Metal Gear Solid V stál přes 80 milionů dolarů
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Metal Gear Solid V stál přes 80 milionů dolarů

Metal Gear Solid V stál přes 80 milionů dolarů

Jiří Bigas

Jiří Bigas

3. 8. 2015 09:07 11
Reklama

Japonský list Nikkei přinesl informaci, že vývoj Metal Gear Solid V: The Phantom Pain stál více než 80 milionů dolarů. To by z něj učinilo jeden z nejdražších titulů všech dob.

Tato informace podnítila další vlnu spekulací na konto rozkolu mezi Konami a Kodžimou. O peníze prý šlo až v první řadě. Zakladatel Konami a předseda představenstva Kagemasa Kozuki se v této souvislosti měl vyjádřit, že nemá zájem nadále zvyšovat rozpočet konzolových her, zejména, když návratnost této investice se snížila.

O tom, že má naopak Konami více spadeno na mobilní segment, nejlépe svědčí informace, že si firma pochvaluje úspěch hry Dragon Collection pro iOS nebo Android, která přitom stála méně než milion dolarů. Dobré světlo ale nevrhají v očích hráčů na Konami ani další informace ze zmíněného článku, které nám zprostředkoval překladatel na volné noze Thomas James. Podle nich má Konami krutou a destruktivní firemní kulturu a pověst společnosti, v níž se nepracuje zrovna snadno.

Konami hlídá své zaměstnance na každém kroku. Sleduje například, kolik času stráví na obědě a zda nepřekračují předepsanou dobu. Další incident se týkal třeba zaměstnance, který na Facebooku informoval své přátele o tom, že si našel práci u konkurenční firmy. Každý z jeho kolegů, který tomuto statusu dal lajk, včetně vysoko postavených manažerů, byl nucen v Konami změnit pozici. Pracovníci, které firma považuje za zbytečné, jsou přiděleni k montážním linkám, ostraze nebo úklidu firemního fitness centra.

Nikkei také zmiňuje, že firma zastavila všechny práce na vývoji dalších her ze série Suikoden a Tokimeki Memorial. Kodžima navíc očividně není jediný, kdo se s Konami může přetahovat o peníze. Kvůli neshodě v otázce dělení zisku již odešel jiný významný japonský herní designér Akira Sakuma. Pokud se mimochodem někdy potvrdí informace, že vývoj Metal Gear Solid V: The Phantom Pain stál přes 80 milionů dolarů (bez nákladů na marketing?), byla by novinka ještě dražší než čtvrtý díl s podtitulem Guns of the Patriots, který stál přibližně o 10 milionů méně.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama