35-mil-dolaru-za-cinskou-licenci-mmo-huxley
Novinka 35 mil. dolarů za čínskou licenci MMO Huxley!

35 mil. dolarů za čínskou licenci MMO Huxley!

sleepless.

sleepless.

14. 2. 2007 09:52
Reklama

Čínská společnost The9, která v současnosti provozuje na území Číny pouze World of Warcraft, hledala už dlouho další MMO titul, jehož provoz by v Číně zajišťovala. WoW se totiž v současnosti stará o 99 procent tržeb The9, což je samozřejmě hodně nebezpečné. Znamená to totiž, že je celá společnost závislá na WoW a pokud by došlo k nějakým potížím (např. kdyby spol. Blizzard The9 vypověděla kontrakt, což ještě nedávno zcela reálně hrozilo), tak by to pro The9 znamenalo konec.

Proto se vedení The9 snažilo v posledním roce zajistit další licence na provoz populárních, či potenciálně populárních MMO her na území Číny (např. SUN, Guild Wars, Ragnarok Online 2, Hellgate: London), což se mu celkem dařilo. Zároveň s  tím se však společnosti The9 a Blizzard dohadovaly ohledně práv na provoz datadisku WoW: The Burning Crusade na území Číny. Blizzardi totiž po The9 požadovali uzavření speciálního kontraktu a samozřejmě i placení dalších licenčních poplatků, zatímco vedení The9 počítalo s tím, že má The9 na The Burning Crusade automaticky právo, na základě licenční dohody uzavřené pro WoW.

Obě společnosti se nakonec dohodly, což je pro The9 docela velký úspěch a úleva. Znamená to totiž zajištění dostatečného zdroje příjmů na další – pro The9 přelomové  - období, kdy by mělo dojít v Číně ke spuštění všech výše zmíněných nasmlouvaných her (SUN, Guild Wars, Ragnarok Online 2, Hellgate: London), které se v současnosti nacházejí v různých fázích betatestu.

Zřejmě největším úlovkem The9 je však získání licence na provozování MMO FPS Huxley od korejské společnosti Webzen. V rámci MMO FPS a online FPS žánru, totiž v současné době funguje v Číně jenom Counter-Strike, který zůstal osamocen poté, co byl v srpnu minulého roku ukončen čínský provoz titulu PlanetSide. Tento segment trhu je tedy takříkajíc neukojený a ten, kdo přijde co nejdříve s něčím novým, ten vydělá velké peníze.

Právě v to doufá i společnost The9, která tak za licenci Huxley neváhala Webzenu zaplatit celých 35 milionů dolarů. Ke spuštění Huxley na území Číny by přitom mělo dojít ještě v tomto roce. Pro Webzen je prodej licence obrovským úspěchem. Když se totiž k oněm 35 milionů dolarů připočítají ještě zisky z in-game reklam a pravidelné licenční poplatky, tak jde o nejdražší licencí, kterou se jakékoli jihokorejské vývojářské společnosti podařilo do zahraničí prodat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama