyneuxova přednáška nazvaná "Combat: Time to Evolve?", kterou si odbyl včera během GCDC 2006 v Lipsku, byla beznadějně obsazena několika stovkami naslouchajících vývojářů, kteří si přišli poslechnout Molyneuxův pohled na budoucnost boje ve hrách, jež prý ve většině hrách využívá už zastaralých mechanismů v podobě hit pointů, nepříliš účinných zbraní a nutnosti provádět k odstranění nepřítele složitá komba. Molyneux věří, že je třeba souboje upravit tak, aby mohli hráči při správném načasování a nastavení zabít regulérního soupeře jedním úderem, například při souboji s meči. Naopak souboje s bossáky by měly být o tom, že se hráč snaží odhalit jeho strategii, brání se jeho útokům a hledá okamžik, kdy by jej mohl sejmout, klidně i jedním úderem.

Molyneux totiž nevěří na složité soubojové systémy s řadou pravidel a nuancí, které jsou skryty pod povrchem a hráč nemá možnost je jakkoli vizuálně identifikovat. Molyneux vsází spíše na souboje ala Hollywood, jež se odehrávají v zajímavých lokacích, či místech. Hráči by prý měli mít možnost využívat interaktivního prostředí, které by kromě jiného determinovalo pohybové možnosti všech zúčastněných. To znamená, že by se dostupné obranné i útočné manévry odvíjeli od místa boje. Molyneux své myšlenky podpořil presentací dvojice filmečků, které nabídly pohled na bojovou scénu na schodišti a v baru. V obou případech přitom postava suplující avatara využívala v boji předměty okolo sebe, včetně nábytku. Nakonec Molyneux sdělil přítomným vývojářům několik zásad, kterých by se měly při navrhování soubojových systémů držet. Měli by pamatovat na to, že dělají zábavu pro hráče, kteří by měli mít pocit, že právě oni jsou hrdinové, kolem nichž se všechno točí.

Tvůrci by prý měli (co se soubojů týče) hledat inspiraci v Hollywoodu a hlavně, neměli by se v žádném případě zdráhat se zkoušením a experimentováním. Po konci přednášky následovala část s otázkami, na něž Molyneux odpovídal. Jako obvykle se samozřejmě objevil dotaz na vztah Molyneuxe k Wii ovladači od Nintenda. V tomto bodě možná Molyneux všechny přítomné trošku překvapil, když z jeho úst nezačaly vycházet ódy na inovaci a podobně. Molyneux prohlásil, že se podle něj nestanou souboje zajímavější, zábavnější a více pohlcující jen tím, když se ovladač promění na meč. Hlavní problém u Molyneuxe je prý v tom, že je klasický líný hráč a nedokáže si tak představit, jak mává s Wii ovladačem nepresentujícím meč, více jak 20 minut v kuse. Molyneux prý dává přednost pohodlnému usazení na pohovce s ovladačem opřeným o jeho pivní břuch :) Na závěr je třeba dodat, že ukázky pouštěné obecenstvu během přednášky rozhodně nepocházely z Fable 2 a víceméně ani neměly s tímto titulem nic společného.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama