Šéf vývoje GTA V se soudí s Take-Two
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Šéf vývoje GTA V se soudí s Take-Two

Šéf vývoje GTA V se soudí s Take-Two

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

13. 4. 2016 09:31 1
Reklama

Navzdory tomu, že ještě v lednu to vypadalo, že rozchod Leslieho Benziese a jeho studia Rockstar North byl přátelský, nyní se bývalý šéf studia zodpovědného za sérii Grand Theft Auto s vydavatelem Take-Two soudí o 150 milionů dolarů a navíc tvrdí, že byl nucen svoji pozici opustit.

Skotský vývojář a herní producent Leslie Benzies patřil společně s bratry Houserovými mezi nejvyšší hlavy studia Rockstar Games, sám několik let skotské studio Rockstar North vedl a od třetího dílu pracoval na sérii GTA jako producent, přičemž v případě Grand Theft Auta V se na singleplayerové a mutliplayerové části podílel i jako hlavní návrhář.

Dle lednového prohlášení Benzies svoji pozici opustil již 1. září 2014 a v tu chvíli se ještě oficiálně jednalo o placené volno po dokončení GTA V. Dovolená se protáhla na 17 měsíců, po kterých se Benzies údajně rozhodl do studia už nevrátit.

"Nerozcházíme se ve zlém - Leslie byl, je a bude naším skvělým přítelem, bude nám chybět, ale do budoucna mu přejeme jen to nejlepší," řekl tehdy zástupce Rockstaru v oficiálním prohlášení.

Cesty Benziese a Rockstaru se nyní opět zkřížily, avšak ne při vývoji her, ale v soudní síni. Benzies tvrdí, že během posledních měsíců odhalil mnoho případů, kdy byl v minulosti ze strany Take-Two, Rockstaru, Rockstar North a dokonce i Sama a Dana Housera obelhán za účelem jej vytlačit ze společnosti a nevyplatit část licenčních poplatků, na které má právo. Dle Benziesova právního zástupce Christophera Bakese přesahuje dlužná částka 150 milionů dolarů.

Za vším údajně stojí Sam Houser, který se prý nedokázal smířit, že Take-Two v roce 2008 nabídlo Benziesovi stejnou smlouvu o dlouhodobém zaměstnaneckém poměru společně s podílem na zisku z prodejů her, jako dostali bratři Houserovi.

Zdá se, že poslední měsíce Benzies a Rockstar strávili v dlouhých jednání. Benzies tvrdí, že prohlášení, že se již nevráti do práce, bylo nepřesné a že tím vydavatel porušil své smluvní povinnosti. Benzies se prý pokusil vrátit do své kanceláře 1. dubna 2015, ale přístup mu byl bezpečnostním zařízením odepřen. Poté, co se do kanceláře dostal s pomocí bezpečnostní služby budovy, byl z kanceláří Rockstar North bez důvodu vykázán office managerem. Den na to Benzies podal v Rockstar North výpověď.

Rockstar se brání tím, že Benzies ze své pozice odešel bezdůvodně a proto nemá nárok na žádné licenční poplatky po ukončení práce. V dopisu z 23. března 2015 prý Benzies žádal Take-Two o přesnou finanční rovnost s bratry Houserovými, do budoucna i zpětně s platností od data nabytí účinnosti programu na sdílení zisku z roku 2009. V návaznosti na to studio vstoupilo s Benziesem do jednání ohledně jeho odchodu.

V oficiálním prohlášení společnost uvádí, že to byl Benzies a jeho značné problémy s výkonem a chováním, které vytvořily situaci vedoucí k jeho odchodu. Jeho nároky jsou údajně "zcela neopodstatněné a v mnoha případech naprosto bizarní."

"Je to velké zklamání a prostě špatné, že se Leslie snaží uzmout zásluhu za to, co bylo vždy výsledkem velikého úsilí celého týmu Rockstar," píše se v prohlášení, které Rockstar Games zaslalo serveru Polygon.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama