garriott-sestym-vesmirnym-turistou
Novinka Garriott šestým vesmírným turistou

Garriott šestým vesmírným turistou

Luke

Luke

31. 7. 2008 06:12 5
Reklama

O dobrodružné povaze zakladatele komerčních MMORPG nepochybujeme. Od té doby, co hledal v Antarktidě meteority je na Richardu Garriottovi něco znepokojivého. Nejen, že je dost nerdovský na to, aby bydlel ve vlastnoručně postaveném hradě, vlastnil jeden z originálních Sputniků, nechal si říkat lord British nebo generál British, ale on má navíc peníze, aby si mohl dovolit odletět zahrát svojí hru Tabula Rasa na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). „Stanice má velmi dobré internetové spojení,“ tvrdí Garriott. Zpoždění v přenosu dat mezi serverem na Zemi a vesmírem prý není tak dramatické, aby hra nemohla plynule běžet. Ambiciózní plán na pravděpodobně nejvesmírnější a zcela jistě nejokázalejší PR akci v herní historii však zkazili partneři ISS, kteří se obávají, že by se pozemští červi, tedy hackeři, dokázali dostat přes spojení s Tabula Rasa na interní staniční počítače a zmást navigaci ISS natolik, že by buchla do oceánu. Garriottovi to ale nevadí – bere sebou alespoň speciální paměťovou kartu, ve které budou kopie avatarů všech hráčů Tabula Rasa s aktivními konty. Je tu ale malý háček: abyste se do sbírky dostali, musíte mít mít aktivní konto během srpna tohoto roku, poslední sčítání proběhne druhého září. Vybraným čtyřiceti americkým hráčům pak NCSoft převede DNA do digitálního záznamu a pošle je také nahoru. Sekvencování bude provedeno anonymně kvůli právní ochraně DNA a kopii nedostanou ani šťastní MMOnauti, jejichž výběr proběhne podle soutěží v Tabula Rasa. Evropané, nezoufejte. Nahoru se sice vaše DNA nedostane (zajímalo by nás, co má Evropská unie proti sekvencování DNA nebo spíše NCSoft proti Evropě), ale na oficiálních stránkách můžete alespoň napsat vzkaz, který bude do kosmu odlifrován.

Garriottova akce je součástí projektu „Disk nesmrtelnosti,“ který bude obsahovat údaje o největších úspěších lidstva (rozhoduje se podle hlasování na těchto stránkách) a ty, společně s daty o avatarech, zůstanou na ISS, kde budou v relativním bezpečí před nenadálým zničením Země. Vzniká zde morální dilema: skutečně chceme, aby mimozemští archeologové objevili za nějaký čas kolem rozbombardované falloutovské Země obíhat kapsli s údaji o tisícovkách bytostí, které spojí s archivním dokumentem o původním obyvatelstvu? Navíc se zprávou „tenhle svět jsem stvořil já, Richard Garriott“?

Rozhodně budeme mít nejvzdálenější uloženou pozici. Garriott celou cestu platí sám s příspěvkem od NCSoftu a soukromé farmaceutické firmy, které bere na orbit malý kufřík plný skleněných ampulí s proteinem. V kosmu protein krystalizuje díky unikátním podmínkám mnohem rychleji, než na Zemi a Garriott tak ušetří firmám čas a sobě rozpočet. Mimochodem, jestli zastáváte názor, že vývojář her má sedět na zadku v zatemněné místnosti a potit pro vás krev na nové hře a ne si lítat po vesmíru a pěstovat protein, tak se rozhodně nedívejte na jeho hodinky.

Garriott odletí za necelých dvaatřicet dní.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama