cesti-vyvojari-zustavaji-v-reckem-vezeni
Novinka Čeští vývojáři zůstávají v řeckém vězení

Čeští vývojáři zůstávají v řeckém vězení

Marek Švrkala

Marek Švrkala

16. 11. 2012 14:17 1
Reklama

Případ Ivana Buchty a Martina Pezlara, dvou vývojářů studia Bohemia Interactive, kteří byli v září zadrženi v Řecku pro údajnou špionáž, se bohužel nevyvíjí příznivě. Řecká justice zamítla odvolání i žádost o propuštění, a tak dvojice Čechů stále zůstává ve vězení na řeckém ostrově Chios, kde čeká na soud.

Novináře o tom dnes v prohlášení, které natočila Česká televize, informovali rodiče zadržených Čechů. Ti jsou z absurdní a nespravedlivé situace zdrceni a žádají o pomoc českou vládu. Rodiče zatím neuspokojil ani postup českého ministerstva zahraničí, což ale zástupkyně ministerstva v rozhovoru pro Český rozhlas odmítla.

„V tomto okamžiku už by do toho měla vstoupit vláda. Stát by měl dát jednoznačně najevo, že má zájem o své občany, kteří se dostali do těžké situace v zahraničí. Vláda by měla postup pomoci koordinovat. V tomto smyslu bych také ráda jednala s premiérem Petrem Nečasem,“ uvedla advokátka zadržených Čechů Dagmar Raupachová.

Téměř 70 dní v tvrdých podmínkách řeckého vězení se na stavu zadržených podepsalo. Oba jsou nyní psychicky na dně. „Naši kluci nám už dnes do telefonu neříkají, že to nějak jde a že to zvládají. Po tomto soudním rozhodnutí už jsme od Martina s Ivanem slyšeli to, co nechce slyšet žádný rodič. Do telefonu nám říkali v podstatě jediné: Mami, tati, zachraňte nás,“ popsala matka jednoho ze zadržených Hana Buchtová.

V neděli do Řecky vyrazí oba otcové, aby své zadržené syny podpořili. K podpoře vývojářů byla také vytvořena speciální webová stránka, kde se můžete pokusit pomoci i vy.

Update: Známé postavy české herní scény, jako je Dan Vávra, plánují v nejbližší době uspořádat demonstraci a předat petici představitelům Řecka a českého ministerstva zahraničí. O akci vás pochopitelně budeme informovat, zatím se můžete připojit ke skupině na Facebooku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama