masivni-zaloba-na-ncsoft-dalsi-mmo-firmy-na-rade
Novinka Masivní žaloba na NCsoft, další MMO firmy na řadě

Masivní žaloba na NCsoft, další MMO firmy na řadě

sleepless.

sleepless.

2. 1. 2009 15:12 30
Reklama

Worlds.com, firma, která se v 90. letech během nafouknuté internetové bubliny rychle proslavila na konto svých virtuálních 3D aplikací (zejména virtuální svět Davida Bowieho), a pak rychle zapadla až do obskurity, když bublina splaskla, se bude soudit s NCsoftem kvůli dvojici patentů.

Patent 7,181,690 se týká vzájemné interakce uživatelů, reprezentovaných 3D avatary, přes server ve virtuálním světě. Patent 6,219,045 se pak týká škálovatelného chatu v rámci virtuálního světa na bázi klient-server. Zatímco za prvně jmenovaný patent, který byl podán v roce srpnu 2000 a uznán v únoru 2007, a jeho neoprávněné použití žádá Worlds.com od NCsoftu odškodnění a zamezení dalšího používání, u druhého patentu se žalující straně jedná „pouze“ o zamezení používání.

Žaloba Worlds.com se konkrétně zmiňuje o víceméně všech MMO hrách od NCsoftu z několika posledních let. Nechybí mezi City of Heroes, City of Villains, Dungeon Runners, Exteel, Guild Wars, Lineage, Lineage II a Tablula Rasa. A přestože všechny výše uvedené hry mají porušovat patent uznaný až v roce 2007, tak podle Stephena F. Rotha z právnické firmy zastupující Worlds.com, byl první návrh na uznání patentu podán už v roce 1995, dva roky předtím, než NCsoft vznikl. Zdá se, že právě tento argument hodlá firma zastupující Worlds.com během soudního stání použít jako argument, že NCsoft měl čas se použití patentované technologie zcela vyhnout.

A nejenom NCsoft. V ohrožení budoucí žaloby je zřejmě i celá řada dalších firem produkujících MMO hry, jak nedávno nepřímo naznačil šéf Worlds.com  Alexander Poltorak. Podle něj je totiž patent týkající se interakce avatarů ve virtuálním světě velmi relevantní pro všechny, kteří vyvíjí virtuální světy. Z našeho pohledu to jsou skoro všechny online hry včetně World of Warcraft, tak uvidíme. Možná se nám tu rýsuje největší MMO soud století! Možná to však celé hodně rychle splaskne.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama