tvurci-z-tymu-crytek-premysli-o-emigraci
Novinka Tvůrci z týmu Crytek přemýšlí o emigraci

Tvůrci z týmu Crytek přemýšlí o emigraci

sleepless.

sleepless.

3. 12. 2006 16:22 4
Reklama

Školní masakr, k němuž došlo v pondělí 20. listopadu ve škole v německém Emsdettenu, vyvolal jako obvykle vášnivou diskusi týkající se nutnosti zákazu prodeje násilných a krvavých her. Stejně jako ve všech předešlých případech školního střílení, se totiž mainstreamová média chytla toho, že byl 18-letý střelec Bastian B. vášnivým hráčem válečných akcí a her obecně. Nehledě na to, že už dříve měl Bastian oplétačky se zákonem kvůli neoprávněnému držení zbraně, tak právě jeho hráčská vášeň, nebo spíše koníček, byla vybrána jako katalyzátor jeho šílené akce, během níž několik lidí zranil a nakonec se sám zastřelil.

Zřejmě v duchu hesla "Co se píše v novinách, to musí být pravda" se řada vysoce postavených politiků začala dle očekávání vyslovovat buď pro úplný zákaz prodeje her, nebo alespoň přísnější pravidla pro prodej her dětem a mladým lidem. Někteří z nich (Wolfgang Bosbach) s podobným tématem vystoupili v parlamentu, zatímco jiní (ministryně Christa Stewensová a ministr Jörg Schönbohm) se spokojili s vyjádření pro největší německé deníky. Trošku rezervovanější přístup zaujala k celé kauze opozice, hlavně strana Zelených, která se jakýmkoli zákazům prodeje válečných a násilných her v Německu brání. Volker Beck za Zelené prohlásil, že by bylo lepší nedělat předčasné závěry, než bude jasné, co vlastně Bastiana B. k hrůznému činu motivovalo.

Plamenné řeči politiků, kteří přeci jenom musí dát svým voličům najevo, že nejsou placeni jen tak pro nic za nic, nezůstaly bez odezvy nejenom u hráčské veřejnosti, ale i u německých vývojářů. Svědčí o tom vyjádření prezidenta Cryteku Cevata Yerliho z rozhovoru pro Focus TV, podle nějž by prý v případě nutnosti (kdyby byl skutečně zaveden v platnost jakýkoli zákon zakazující prodej válečných a násilných her) došlo na stěhování celého týmu Crytek do jiné země. Zákon by totiž postihl nejenom dva roky starou FPS Far Cry, ale i právě vyvíjený titul Crysis, který vydá v příštím roce EA a jehož rozpočet přesahuje, podle informace z výše uvedeného videointerview, 20 milionů euro.

Na závěr se sluší připomenout, že v Německu rozhoduje o hodnocení her komise Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle (USK), která v posledních měsících neudělila několika titulům žádné hodnocení, čímž je vyřadila z běžného prodeje. Hry, které neobdrží hodnocení, se sice mohou prodávat, ale pouze podpultově, nebo ve speciálních obchodech, kam mají přístup pouze plnoletí obyvatelé Německa. Hodnocení nedostala například česká 3D akce El Matador (muselo dojít k úpravám hry, než hra hodnocení získala), Xbox 360 zombie akce Dead Rising ani současný Xbox 360 hit Gears of War.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama