ekonomicka-krize-stve-ccp-games-z-islandu
Novinka Ekonomická krize štve CCP Games z Islandu

Ekonomická krize štve CCP Games z Islandu

sleepless.

sleepless.

23. 12. 2008 11:59
Reklama

To bylo řečí a chvástání, jak se globální ekonomická krize zábavního průmyslu, a tím pádem ani průmyslu herního, nedotkne. Stačilo pár týdnů počkat a všechny optimistické komentáře a predikce se mohou tak akorát zahalit černou barvou nejhlubšího pesimismu. Překvapivě však tentokrát nebudeme psát o demisi dalšího vývojářského týmu, jak se v posledních době stalo alespoň dvakrát za týden pravidlem. Tentokrát se podíváme na problémy, které by danému týmu teprve mohly způsobit těžkosti, ale neznamenaly by jeho konec, nýbrž přesun do jiného státu. Právě to aktuálně hrozí islandskému týmu CCP Games, který – jak jistě víte – provozuje MMO EVE Online.

V článku na webu britského deníku The Guardian, který kreslí opravdu hororový obrázek současné ekonomické krize na Islandu, vypovídá Eyjolfur Gudmundsson, bývalý profesor na univerzitě, dnes dohlížitel nad virtuální ekonomikou EVE Online: „Abychom mohli vytvářet nové hry, tak potřebujeme zahraniční investory. Současná měnová omezení jsou pro nás naopak jako svěrací kazajka. Jednáme o tom s vládou, ale pokud nám nepovolí účast zahraničního kapitálu, tak budeme nuceni opustit Island, i když si to opravdu nepřejeme.“

Abyste situaci lépe pochopili. Neustále propíraná ekonomická krize zasáhla Island snad nejvíce ze všech zemí světa. Z poměrně bohaté země se doslova přes noc stala chudá studentka, které hrozí vystěhování s ubytovny a přemýšlí pomalu, na kterou ulici si půjde stoupnout, aby mohla vydělávat bez placení pasákovi. Islandské hospodářství, zejména však bankovnictví a všechny služby tímto sektorem poskytované, bylo do značné míry postaveno na závazcích v zahraničních měnách. Když finanční krize trhy zmrazila, místní banky krachovaly, protože neměly na refinancování závazků, což vyústilo v pád islandské měny, potažmo celé ekonomiky.

No a jedním z opatření, které zabraňuje cizímu kapitálu, aby krize využil a za babku si islandské hospodářství rozebral před nosem místních, je dočasný zákaz jakýchkoli zahraničních investic. Proto jedná vedení CCP Games s vládou o výjimce. Fungování společnosti a další rozvoj by bez zahraničních investorů nebyl možný ani dříve, ani nyní. A přestěhování firmy třeba do Norska by celou situaci vyřešilo. Stejně si beztak počíná řada mladých lidí, kteří podle The Guardian snad až prchají právě do Norska a jiných evropských zemí. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama