persson-celi-obvineni-z-poruseni-patentu
Novinka Persson čelí obvinění z porušení patentu

Persson čelí obvinění z porušení patentu

Ondřej Švára

Ondřej Švára

23. 7. 2012 07:57
Reklama

Markus Notch Persson ze švédského Mojangu nemá klidné spaní. Autor nezávislého hitu Minecraft dostal oznámení o počínajícím soudním sporu. Žaluje ho firma Uniloc, od které Mojang údajně neoprávněně využil patent z roku 2005 na síťovou bezpečnost. Má se jednat o softwarový systém, který zabraňuje neoprávněnému přístupu k elektronickým datům uloženým na vzdálených počítačích.

Spor by se měl teoreticky vést před tribunálem ve Východním Texasu, který je v americkém soudnictví znám jako místo přímo stvořené pro patentové hádky všeho druhu, hlavně pro ty nesmyslné. A za nesmyslný považuje Persson i tento případ. Patenty jsou podle něj největší zlo a brzda softwarového pokroku. A Uniloc podle něj nemá šanci na úspěch, protože internetovou bezpečnost využívá prakticky každá společnost. Právě proto také Uniloc napadl i další firmy, například autory hry Fruit Ninja ze studia Halfbrick, dále Square Enix a dokonce i Electronic Arts. Na to, že Uniloc odejde ze sporu s nepořízenou, si prý Notch klidně vsadí ranec peněz.

Pořádné rance totiž stále vydělává i jeho Minecraft. Zaznamenali jsme zprávu o tom, že verze pro Xbox prodala už přes tři miliony kopií a počítačová verze má momentálně na kontě šest milionů kusů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama