pravidla-prodeje-her-podle-h-clintonove
Novinka Pravidla prodeje her podle H. Clintonové

Pravidla prodeje her podle H. Clintonové

sleepless.

sleepless.

30. 11. 2005 22:30
Reklama

Senátorka Hillary Clintonová se spojila se známým proti-herním aktivistou a taktéž senátorem Joe Liebermanem a společně chtějí americkému kongresu představit návrh zákona, který reguluje prodej her a částečně bude dohlížet na činnost ESBR. Demokratická senátorka Hillary Cilntonová chtěla s podobným zákonem přijít ještě v době, kdy v médií jako černá ruka řádila trapná rádoby kauza Hot Coffee, kdy byl v GTA: SA objeven údajně silně nevhodný obsah se sexuálním podtextem. Trošku se to sice celé zdrželo, ale zákonem je nyní skoro na stole a pokud bude kongresem přijat a bude uveden v platnost, tak bude konečně v USA trestné prodávat hry těm zákazníků, kterým hra podle hodnocení ESBR není určena.

V praxi to znamená, že si například 17-ti letý teenager nebude moci zakoupit titul označený nálepkou "adults only". Pokud mu v obchodě takto označený produkt prodají a přijde s na to, tak za to bude pikat majitel obchodu, který si to pak zcela jistě vyřídí i s prodavačem. Hillary Clintonová prý nemá v úmyslu jakkoli omezovat svobodu slova a projevu (v případě her zřejmě uměleckého), protože si uvědomuje, že hry jsou především zábava. Chce pouze chránit děti před hrami, jež obsahují násilí, krev, brutalitu a sex. Hraní podobných her má totiž podle Clintonové přímou spojitost s rostoucí agresí a násilným chováním dětí.

Podobný zákon už byl do praxe uveden ve státech Michigan (zde však byla jeho platnost zase pozastavena), Illinois a Kalifornie, kde se proti němu bouřili zejména obchodníci, což je logické. Ani trošku se jim nechce převzít odpovědnost za to co komu prodávají. Pro ně to totiž znamená jenom další náklady a určitě také ztrátu zisku. Museli se s tím však smířit, což je jedině dobře. Podobný zákon platí v řadě zemí po celém světě i když se nevztahuje na hry. Je to v podstatě stejné jako s prodejem alkoholu a cigaret osobám mladším 18 let, což je v naší zaostalé republice naštěstí zakázáno. Bohužel to tu nikdo nekontroluje a každý prodejce na to tedy upřímně úplně kašle. Nicméně vraťme se ještě k zákonu, který bude Hillary a Joe Liberman tlačit v americkém kongresu. Kromě nařízení zákazu prodeje nevhodných her přesně stanoveným cílovým skupinám totiž zákon přinese ještě několik dalších novinek, které už v sobě skrývají potenciální hrozbu.

Pokud bude zákon schválen, tak bude pravidelně prováděna analýza hodnotícího systému ESBR a vůbec fungování této organizace. Pravidelná kontrola je údajně nutná kvůli tomu, aby byla zajištěno správné fungování ESBR a aby nedocházelo k tomu, že budou hry se stejným obsahem hodnoceny jinak. Zákon dále poskytne organizaci Federal Trade Commission (FTC) pravomoc prošetřit jakoukoli nesrovnalost co se hodnocení her týče a případně pak kongresu doporučit řešení nastalé situace. To všechno jen proto, aby se neopakovala situace se špatným hodnocením GTA: San Andreas. No a v neposlední řadě zákon umožní výše zmíněné organizaci Federal Trade Commission (FTC) provádět skryté výzkumy a průzkumy ve vybraných obchodech, aby se zjistilo jestli obchody nový zákon dodržují a skutečně nevhodné hry dětem neprodávají.

Ihned poté co se Hillary se svým návrhem zákona vyrukovala se ozvala řada organizací, které jeho přijetí kategoricky odmítají. Jednou z nich je například ESA (Entertainment Software Association), která má protestování proti podobných záležitostem vlastně ve svém hlavním programu. Možná se z toho nakonec vyklube docela solidní mediální přestřelka a tudíž bude legrace. Bůh chraň aby se hrami ještě začali zabývat naši politici. Emigrace by byla v takovém případě prakticky nevyhnutelná. Oni se naštěstí zabývají podstatnějšími problémy jako jsou mediální tahanice a co se her týče, zřejmě si ještě neuvědomili, že Tetris už nefrčí :)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama