postoj-capcomu-k-placenym-aias-awards
Novinka Postoj Capcomu k "placeným" AIAS Awards

Postoj Capcomu k "placeným" AIAS Awards

sleepless.

sleepless.

29. 1. 2007 08:23
Reklama


Když se člověk podívá na letošní i rok staré AIAS Awards nominace, tak si toho na první pohled ani nevšimne. Už na pohled druhý si však určitě uvědomí, že v nominacích chybí jakýkoli titul od společností Capcom, Eidos, Majesco nebo Tecmo. Evidentní je to zvláště v případě společnosti Capcom, která během dvou posledních let uvedla na trh vysoko hodnocené a fanoušky obdivované tituly Resident Evil 4, Dead Rising a hlavně Okami. Ani jeden z nich se do AIAS Awards nominací v roce 2006, potažmo letos nedostal. Minulý rok se to týkalo Resident Evil 4 a tento rok Okami, a Dead Rising.

Podle společnosti Capcom je důvodem k tomu, že její hry nejsou ani v nominacích, nezaplacení údajně dosti vysokého poplatku, který je organizací pořádající AIAS označován za členský. Společnost Capcom tedy není členem AIAS, což je podle prezidenta této organizace Josepha Olina skutečná příčina toho, že hry od Capcomu chyběly v nominacích tento i minulý rok. O nucených poplatcích se však Olin v oficiálním stanovisku AIAS nezmiňuje, tedy ne přímo. Dále totiž dodává, že je AIAS nezisková organizace a kvůli tomu, aby si udržela statut nezávislosti, potřebuje podporu členů, tedy vývojářských a vydavatelských společností, které jsou ochotny svými příspěvky chod AIAS zajistit. Navíc to jsou právě členové AIAS, kteří pak sklízí ovoce.

Podle Olina je prý pravidlo o tom, že lze do AIAS Awards nominovat pouze členy AIAS, platné už dlouho, ale teprve v posledních třech letech je uplatňováno natvrdo a bez výjimek. Ostatně, všechny nečlenské vydavatelské společnosti, jejichž hry byly navrženy do letošních nominací, prý byly kontaktovány a upozorněny na to, že se musí stát členskými, aby se jejich hry v nominacích skutečně objevily. Všechny do jedné se prý k výzvě postavili pozitivně (tzn. staly se členskými a přispěly do společné kasičky), jenom Capcom ne.

Společnost Capcom má však v téhle otázce jasno. Nevidí důvod, proč platit desítky tisíc dolarů ročně za to, aby byly její produkty nominovány do AIAS Awards, když prý Capcom podporuje jiné  - užitečnější – programy včetně Game Developer’s Choice Awards, který pořádá IGDA (International Game Developer Association). Naopak, vedení Capcomu je prý spokojeno s tím, že její tituly sklízí úspěchy v papírových i internetových herních magazínech a daří se jim i u hráčů, což platí hlavně pro Dead Rising a Resident Evil 4, ale i Okami.

Nejlepší hry vyhlášené v rámci AIAS Awards jsou podle Capcomu vyhlášeny za nejlepší kvůli tomu, že za to jejich vydavatelé zaplatili. Proto si Capcom dovoluje pochybovat o důvěryhodnoti AIAS Awards, které ve výsledku nejsou poctou vývojářům za jejich kreativní práci, ale jen důkazem toho, že marketing příslušných vydavatelských společností podlehl a AIAS zaplatil. Tím však Capcom nechce nijak zpochybňovat kvality letos nominovaných her včetně Gears of War, Zelda, Guitar Hero II a Elder Scrolls: Oblivion, které si vzhledem ke své kvalitě, jakékoli ocenění určitě zaslouží.

Oficiální stanovisko společnosti Capcom k celé kauze je k dispozici na této stránce.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama