Kickstarteru se předpovídá krize
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Kickstarteru se předpovídá krize

Kickstarteru se předpovídá krize

Ondřej Švára

Ondřej Švára

27. 11. 2014 09:10 2
Reklama

Začátkem října jsme psali o konci boomu kickstarterovských herní projektů. Jako na zavolanou nyní svoji černou vizi vývoje her dotovaných samotnými hráči zveřejnila také osoba velmi povolaná. Autor ságy Broken Sword a spoluzakladatel autorského studia Revolution Charles Cecil říká, že nadcházející rok 2015 bude pro kampaně na Kickstarteru přímo katastrofický. 

Cecil o své vizi promluvil na festivalu BFI Video Games Day. Ve své přednášce se věnoval právě systémům financování her a ke Kickstarteru jednoduše řekl, že máme očekávat velké finanční průšvihy. 

Sám vývojář použil Kickstarter pro pátý díl Broken Swordu s podtitulem The Serpent's Curse Adventure a hovoří o tom, že crowdfunding jako takový je skvělou příležitostí k nastartování herních projektů. Nicméně je s každým crowdfundingem spojené obrovské riziko špatného odhadu finančních nákladů. Řada malých studií prý nedokáže předvídat, kolik peněz na svoji hru bude nakonec potřebovat a to se má v roce 2015 projevit ještě větším počtem krachujících projektů. 

Faktem zůstává, že již letos došlo na Kickstarteru ke dvacetiprocentnímu poklesu celkové úspěšnosti vývoje. "Kickstarter byl skvělý nástroj tak před dvěma roky, kdy byl nový a svěží. Příští rok nás ale opravdu čekají katastrofické výsledky kampaní," uvedl Charles Cecil. 

Mimochodem, pokud jde o ony bludné představy financování her, tak pátý Broken Sword sice vybral nádherných plus minus osm set tisíc dolarů, ale šlo pouze o třicet procent celkového rozpočtu projektu. Zbytek si museli autoři sehnat jinak.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama