hlavni-cenu-igf-awards-ziskal-minecraft
Novinka Hlavní cenu IGF Awards získal Minecraft

Hlavní cenu IGF Awards získal Minecraft

Marek Švrkala

Marek Švrkala

3. 3. 2011 11:49 2
Reklama

V San Franciscu, kde právě probíhá Game Developers Conference, byl vyhlášen už třináctý ročník IGF Awards - nejvýznamnějších ocenění nezávislé vývojářské scény. Odborná porota, která oceněné tituly vybírá, v historii už mnohokrát překvapila, avšak letošní ročník byl ve znamení úspěchu známých a dokončených titulů. Nejvýznamnější cenu, Seumas McNally Grand Prize, a odměnu ve výši 20 tisíců amerických dolarů si odnesl Markus "Notch" Persson za svůj Minecraft. Švédský vývojář, který včera oznámil novou hru, získal ještě cenu publika. "Minecraft brzy dokončíme. Díky všem, kdo hry tvoří a hrají, jste úžasní," řekl usměvavý Persson při přebírání ocenění.

IGF Awards skončily velkým úspěchem také pro studio Frictional Games, autory hororu Amnesia: The Dark Descent. Jedna z nejatmosféričtějších her historie proměnila hned tři nominace – po zásluze bylo oceněno celkové technické zpracování a zvuková stránka hry, švédští vývojáři pak obdrželi ještě 10 tisíc dolarů díky sponzorované ceně Direct2Drive Vision Award. "Budeme si muset koupit další baťoh nebo zavazadla," vykřikl humorně naladěný Thomas Grip, spoluzakladatel stduia Frictional. "Po třech letech, kdy jsme přemýšleli o tom, že už hry dělat nebude, kdy jsme každého nesnášeli a pojídali pouze těstoviny...už je to dokončeno. Rádi za takový projekt sbíráme ceny."

Další ceny si odnesly méně známé projekty, za design byl oceněn freewarový logický rogue-like Desktop Dungeons, za vizuální stránku rytmická arkáda Bit.Trip Runner, studentskou cenu získala first-person logická hra Fract, mezi mobilními hrami uspěla hezká puzzle hříčka Helsing's Fire pro iPhone, iPod Touch a iPad. Dočkal se rovněž Messhof se svým experimentálním projektem Nidhogg, díky němuž uspěl v Nuovo Award, ceně pro novátorské projekty, které posunují hranice našeho přemýšlení o hrách.

Vyhlašování IGF Awards 2011 moderoval Anthony Carboni, autor známé nezávislé show Bytejacker. Svými vtípky bavil publikum, jak můžete vidět v záznamu, který je dostupný na zahraničním serveru Gamespot. Rozhodně si jej nenechte ujít, také vývojáři totiž nepostrádají charisma a umí pobavit. Na závěr přinášíme kompletní přehled výherců i s finančním ohodnocením:

Seumas McNally Grand Prize ($20,000)
Minecraft, Mojang

Nuovo Award ($5,000)
Nidhogg, Messhof

Excellence in Visual Art ($2,500)
BIT.TRIP RUNNER, Gaijin Games

Excellence in Audio ($2,500)
Amnesia: The Dark Descent, Frictional Games

Excellence in Design ($2,500)
Desktop Dungeons, QCF Design

Best Student Game ($2,500)
FRACT, University of Montreal

Technical Excellence ($2,500)
Amnesia: The Dark Descent, Frictional Games

Best Mobile Game ($2,500)
Helsing's Fire, Ratloop

Audience Award ($2,500)
Minecraft, Mojang

Direct2Drive Vision Award ($10,000)
Amnesia: The Dark Descent, Frictional Games

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama