battlefield-tesi-spadem-a-atmosferou
Novinka Battlefield těší spádem a atmosférou

Battlefield těší spádem a atmosférou

Ondřej Švára

Ondřej Švára

28. 9. 2011 11:33 1
Reklama

Veřejné testování multiplayeru pro očekávaný Battlefield 3 včera neoficiálně začalo. S předstihem hrají ti, kteří si titul v PC verzi zarezervovali na Originu (na Steamu není a nebude), anebo vlastní limitovanou edici Medal of Honor.

Ostatní se připojí zítra a stejně jako premianti budou moci Battlefield 3 vyzkoušet na mapě Operation Metro a to v týmovém módu Rush. Klíče pro PC, X360 a PS3 již putují ke svým majitelům, během zítřka by se měli připojit úplně všichni.

O Battlefield 3 je teď eminentní zájem. Svědčí o tom hlavně předprodejní statistiky - hru si zamluvilo půl druhého milionu lidí a předpovědi analytiků hlásí budoucí desetimilionový prodej. Signifikantní jsou ale i marketingové drobnosti, jako třeba když nVidia s předstihem ujišťuje, že její nové ovladače 285.38 zajistí ve hře až osmatřicetiprocentní nárůst výkonu. Battlefield zkrátka vládne.

Jaká ale multiplayerová beta vlastně je? Tak oproti alpha verzi má obsahovat "stovky" změn a v průběhu hraní se má neustále zdokonalovat, to už víme. Ale až když se do hry připojíte, zjistíte, jaký je Battlefield doopravdy svět.

Zaprvé se v něm rychle a snadno zorientujete, protože DICE dali k dispozici jednak pouze jeden a velmi známý týmový mód Rush a také jednu mapu. Ttu, ve které budete běhat mezi parkem a polozničeným metrem uprostřed Paříže. Potud bez překvapení.

Avšak ještě než se pustíte do boje, začnete si všímat novinek. Například čtyř bojových tříd, pro něž je charakteristické, že vždy kombinují alespoň dvě dílčí dovednosti. První standardní voják například střílí z M16, ale může při sobě nosit medkity, čímž je prospěšný nejen sobě, ale i ostatním. Další je inženýr, ten je zas schopný nejen opravovat stroje, ale i způsobit paseku protitankovou střelou SMAW. Třetím do party je podpůrný voják, ten zásobuje mančaft municí a sám ji ji využívá do spolehlivého kulometu M249. Grupu pak uzavírá průzkumník s odstřelovačkou MK11 a trhavinou C4.

Přímo ve hře na vás beta okamžitě vybalí to nejlepší - udržuje vysoké tempo a na velkém prostoru je schopna momentu překvapení i improvizace. Dále se dle očekávání nesnaží obelstít realističnost, zejména nováčci budou překvapeni, jak snadno a kolikrát lze ve hře umřít. Prostě když je tempo svede k arkádovému pocitu a začnou si počínat jako divocí skauti na Křivoklátě, stanou se vděčným cílem kempujících sniperů. Zvláště v parku.

To však nekazí celkové první dojmy z hry. Battlefield skutečně vypadá jako moderní válka, což jsme chtěli. Hráči si pochvalují atmosféru plnou autentických výkřiků, povelů a svištění kulek a zejména venkovní přestřelky vypadají famózně i graficky. I přes drobné ústupky, jako je třeba zjednodušené volumetrické efekty v dáli, působí engine Frostbite 2 nesmírně silně. Plná verze Battlefieldu 3 vychází pětadvacátého října. Máme se na co těšit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama