Shenmue uspělo. Víc nevybrala žádná hra
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Shenmue uspělo. Víc nevybrala žádná hra

Shenmue uspělo. Víc nevybrala žádná hra

Jiří Bigas

Jiří Bigas

19. 7. 2015 06:45 14
Reklama

Kampaň na Kickstarter, která měla s pomocí fanoušků oživit Shenmue 3, skončila. Vývojáři si díky ní připsali na účet úctyhodných 6,3 milionu dolarů. Této rekordní sumy se ještě žádnému hernímu projektu před pokračováním kultovní ságy nepodařilo dosáhnout.

Na třetí díl Shenmue nakonec přispělo 69 320 lidí. Původně přitom byli vývojáři mnohem skromnější. Řekli si “pouze” o 2 miliony dolarů, čili ve výsledku se jim podařilo požadovanou sumu více než ztrojnásobit. Žádná videohra nikdy na Kickstarteru nevybrala tolik peněz.

Těsně před koncem kampaně se týmu Ys Net podařilo překonat duchovního nástupce Castlevanie, jímž je Bloodstained: Ritual of the Night s pěti a půl miliony dolarů na kontě. Jsou to jediné dvě videohry, které se na populární crowdfundingové službě dostaly takhle vysoko. Titulu Bloodstained patří deváté místo v Top 10 nejúspěšnějších projektů, Shenmue se probojovalo na šesté. Až za ním skončil hudební přehrávač Pono Music a těsně před Suzukiho novinku se naopak vešla androidí konzole Ouya.

I přes tento nezpochybnitelný úspěch jsou možná někteří fanoušci a autoři trochu zklamaní. Hra představená na tiskovce Sony na E3 totiž měla ambice pokořit až desetimilionovou hranici, která jí měla pomoci stát se podle Suzukiho slov “skutečným open worldem”. Později nicméně duchovní otec ságy zdůraznil, že rozhodně nebude zklamaný, pokud se nepodaří na tuto částku dosáhnout a spolu se svým týmem udělá, co bude v jeho silách, aby z dostupných prostředků vytěžil maximum.

Nakonec se třeba ale nebude muset vůbec omezovat. Spekuluje se, že podobně jako řada dalších her se i Shenmue 3 po stažení z Kickstarteru objeví mezi tituly, na něž lze přispívat nad rámec původní kampaně. Ys Net by tak mohli třeba skrze svůj web celé měsíce shromažďovat další prostředky, které jim pomohou naplnit původní vizi. Nehledě na pravděpodobnost, že nezpochybnitelný úspěch na Kickstarteru otevře oči zainteresovaným firmám, které budou určitě mnohem ochotnější financovat nyní Suzukiho projekt v plné výši.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama