ceska-hra-roku-2010-zna-vitezne-tituly
Novinka Česká hra roku 2010 zná vítězné tituly

Česká hra roku 2010 zná vítězné tituly

Erik Omar

Erik Omar

13. 5. 2011 09:02 6
Reklama

V sobotu 7. května byly v Třeboni slavnostně vyhlášeny a předány výroční ceny nazvané Česká hra roku 2010, udílené ve třech kategoriích autorům nejlepších herních titulů vyrobených v uplynulém roce v ČR. Cenu v kategorii „Nejlepší český herní titul pro mobilní přístroje“ a „Nejlepší český umělecký počin v herní tvorbě“ získala hra „SAMURAI II“ společnosti Madfinger Games a ocenění za „Nejlepší český herní titul v českém jazyce“ obdržela hra „Mafia II“ společnosti 2K Czech.

Program letošního ročníku třeboňského GAMEDAY 2011 byl určený především pro herní vývojáře a zájemce o tvorbu her. Řeč byla o struktuře českého herního průmyslu, o možnostech spolupráce herních a filmových tvůrců, o herních projektech podpořených z evropského fondu MEDIA či o fenoménu transmédií. Jedním z nejzajímavějších příspěvků byla přednáška Jakuba Dvorského ze společnosti Amanita Design o animaci ve hrách a ukázka jeho animovaného videoklipu Osada a připravovaného herního experimentu Botanicula.

Součástí slavnostního večera pak bylo předání cen Česká hra roku 2010 za nejlepší české herní tituly ve třech kategoriích, zvolené nezávislou dvacetičlennou porotou českých herních vývojářů a vyhlášené asociací České hry. Cenu za nejlepší český herní titul pro mobilní zařízení získal titul SAMURAI II společnosti Madfinger Games v těsném souboji s hrou Gish Reloaded společnosti Pixalon. Cenu za nejlepší český herní titul v českém jazyce získala podle očekávání hra MAFIA II společnosti 2K Czech a v této kategorii vyjádřila porota také zvláštní uznání společnosti Centauri Production za to, že všechnu svou tvorbu publikuje v českém jazyce. Třetí skleněnou sošku za nejlepší český umělecký počin v herní tvorbě získal opět titul SAMURAI II, který se právem řadí k současné špičce světové nezávislé tvorby.

Po předání cen následovalo neformální setkání za zavřenými dveřmi, kde si zástupci českého herního průmyslu, výrobci animované tvorby a představitelé kulturních institucí mohli bez přítomnosti médií vyměnit své zkušenosti a dohodnout možnosti budoucí podpory a spolupráce. Příští ročník udílení cen Česká hra roku proběhne 5. května 2012 opět v Třeboni u příležitosti mezinárodního festivalu Anifilm.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama