valve-pirati-jsou-jen-neuspokojeni-zakaznici
Novinka Valve: piráti jsou jen neuspokojení zákazníci

Valve: piráti jsou jen neuspokojení zákazníci

sleepless.

sleepless.

19. 1. 2009 12:38 26
Reklama

Každý, ať už se jedná o hráče, vývojáře, vydavatele či prodejce, má nějaký názor na piráty, samozřejmě herní. Obecný konsensus je přitom ve vyšších kruzích herního byznysu takový, že právě piráti mohou za řadu problémů, s nimiž se musí vývojáři, vydavatelé denně potýkat. Valve se však, stejně jako třeba tvůrci ze Stardocku a tým Criterion, dívá na piráty jinak. Neviní je ze všech špatností, které se ve světě dějí a namísto represí se s nimi snaží bojovat jinak – nabídkou služeb, kterým neodolají a rádi za ně zaplatí. Valve totiž piráty identifikuje jako neuspokojené zákazníky, kteří hry "kradou" jen proto, že často nemají jinou možnost. Jinak řečeno, podle Valve si piráty vytváří firmy svými nedokonalými službami samy.

Výše nastíněné myšlenky prezentoval za Valve během Game Business Law summitu Jason Holtman (zaznamenáno na GameDaily), podle něhož se při přijetí této roviny uvažování otevírá úžasný prostor: „Když o tom budete tímhle způsobem přemýšlet, tak vás napadne ‚Hergot, vždyť já vlastně můžu dělat spoustu zajímavých věcí a vydělat na tom hodně slušné peníze’“.

Jako příklad uvedl Holtman vydavatelskou politiku Valve v Rusku. „Všechny naše hry vydáváme v Rusku ve shodném termínu (jako na západě). Lidi v Rusku pirátí věci, protože čtou magazíny a sledují televizi. Říkají si ‚Ty jo, tu hru bych si fakt rád zahrál,’ ale vydavatelé jim odvětí ‚do půl roku si tu hru můžete zahrát...možná’,“ snažil se Holtman naznačit, že potenciální zákazníci v Rusku, kteří jsou v obraze stejně jako jejich souputníci na západě a stejně se i na dané hry těší, nechtějí čekat půl roku a víc na lokalizaci, či na vydání neupravené ENG verze. A když nemají možnost si hru koupit legálně, tak si ji prostě opatří nelegálně.

„Zjistili jsme, že míra pirátství u našich her významným způsobem poklesla,“ dokládá Holtman teorii Valve výsledky z praxe, která spočívá v tom, že hry od Valve jsou v ruské lokalizaci dostupné třeba v Moskvě a Petrohradu ve stejný den jako v Londýně, Mnichově či Paříži. Podobných neobjevených zákazníků je prý specificky na ruském trhu neskutečné množství, což je podle Holtmana způsobeno tím, že se vydavatelé zaměřují přímo jen na západní trh, a z toho plyne, že na ten východní kašlou.

Jakoby nám pan Holtman mluvil z duše. Český trh nelze v žádném ohledu s tím ruským srovnávat, protože jeho růstový potenciál je mnohonásobně větší. Přesto však i ten český může prozatím pouze růst, a kdyby třeba i Valve jednalo v ČR stejně jako v Rusku a ostatní vydavatelé tuto firmu ve větším množství následovali, žilo by se zde hráčům mnohem lépe a není pochyb o tom, že spousta z nich by se ráda vzdala otravných pirátských procedur ve prospěch kupování legálních produktů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama