prvni-quake-slavi-patnacte-narozeniny
Novinka První Quake slaví patnácté narozeniny

První Quake slaví patnácté narozeniny

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

23. 6. 2011 10:05 5
Reklama

Před neskutečnými patnácti lety jsme měli možnost poprvé vidět neskutečně skutečnou trojrozměrnou realitu ve hře Quake. Dílko, které se zrodilo v šílené hlavě Johna Carmacka, navazovalo jak na Wolfenstein 3D, vůbec první hru svého druhu, tak pochopitelně i na oba dva díly Doomu. Přesto si vykračovalo svou vlastní cestou a mnoho jeho tvůrců se dříve, či později vyšvihlo mezi herní celebrity. O Johnu Carmackovi, který stále vede svůj tým id Software, už byla řeč. Určitě ale znáte jména lidí, jako John Romero (Daikatana), American McGee (obě dvě herní Alenky v říši divů), Michael Abrash (Valve), či Trent Reznor, který pro prvního Quaka stvořil naprosto perfektní soundtrack.

Carmack dnes vzpomíná na vývoj "kvejka" jako na takové malé utrpení, ačkoliv hra samotná stála za to. "Možná jsem si tehdy ukousnul příliš velké sousto. Plnohodnotný 3D svět, 3D postavy, dynamické světlo, skripty, multiplayerový klient, a spousta dalšího. Tehdy jsme byli začátečníci, prostě jsme si jen na papír napsali všechno, co nám přišlo super a chtěli to dát do hry. Na druhou stranu, na samotném začátku vývoje jsem si zapnul čít na procházení zdí, vyletěl úplně nahoru nad jednu z místností a jen tak se kochal tím, jak námi vytvořená postava chodí sem a tam. Mělo to prostě šťávu."

Asi nikdo nečekal, že se z "kvekiče" stane takový fenomén. Mohly za to ovšem i modifikace, tedy věc, která tehdy rozhodně nebyla tak obvyklá, jako dnes. Vzpomeňme třeba na první Team Fortress, či ReaperBota, počítačového protivníka s plnohodnotnou umělou inteligencí. A vzpomínejme na ně za žiletkových tónů Main Theme! Pokud jste dostali nostalgickou náladu, tak si prvního Quaka můžete teď hned vyzkoušet třeba na Steamu, nebo si stáhnout jenom demoverzi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama