vyvojari-ocenili-red-dead-redemption
Novinka Vývojáři ocenili Red Dead Redemption

Vývojáři ocenili Red Dead Redemption

Marek Švrkala

Marek Švrkala

3. 3. 2011 12:47 2
Reklama

Nejlepší videohry jsou každoročně oceňovány v mnoha různých anketách. K těm nejprestižnějším se řadí Game Developers Choice Awards, ceny udělované porotou složenou z herních vývojářů na show probíhající v rámci Game Developers Conference v San Franciscu. V hlavní kategorii podobně jako na VGA Awards uspěla westernovka Red Dead Redemption. Konzolová hra od společnosti Rockstar Games je skutečným vítězem, získala totiž ještě ocenění za zvuky, herní design a technologie. "Hra je produktem lidí, kteří pracovali velmi tvrdě a s nadšením," uvedl při vyhlašování Steve Martin ze studia Rockstar San Diego .

Rázný vstup nezávislé vývojářské scény do celého herního světa potvrdil Minecraft, jenž byl oceněn v kategoriích nejlepší debut, nejlepší stahovatelná hra a cena za inovaci. "Nominace do IGF a GDCA ukazuje, jak rychle Minecraft vyrostl. Zdá se, že nyní jde o opravdovou hru, takže papá nezávisláci," řekl s dávkou vtipu Markus "Notch" Persson, autor titulu, jehož kopii si pořídilo téměř 1.5 milionu pařanů. Z vítězství v jedné kategorii se může radovat Mass Effect 2 (scénář), Limbo (vizuální tránka) a Cut The Rope (nejlepší hra pro handheld).

Vedle her každoročně porota vyzdvihuje také jednotlivé vývojáře. Za své celoživotní dílo byl oceněn Peter Molyneux. "Jsem neuvěřitelně potěšen," uvedl spokojený Molyneux, autor série Fable a kreativní šéf Microsoft Game Studios v Evropě. Průkopníkem herního průmyslu byl zvolen Yu Suzuki, tvůrce titulů jako Virtua Fighter, Daytona USA, Virtua Cop nebo akčních RPG Shenmue. Zatím dvoudílnou sérii Shenmue by Suzuki podle svých slov z přednášky na GDC rád rozšířil, možná se tak časem dočkáme trojky.

Na celou akci se můžete podívat v záznamu na serveru Gamespot, začátek najdete zhruba v 50. minutě, před Game Developers Choice Awards 2011 totiž proběhlo ještě vyhlášení IGF Awards 2011, o nichž jsme informovali zde. Na závěr přinášíme přehledný seznam vítězů:

Hra roku
Red Dead Redemption (Rockstar San Diego)

Nejlepší scénář
Mass Effect 2 (BioWare)

Nejlepší game design
Red Dead Redemption (Rockstar San Diego)

Nejlepší nová hra
Minecraft (Mojang)

Nejlepší hra pro handheld
Cut the Rope (ZeptoLab)

Nejlepší technologie
Red Dead Redemption (Rockstar San Diego)

Cena za inovaci
Minecraft (Mojang)

Nejlepší hudba
Red Dead Redemption (Rockstar San Diego)

Nejlepší grafika
Limbo (Playdead)

Nejlepší stahovatelná hra
Minecraft (Mojang)

Cena za celoživotní přínos
Peter Molyneux

Cena pro inovátory
Yu Suzuki

Cena za zásluhy v herním průmyslu
Tim Brengle a Ian MacKenzie

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama