pc-je-pro-ea-dominantni-platformou
Novinka PC je pro EA dominantní platformou

PC je pro EA dominantní platformou

sleepless.

sleepless.

6. 5. 2009 12:08 2
Reklama

Tisková zpráva informující o hospodaření Electronic Arts ve fiskálním roce 2009 (skončil 31. 3.) uvádí krom jiného informace o rozložení vydavatelského portfolia společnosti podle platforem. Zcela upřímně je pohled na údaje mírně překvapivý, protože na prvním místě trůní se znatelným náskokem počet PC. Od 1. dubna 2008 do 31. března 2009 vydala EA nejvíce her na PC, konkrétně 32. Až za ní se pak do lajny seřadily rivalské konzole od MS a Sony. Přestože Wiičko je u EA zdánlivě až na pátém místě, tak je třeba brát v úvahu mnohem nižší náklady na produkci Wii her. To znamená, že EA na Wii hrách vydělala mnohem větší peníz, než na PC hrách, kterých vydala o jedenáct kousků víc. Konkrétně tvoří tržby z prodeje Wii her za fiskální rok 09 14% z tržeb celkových. Číslo hovoří za vše.

Rozložení vydavatelského portfolia EA za FIY09

PC: 32 her
Xbox 360: 26 her
PS3: 23 her
DS: 22 her
Wii: 21 her
PS2: 14 games
PSP: 8 her
Xbox: 1 her

Důkaz, že těch dvaatřicet her nebyl jen přehmat, či náhoda, ale výsledek urputné snahy EA o napíchnutí zlaté herní žíly široké základny majitelů a uživatelů PC, podal během konference s akcionáři a analytiky po zveřejnění hospodářských výsledků finanční šéf EA Eric Brown.

„Tohle je pro nás opravdu skvělý rok. Online (čili PC) segment našeho podnikání narůstá každoročně o 60%,“ zářil Brown a ujistil všechny přítomné, že PC platformu s mnoha různými distribučními kanály hodlá EA nadále ždímat, protože: „Co se distribuce týče, tedy podle toho, jak se díváme na vývoj a situaci v budoucnu, bude se na světě používat více než miliarda PC.“

„Z PC se velmi rychle stává největší herní platforma na světě, jen ne tedy v oblasti tradičních krabicových produktů,“ prohlásil Brown nakonec a dal jasně najevo, že EA s PC platformou počítá hlavně pro digitální distribuci, která může a nemusí převálcovat všechny ostatní distribuční kanály a způsoby.

Samozřejmě slyšíme, jak voláte, proč tedy v EA zrušili PC verze několika sportovních her. Situace je však poměrně jasná, prostě by se vývoj PC verze nezaplatil vzhledem k tomu, že drtivá většina hráčů preferuje konzolové verze. Pokud se ovšem naplní prognóza Erica Browna, tak budeme mít FIFA i NHL na PC dříve, než se vám vůbec začne stýskat.

A na závěr si můžeme dát pro odlehčení pár zajímavých čísel, která se naštěstí týkají přímo her samotných.

Za fiskální rok 2009…

Se celkem 31 her od EA prodalo více než milion kusů. Minulý rok jich bylo 27.

Se her FIFA 09, Madden NFL 09 a Need for Speed Undercover prodalo více než 5 milionů kopií.

Se Spore prodalo přes 2 milion kopií, uživatelé stvořili přes 100 milionů potvůrek.

Se podařilo nasbírat 300 tisíc platících hráčů Warhammer Online (údaj z 31. března 2009).

 

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama