Civilizace pokořila hranici 33 milionů kopií
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Civilizace pokořila hranici 33 milionů kopií

Civilizace pokořila hranici 33 milionů kopií

Jiří Bigas

Jiří Bigas

20. 2. 2016 11:25 9
Reklama

Série tahových 4X strategií Sida Meiera tu s námi je už od roku 1991. Za pětadvacet let si sága Civilization právem omotala kolem prstu miliony hráčů. Během té doby se prodalo 33 milionů kopií her s touto značkou, vzniklo 66 různých verzí a hráči v nich strávili celkem přibližně miliardu hodin.

Na akci DICE Summit 2016 v Las Vegas se s těmito čísly pochlubil samotný Meier během debaty, která se věnovala čtvrtstoletí legendární strategie. Jen málokterá herní série se ostatně hřeje na výsluní zájmu tak dlouho, aby mohla oslavit pětadvacáté narozeniny. Odkaz této značky je ale stále živý, jak dokládá i skutečnost, že regulérní pátý díl z roku 2010 společně s datadisky prodal 8 milionů kopií. Jak už bylo řečeno, za pětadvacet let vzniklo celkem 66 různých Civilizací na všechny možné platformy od PC, přes konzole až po handheldy, mobily, tablety a Facebook.

V Las Vegas se sešli designéři Sid Meier, Bruce Shelley, Brian Reynolds a Soren Johnson, aby v rámci speciálního panelu zavzpomínali na kultovní strategii. Když se první Civilizace chystala na trh, hráči už znali hry jako Populous Petera Molyneux nebo SimCity Willa Wrighta. Oba tituly vyšly už v roce 1989. Tým přesto cítil, že jejich novinka je unikátní v tom, jak se snaží simulovat celou historii lidstva. Podle Meiera vývojáři svému nápadu věřili, protože tu nebyl žádný titul, který by skutečně fungoval jako Civilizace.

Bývalý spoludesignér Soren Johnson se nechal slyšet, že jedním z důvodů, proč se hra stala tak populární, je podle něj skutečnost, že umožnila hráčům opravdovou svobodu namísto toho, aby byli nucení dělat to, co chtějí vývojáři. Za zmínku určitě stojí i informace, že při vývoji druhého dílu autoři očekávali, že pokračování prodá přibližně 38 tisíc kopií. Jak nyní víme, zbytečně se podceňovali. Titul ve skutečnosti tento odhad několikanásobně předčil. Meier věří, že se tak stálo i díky podpoře modifikací, které ostatně pomáhají Civilizaci dodnes.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama