Na Win 10 nespustíte hry se starým DRM
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Na Win 10 nespustíte hry se starým DRM

Na Win 10 nespustíte hry se starým DRM

Jiří Bigas

Jiří Bigas

18. 8. 2015 10:32 24
Reklama

Z nenápadného rozhovoru pro Rocket Beans TV s Borisem Schneiderem-Johnem z německého Microsoftu, který si nechal přeložit web Rock, Paper, Shotgun, vyplynulo, že pod novými Windows 10 si nezahrajete hry, které využívají starší protipirátské technologie a ochrany jako SafeDisc a SecuROM.

“Všechno, co funguje na Windows 7, by mělo fungovat i na Windows 10. Existují jen dvě výjimky,” prohlásil v interview Boris Schneider-Johne. První představují antivirové programy a pak jsou to právě hry na fyzických nosičích, jejichž komplikovaná protipirátská řešení už dnes nikdo nespravuje.

DRM je prý hluboce zakořeněno v systému, a to Microsoft nemůže dovolit, protože tento typ ochrany může paradoxně představovat potenciální bezpečnostní mezeru a riziko. “To je důvod, proč některé hry z let 2003 až 2008 s technologií SecuROM a dalšími jednoduše nebudou fungovat bez no-CD patche nebo něčeho podobného,” uvedl Schneider-Johne v očividné narážce na cracky, které podobné nefunkční ochrany můžou legitimně obejít, jestliže jste legálním majitelem hry.

Jak podotýká Rock, Paper, Shotgun nebo PC Gamer, je to vlastně menší zlo. Obě ochrany byly problematické už v době, kdy se aktivně využívaly, a možná je lepší se jich zbavit úplně, než je podporovat za každou cenu dalších několik let a udržovat je "na přístrojích", pokud by to mělo ohrozit stabilitu a bezpečnost vašeho počítače. Řada vývojářů a vydavatelů tuto formu DRM odstranila u svých titulů už dříve, nahradila ji nějakou méně kontroverzní, nebo se jí zabila úplně třeba při vydání hry na GOGu.

Ochranu SecuROM používal na disku třeba první Mass Effect, BioShock nebo Spore a řada dalších top titulů, čili jde o problém, který se týká dost možná i vaší sbírky her. A jak už bylo řečeno, morálně nebude v tomto případě nic závadného na tom, když se majitelé verze na DVD, kterých určitě bude ještě dost, podívají po cracku. Horší by to bylo v případě, kdyby žádná podobná pomoc neexistovala.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama