koupe-free-radical-pomuze-cryteku-na-konzolich
Novinka Koupě Free Radical pomůže Cryteku na konzolích

Koupě Free Radical pomůže Cryteku na konzolích

sleepless.

sleepless.

11. 2. 2009 16:01
Reklama

Minulý týden se našel konečně kupec, který zaplatil blíže neupřesněnou sumu peněz za zbytky kdysi 140 členného britského týmu Free Radical a zbylých 40 zaměstnanců zachránil od vyhazovu. K všeobecnému překvapení byl tím úspěšným obchodníkem německý tým Crytek, který v současnosti provozuje svá satelitní studia v Maďarsku, na Ukrajině, v Bulharsku, doma v Německu, ale také v Jižní Koreji. Co asi Crytek k nákupu ruin britského studia vedlo? Touha po získání technologie určitě ne, Crytek má svůj vlastní skvělý CryEngine. Že by touha po levně získané herních značky, na které by se mohl německý tým lehce napakovat? Těžko Anežko, TimeSplitters ani Second Sight nejsou komerčně silné značky. A o získání zaměstnanců, potažmo studia zrovna na území ne zrovna levné Velké Británie taky Cryteku nešlo. Jaký tedy Crytek mohl mít důvod, to by nás vážně zajímalo?

A přestože jsme na tohle téma v redakci už několikrát diskutovali, na správnou odpověď jsme nepřišli a musel ji tak GamesIndustry.biz prozradit přímo CEO Cryteku Cevat Yerli.

„Vždycky jsme plánovali vstoupit na konzolový trh, byla to součást naší strategie ještě před akvizicí (Free Radical). Tenhle krok (koupě FR) nás zcela jistě posune rychleji k našemu cíli, což je vývoj vysoce kvalitních her pro konzole,“ konečně vyjevil záměr Cryteku Yerli. Cryteku se prostě najednou naskytla šance, jak snadno přijít k týmu, který vytvářel hry primárně pro konzole, tak toho náležitě využil.

Pozor však! Neznamená to, že Crytek automaticky vezme nově nabyté značky Second Sight či TimeSplitters (i když Yerli naznačil, že někdy v budoucnu lze o TimeSplitters 4 uvažovat) a přikáže lidem z Crytek UK (nový název týmu), aby pro ně stvořili nové díly, což by se spoustě z vás určitě líbilo. Crytek má evidentně své vlastní plány ohledně konzolových her, o nichž se ostatně mluví už nejméně 3 roky. Nejvíce poté, co si loni právě šéf Cryteku Yerli tolikrát stěžoval mnohokrát na míru pirátství u PC her, které jeho tým nutí do toho, aby se vzdal vývoje PC exkluzivních her a vstoupil do vod multiplatformových titulů.
 
„Právě teď hledáme dvaačtyřicet lidí s tím, že v blízké budoucnosti hodláme studio posunout do fáze plné produkce,“ vyjevil Yerli plán, v jehož rámci by se do Crytek UK/Free Radical mohla vrátit skoro polovina ze zhruba stovky zaměstnanců, kteří po krachu týmu museli odejít a byli bez práce. „Je to spojené (nabíraní nových lidí a zvyšování stavů) s projektem, který velmi brzy rozjedeme,“ vysvětlil Yerli, proč vlastně Crytek UK nabírá.

Takže už teď můžeme klidně spát, když víme, že Crytek koupil Free Radical primárně kvůli zkušenostem s konzolovými projekty. A nezbývá než doufat, že ze spojení CryEngine technologie a slušného designérského potenciálu zaměstnanců Free Radical/Crytek UK nakonec vzejde něco opravdu zajímavého.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama