capcom-neveri-v-mezinarodni-spolupraci
Novinka Capcom nevěří v mezinárodní spolupráci

Capcom nevěří v mezinárodní spolupráci

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

9. 12. 2009 16:11 1
Reklama

Přestože se celý svět snaží o jakousi globalizaci, Japonsko vždy bylo a bude světem samo pro sebe. Ať už se to týká běžného života nebo videoher. A i když se sem tam objeví světlé výjimky v rámci spolupráce japonských herních týmů a těch západních, jako je třeba akvizice Eidosu molochem Squeenix, tak většina japonských firem stále tvrdošíjně odmítá jakoukoliv zahraniční pomoc. A třeba takový Capcom moc dobře ví proč.

Z jeho posledních "západních úspěchů" můžeme jmenovat třeba skvělou hru Spyborgs, o které jste asi nikdy neslyšeli a už nikdy neuslyšíte, nebo remake Bionic Commanda, který se prodával tak skvěle, že to museli jeho vývojáři ze studia Grin zabalit jen několik týdnů po vydání. Nadějnou pozici sice mají hry jako Dark Void nebo Dead Rising 2, ale člověk by na nich na první pohled něco japonského pohledal.

Jun Takeuchi z Capcomu si zkrátka myslí, že trvalá spolupráce japonských a západních týmů možná není. "Kulturní rozdíly zkrátka hladkou spolupráci nedovolují, v žádném ohledu." Je pravda, že když u nás snídáme, tak Japonci skoro večeří, ale Takeuchi mluvil hlavně o tom, že dva různé týmy s dvěma zcela odlišnými přístupy zkrátka nejsou s to se dohodnout na jednom konkrétním výstupu. A možná je to tak dobře, alespoň si japonské hry takto zachovají svůj styl. Co myslíte vy?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama