microsoft-o-uzavreni-ensemble-jde-o-penize
Novinka Microsoft o uzavření Ensemble: "jde o peníze"

Microsoft o uzavření Ensemble: "jde o peníze"

Jan Horčík

Jan Horčík

11. 9. 2008 08:03
Reklama

"Chceme vývojové dolary utrácet na jiných místech, a ne jen ve vztahu k obsahu," řekl magazínu Edge Shane Kim, vice president interaktivní zábavy v Microsoftu. Komentoval tak nedávné uzavření Ensemble Studios, které vyvolalo překvapení napříč herní komunitou. A dokonce vyvolalo i takové reakce jako "Microsoft se chystá utlumit vývoj her", se kterou přišel ředitel studia WildTangent Alex St John. Podle něj se Microsoft, ale i Sony dostávají do fáze návratu investic, kdy chtějí ze svých herních podniků "vytřískat co nejvíc". A tím pádem nechtějí riskovat při vývoji vlastních titulů.

Kim bez okolků opět přiznává, že uzavření Ensemble bylo podloženo čistě finančními důvody a dodává, že fanoušci se o osud série Age of Empires nemusejí bát. Navíc, ohlášení o uzavření studia sice přišlo už teď, ale ve skutečnosti se odehraje až někdy v první polovině roku 2009, kdy vyjdou Halo Wars. To aby se mezitím zaměstnanci mohli uklidit na nová místa. Zároveň dodal, že avizované nové studio, které chtějí založit vedoucí Ensemble, bude zcela nezávislé na MS, i když s ním samozřejmě bude úzce spolupracovat. Což tak nějak potvrzuje slova týpka z WildTangent o tom, že herní giganti už nechtějí mrhat obrovskými prostředky na vývoj vlastních her - které nakonec nemusejí být tak docela ziskové. Navíc menší studia dokáží dělat minimálně stejně dobré hry s mnohem nižšími náklady.

Shane Kim dále dodal, že hráči se nemusí být úpadku PC hraní. Microsoft je údajně odhodlaný platformu Windows i nadále podporovat vým Games for Windows softwarem a nadále držet současnou strategii. "Tohle rozhodnutí je skutečně jen o počtech a finančních zdrojích," dodal Kim na závěr rozhovoru s Edge.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama