nvidia-uvolnuje-physx-zcela-zdarma
Novinka Nvidia uvolňuje PhysX zcela zdarma

Nvidia uvolňuje PhysX zcela zdarma

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

12. 8. 2008 15:28 15
Reklama

Fyziku akcelerující karty PhysX byly na první pohled skvělé. Lidé žasli nad tím, jak přesvědčivý výkon dokázaly rozehrát v podporovaných hrách a společnost Ageia, která za PhysX kartami stála, si začala mnout ruce. Úsměv na tváři ji ale zamrzl, když se lidé z prvotního šoku oklepali a následně, jakoby se hromadně domluvili, že fyzikální akcelerátor zkrátka nepotřebují. Netrvalo to tedy dlouho a na speciální karty se takřka zapomnělo. Jenže pouze do té doby, dokud Nvidia společnost Ageia nekoupila.

Hovořilo se o tom už dříve, ale to podstatné se děje až nyní – Nvidia uvolnila nové ovladače svých grafických karet, které odemykají veškeré funkce předešlých PhysX karet zcela zdarma. To nejlepší je, že hardwarově nemusíte nijak zasáhnout, vše je již připraveno a postupně se zřejmě hry začnou zpět vracet k podpoře tohoto formátu „urychlovačů“. Jen pro pořádek dodáme, že tato funkce je dostupná pouze na kartách ze série 8, 9 a GTX 200, na všech předešlých není fyzikální čip přítomen. Na druhou stranu, základní verze 8xxx grafických karet stojí v dnešní době pakatel a odemknutí tohoto vylepšení jen přidává k tomu, aby si je hráči zakoupili.

K podpoře rozhodnutí přidává Nvidia také možnost stáhnout si plnou verzi hry Warmonger, nebo speciální update pro hru Unreal Tournament 3, který začne s PhysX spolupracovat. Společnost Nvidia se zároveň nechala slyšet, že do konce letošního roku plánuje společně s vybranými vývojáři přinést hráčům kolem 20 dalších titulů, v nichž si užijeme akcelerovanou fyziku. Nezbývá nám nic jiného, než se zeptat: „A co na to Ati?“

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama