pravidelne-hrani-unreal-tournament-zlepsuje-zrak
Novinka Pravidelné hraní Unreal Tournament zlepšuje zrak

Pravidelné hraní Unreal Tournament zlepšuje zrak

sleepless.

sleepless.

7. 2. 2007 17:26 8
Reklama

Máme-li věřit závěrům studie uskutečněné na Rochesterské univerzitě, tak může pravidelné měsíční hraní FPS titulů typu Unreal Tournament zlepšit ostrost vidění hráče až o 20 procent. V rámci zajímavého experimentu nechala profesorka Daphne Bavelierová hrát dvě skupiny hráčů každý den 1 hodinu, po dobu jednoho měsíce, klasický Tetris a FPS Unreal Tournament. Ještě předtím však obě skupinky vybraných hráčů/testovacích subjektů prošly testem, v jehož rámci měli účastníci ve změnit různých znaků jasně identifikovat polohu a natočení písmene T. Pak proběhl experiment a na jeho konci vyšlo najevo, že ti hráči, kteří celý měsíc hráli 1 hodinu denně UT, dokázali polohu a natočení písmene T identifikovat daleko rychleji než hráči, kteří hráli celý měsíc Tetris. U těch se naopak neprojevilo žádné zlepšení ani zhoršení.

Závěry profesorky Daphne Bavelierové jsou takové, že pravidelné hraní akčních her typu Unreal Tournament výrazně pozitivně ovlivňuje schopnost prostorového vidění a ostrost vidění. Z toho se dá tedy odvodit, že pravidelné hraní vizuálně komplexnějších akčních her může změnit způsob, jakým náš mozek zpracovává vizuální informace.

Aby byl celý experiment průkaznější a předpokládané výsledky výraznější, tak byli k testování vybráni lidé, kteří se během posledního roku hraní her moc nevěnovali. Tohle kritérium prý výběr vhodných kandidátů docela zúžilo, jelikož dle vyjádření profesorky Bavelierové a jejího spolupracovníka Shawna Greena, na univerzitě hraje hry skoro každý. Profesorka se na základě výsledků exprimentu domnívá, že by pravidelné trénování, buď v podobě hraní her typu Unreal Tournament, nebo prostřednictvím jiného speciálnímu softwaru, mohlo být efektivně použito nejenom k léčení lidí, kteří trpí některou z mnoha zrakových potíží – např. slabozrakost, ale i ke zlepšení prostorového vnímání.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama