hadka-o-konzoloveho-zaklinace-jak-to-je-s-cdp
Novinka Hádka o konzolového Zaklínače, jak to je s CDP

Hádka o konzolového Zaklínače, jak to je s CDP

sleepless.

sleepless.

30. 4. 2009 12:01 3
Reklama

Včera zveřejněné neoficiální zvěsti o problémech CD Projektu, které vyústily v zastavení vývoje konzolového RPG The Witcher: Rise of the White Wolf a údajné propouštění, se následně stočily zcela jiným směrem. Neznamená to, že nejsou pravdivé, naopak, ale povíme si o nich něco až na konci novinky.

A teď k aktuálnímu vývoji událostí. K zastavení vývoje The Witcher: Rise of the White Wolf došlo podle tiskové zprávy od šéfa francouzského týmu Widescreen Games, který hru vyvíjel, kvůli finančním neshodám s CD Projektem. Olivier Masclef zkrátka tvrdí, že spol. CD Projekt neplatila Widescreen Games za odvedenou práci na hře nasmlouvané peníze včas, nebo vůbec.

„Poté, co jsme od CD Projektu nedoslali platbu, a byla to velká finanční částka, a poté, co jsme na projektu pracovali bez finančního krytí tři měsíce, jsem neměl jinou možnost, než práci týmu pozastavit,“ vysvětlil Masclef telefonicky pro VG247.

Dále pak dodává, že konečné rozhodnutí padlo na základě setkání tří blíže neurčených stran a nezapomněl pohovořit přímo k fanouškům: „Pokusím se pro fandy najít nějaké řešení. Konzolový Zaklínač je totiž strašně slibný titul, který očekává fakt hodně lidí. Hra nám tady normálně běží a můžu vám říct, že jestli se jednou dostane na trh, tak bude skvělá. Fanoušků a Namco Bandai je mi prostě líto.“

Tohle prohlášení samozřejmě vyvolalo okamžitou reakci z druhé strany. CEO CD Projekt Group Michal Kicinski se netradičně vyjádřil přímo do diskuse pod novinkou na VG247, kde uvedl, že CD Projekt platil všechny platby včas, respektive je platil podle toho, jak tvůrci z Widescreen Games plnili nasmlouvané milestony (stanovené penzum práce). A protože v nich měli tvůrci zpoždění, chodili i platby se zpožděním.

Dále pak Michal Kicinski v rozhovoru pro polský web Polygamia uvedl, že po neplnění vývojářského plánu ze strany Widescreen Games byl z CD Projektu vyslán zásahový tým s vývojáři a techniky, aby zjistili, jak to vlastně s vývojem The Witcher: Rise of the White Wolf skutečně je. Tento tým pak strávil týden zkoumáním proejktu, aby nakonec došel k závěru, že všechny sliby Widescreen Games jsou úplně mimo realitu, takže není možné splnit domluvený termín vydání hry a není možné garantovat její kvalitu. Po následné diskusi se pak CD Projekt rozhodl vývoj hry zastavit a spolupráci s Widescreen Games ukončit, protože byla moc riskantní.

Kacinski Polygamii rovněž potvrdil, že platba za poslední milestone skutečně z CD Projektu neodešla, jak si na to stěžuje šéf Widescreen Games ve výše uvedené tiskové zprávě. Důvodem k neodeslání peněz byl fakt, že poslední část nasmlouvané práce nebyla hotová a navíc už v té době probíhalo ukončení kontraktu.

Osud konzolového Zaklínače v současnosti visí takříkajíc ve vzduchu. V diskusi na VG247 Kicinski napsal, že jsou momentálně zvažovány různé alternativy řešení. Konečné rozhodnutí prý bude vycházet z toho, jestli je možné zajistit vysokou kvalitu výsledného produktu, nebo ne. Pokud se ukáže, že s The Witcher: Rise of the White Wolf už se nedá nic moc dělat, a že by výsledná hra byla při nejlepším úsilí průměrná, tak bude vývoj okamžitě zastaven. Šance na to, že se The Witcher: Rise of the White Wolf nakonec na trhu objeví, tedy žije.

Co se týče problémů samotného CD Projektu, o nichž se zmiňovala včerejší novinka, tak ty Kacinski částečně potvrdil. Kvůli změně plánů a obtížné finanční situaci skutečně došlo v CD Projekt Red k propouštění, ale údajně mnohem menšímu, než původní informace naznačovaly. Propuštěno bylo 15 lidí, když z 85 klesl počet zaměstnanců na 70. Dva dříve oddělené vývojářské týmy pak byly sloučeny do týmu jednoho, což včerejším informacím odpovídá. O zrušení nejmenovaného IP a vývoji Zaklínače 2 Kicinski nic Polygamii neřekl.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama