"Mainstreamové hry ustrnuly na místě"
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka "Mainstreamové hry ustrnuly na místě"

"Mainstreamové hry ustrnuly na místě"

Jiří Bigas

Jiří Bigas

23. 2. 2016 14:00 18
Reklama

Warren Spector se v rozhovoru pro magazín Gamasutra svěřil, že mainstreamové hry podle něj nečiní dostatečné pokroky. Slavný americký designér kritikou na herní byznys nešetří a není to poprvé, kdy se obul do soudobých trendů. Ale jako člověk podepsaný pod hrami Deus Ex, Thief nebo System Shock má na takovou kritiku zřejmě právo.

Spector se vrací do světa velkých her a nově vede ve studiu OtherSide Entertainment vývoj titulu System Shock 3. Servítky si ale stále nebere a nebojí se pojmenovat, co mu na současných titulech vadí. “Vypadá to, že dostáváme stále vyladěnější a krásnější verze her, které hrajeme už celé roky,” tvrdí Spector o současné mainstreamové produkci, kterou obviňuje z toho, že nečiní dostatečné pokroky. “Díkybohu za indie scénu, kde lidé zkoušejí zajímavé věci,” chválí naopak slavný vývojář nezávislé autory, kteří podle něj usilují o skutečnou evoluci.

Ocenil ale také pár studií střední velikosti, jako například vývojáře z Arkane Studios, autory Dishonored. Ti podle něj pokračují ve stopách týmů Origin a Looking Glass Studios a jejich filozofii, na níž se snaží navázat. Pokoušejí se o simulaci světa, který hráčům umožňuje vyprávět jejich vlastní příběhy a ne je svázat těmi, které nalinkují autoři.

Sám proto nechce ustrnout na místě a se svým novým projektem nemíní udělat stejnou chybu jako zbývající velká konkurence. “Vidím tu několik oblastí, kde můžeme učinit pokroky, které by pomohly posunout hry na novou úroveň. Pro mě osobně jsou největší z nich silné postavy a jejich umělá inteligence,” naznačil.

Podle Spectora jsou na tom hry velmi dobře, pokud jde o AI v soubojích. “V tomto ohledu jsme učinili velké pokroky, ale nemyslím si, že jsme udělali moc v oblasti AI mimo souboje a interakci s lidmi. Neudělali jsme dost v rozhovorech a navazování emocionálních vztahů s postavami ve hrách,” míní kriticky s tím, že to by velmi rád změnil.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama