zname-finalisty-cen-igf-2011
Novinka Známe finalisty cen IGF 2011

Známe finalisty cen IGF 2011

Marek Švrkala

Marek Švrkala

3. 1. 2011 16:31
Reklama

Každoroční vyhlašování cen Independent Games Festivalu bývá jednou z největších událostí nezávislé scény. Ceny postupně získaly velkou prestiž, a tak se do soutěže hlásí stále více účastníků. Do 13. ročníku IGF se přihlásily rekordní čtyři stovky zájemců, z nichž odborná porota vybrala vždy pět finalistů v mnoha kategoriích. Výběr nabízí známá jména indie světa, ale i méně nápadné projekty. „Line-up letošního ročníku perfektně ukazuje šíři a rozmanitost toho, co znamená být 'nezávislý',“ uvedl Brandon Boyer, šéf celé akce. „Těším se, až projekty vývojářů, kteří tak tvrdě pracovali, pozná širší publikum. Význam komunity kolem nezávislých her stále roste.“

A jaké tituly uspěly nejvíce? Hned tři nominace mají Minecraft a Amnesia, dva velké hity loňského roku, které rozhodně není třeba znovu představovat. Stejně úspěšná je minimalistická hříčka Nidhogg. Šermířská hra pro dva hráče, na níž pracuje známý vývojář pod přezdívkou Messhof, nápaditě kombinuje hratelnost různých žánrů. Dvě nominaci získal originální freewarový rogue-like Desktop Dungeons a kouzelná izometrická kreslená adventura Bastion od studia Supergiant Games (založilo jej několik bývalých tvůrců série Command & Conquer). Zbytek nominovaných titulů se objevil pouze v jedné kategorii. Jejich seznam naleznete v přehledném seznamu na oficiálních stránkách IGF. Stopadesátičlenná porota složená z významných odborníků nezávislé scény dále v jednotlivých kategoriích zveřejnila i další zajímavé tituly mimo hlavní pětici, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Vyhlášení IGF Awards se uskuteční v rámci jubilejního 25. ročníku Game Developers Conference v San Franciscu. Slavnostní ceremoniál proběhne ve středu 2. března tohoto roku, výherci cen si rozdělí 50 tisíc amerických dolarů (hra roku obdrží 20 tisíc). Své dojmy z nominací podobně jako v loňském roce shrneme v samostatném článku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama