Minecraft naučí AI myslet
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Minecraft naučí AI myslet

Minecraft naučí AI myslet

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

14. 3. 2016 14:56 2
Reklama

Bylo jasné, že poté, co Microsoft získal práva na značku Minecraft, dříve či později přinese nějakou zásadní novinku. Málokdo však tušil, že první z nich bude snaha využívat Minecraft k trénování umělé inteligence v rámci programu AIX.

Zní to možná jako sci-fi, ale zástupci britské pobočky Microsoftu tvrdí, že procedurálně generované prostředí Minecraftu je jako stvořené k tomu, aby do něj byla vhozena umělá inteligence s jednoduchým cílem. Metodou pokus-omyl by pak měla zadání splnit, podle odhadů k tomu ale povede dlouhá cesta.

Microsoft uvádí příklad úkolu, který spočívá v dosažení vrcholu nejvyšší hory. Odhlédneme-li od toho, že Minecraft generuje mapy mamutích rozměrů, umělá inteligence se postupně naučí, že pod vodou nejvyšší vrchol nenajde, že v noci může být venku nebezpečno a že láva většinou svoji oběť nepěkně popálí.

Na to konto pak samozřejmě vznikají divoké teorie, jak to pomůže samotné hře – odpověď už ale zřejmě tušíte. Nijak. V rámci programu AIX se lidé z Microsoftu snaží přijít s postupem, jak umělou inteligenci jako takovou naučit novým kouskům a následně pak postupy uplatnit v jiných oborech.

Líbí se nám ale představa, že bude fungující systém uvolněn hráčům a ti jej využijí ve svůj prospěch. Třeba pro hledání diamantů. Jen pozor, aby si AI neuvědomila, že k úspěšné těžbě nerostných surovin potřebuje zlikvidovat vás, coby potenciálně největšího soupeře…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama