kde-udelal-mythic-chybu-s-warhammer-online
Novinka Kde udělal Mythic chybu s Warhammer Online?

Kde udělal Mythic chybu s Warhammer Online?

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

17. 9. 2009 11:35 7
Reklama

Na GDC v americkém Austinu se Jeff Hickman, výkonný producent hry Warhammer Online, podělil s posluchači jeho přednášky o chyby, které udělal při vývoji právě této hry. Podle něj má WAR tři základní problémy. "Ten první, který nás tížil celý rok od vydání hry, je fakt, že jsme udělali hru příliš jednoduchou. Nedali jsme zkrátka hráčům vůbec důvod, proč by se měli socializovat do guild, protože si na všechno vystačili sami svými dovednostmi. To je vůbec špatné i pro celou herní ekonomiku, která prostě stojí na mrtvém bodě. Je veliký rozdíl mezi "easy play" a "ease of use" (raději nepřekládat, ještě bychom se zamotali). Warhammer byl od začátku v PVE (hráč proti příšerám) hrozně jednoduchý. Nebyla v tom žádná šťáva. Prostě jste chodili, bum, šli tam, bum, level up."

To byl problém, který se ovšem snadno a rychle dal vyřešit. Další problém s tím přímo souvisí. "Hra je až příliš otevřena sólo hraní. My jsme měli opravdu skvělé nápady, jak by se hráči mohli vzájemně socializovat, ale když je do toho nic nenutilo, tak ty naše nástroje prostě nevyužívali. Částečně i proto, jak jsem zmiňoval, že hra byla zkrátka příliš lehká."

A tím se dostáváme k poslední veliké chybě, která sužuje WAR dodnes. "Naše ekonomika...zkrátka jsme to podcenili. Přitom jsme měli samé dobré úmysly. Jakože nepřipustíme, aby v naší hře byli 'gold farmers', chtěli jsme mít kontrolovanou inflaci. Zkrátka na první pohled dobré věci, ale tohle všechno a mnohem víc zapříčinilo, že ve skutečnosti se o ekonomiku v naší hře dnes nikdo nestará. Nikomu nepřijde důležitá. Přitom je to jeden z faktorů, který dovede lidi semknout. A právě oprava ekonomiky bude nesmírně důležitá z hlediska chystaného launche naší hry v Jižní Koreji."

Hickman však vypíchnul i některé dobré věci. Například "live questy", které umožňují zapojit se do plnění jakéhokoliv questu naprosto kdykoliv. Pokud máte zájem si přečíst výklad oněch chyb podrobně a přidat si k nim i některé další, tak se mrkněte na Gamasutru, kde je kompletní přepis celé Hickmanovy přednášky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama