eu-chysta-legislativu-omezujici-prodej-her
Novinka EU chystá legislativu omezující prodej her

EU chystá legislativu omezující prodej her

sleepless.

sleepless.

18. 1. 2007 12:04 4
Reklama

Franco Frattini, komisař Evropské Unie mající na starosti soudnictvím a domácí záležitosti, se na konci dvoudenního mini-summitu v německých Drážďanech shodl s německou ministryní spravedlnosti Brigitte Zypriesovou a ministrem vnitra Wolfgangem Schaeublem na tom, že je třeba prostřednictvím jednotné legislativy zabránit prodeji nevhodných her dětem. Podle Zypriesové je ze všeho nejdříve třeba zjistit, jak se o zamezení prodeje nevhodných her dětem starají jednotlivé členské státy EU (o tom se více dozvíte v prvním a druhém článku). Většina států, ale ne všechny, totiž uplatňuje zákony, který prodej nevhodných her dětem zakazuje, nebo mají alespoň systém hodnocení, který by měl rodičům poskytnou informace o vhodnosti hry pro jejich ratolesti. Zypriesová dodala, že hodlá jednat se zástupci zemí z celého světa, hlavně s USA, Ruska a Japonska, protože ty nejproblémovější hry prý nepochází ze zemí EU.

Některé země už se k výše popsané iniciativě veřejně přihlásily a patří k nim například Velká Británie, Řecko, Finsko, Španělsko a Francie. Všechny tyto země by měly lidově řečeno promluvit do duše nejenom obchodníkům, ale i vývojářům a vydavatelským společnostem, aby se sami pokusili prodej nevhodných her dětem regulovat ještě předtím, než bude k dispozici nějaká globální evropská legislativa. Zástupci jiných členských zemí to celé pochopili trošku špatně, jako například ministr spravedlnosti Lucemburska Luc Frieden, který volá po co nejjednodušší legislativě, respektive co nejmenším množství pravidel. Na tom není nic špatného, jen kdyby v rámci těchto jednoduchých pravidel nechtěl, aby byly některé hry prostě zakázány a jiné povoleny. Nebylo by potřeba žádné složité zkoumání, hodnocení a rozhodování. Hra by na základě jednoduchých kritérií buď prošla, nebo ne.

Celá tato iniciativa ze strany Evropské Unine je samozřejmě pozitivní a systém, v jehož rámci by děti skutečně neměly přístup k nevhodným hrám, by se hodil jako sůl. Lze však jen doufat, že to celé nepřeroste v iniciativu, v jejímž rámci bude přístup k násilným a jinak kontroverzním hrám zamezen i dospělým. To už by se nám nelíbilo. Stejně jako se nám nelíbí paranoidní chování německých politiků a úřadů, které sérii násilných útoků teenagerů v německých školách spojují prakticky výlučně s hraním her typu Counter Strike. Přehlížejí přitom milion a jeden další faktor, který může mladistvého k podobnému činu donutit. Celá tato paranoia možná vyústí v to, že se v Německu nebudou moci prodávat vlastně žádné akční hry, přinejmenším se hovoří o zákazu prodeje Star Trek a The Lord of the Rings her, Counter–Strike, Scarface a dalších. Uvidíme, co nakonec Evropská Unie vymyslí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama