zlaty-usvit-kritizoval-propusteni-cechu
Novinka Zlatý úsvit kritizoval propuštění Čechů

Zlatý úsvit kritizoval propuštění Čechů

Marek Švrkala

Marek Švrkala

18. 1. 2013 10:20
Reklama

Do Prahy včera konečně přiletěli Martin Pezlar a Ivan Buchta, kteří byli v řeckém vězení od září zadržováni kvůli podezření ze špionáže. Dva vývojáře studia Bohemia Interactive čekalo emotivní přivítání se členy rodiny a přáteli, vše sledovalo také velké množství novinářů a televizních štábů. Trestní řízení bude i po propuštění na kauci ve výši 5000 eur za každého pokračovat. Oběma vývojářům stále hrozí 5 až 20 let vězení.

Propuštění Čechů, k němuž přispěl i tlak českých úřadů, ostře zkritizovali řečtí extremisté ze strany Zlatý úsvit, která v loňských volbách v Řecku získala 18 parlamentních křesel. V článku s titulkem „Operetní stát pustil na svobodu české špiony“, který se objevil na webu strany, podle ČTK tvrdí, že se projevilo, jak současná řecká vláda nedbá na národní bezpečnost.

To neonacistická strana dokládá propuštěním obou Čechů, kteří byli zatčeni „s extrémně nebezpečným materiálem pro (řeckou) národní bezpečnost v jejich kamerách“. „Je všeobecně známo, že turecká tajná služba opakovaně provádí nábor Evropanů, aby sledovali a zaznamenávali řecká vojenská zařízení,“ upozorňuje Zlatý úsvit.

„Řecké úřady nakonec jako rukojmí otrockého politického vedení, které dbá zájmů cizáků, přistoupily ke krokům ohrožujícím bezpečnost země ve snaze podlézat mezinárodním věřitelům. Jasně pociťujeme dopady přepuštění naší národní svébytnosti cizím mocnostem. A operetní stát stále v mnoha ohledech škodí zájmům naší země a našeho lidu,“ píše se v textu.

Právníci Martina Pezlara a Ivana Buchty zůstávají optimističtí a doufají, že soud by mohl případ překvalifikovat, nebo řízení dokonce zastavit. Nasvědčuje tomu výška kauce, která je vzhledem k závažnosti obvinění nízká. „Zatím máme vyhranou pouze jednu bitvu, závod nekončí. Teď ale ponechávám prostor rodinám,“ uvedla pro Český rozhlas Dagmar Raupachová, advokátka rodin dvojice Čechů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama